OM OS   STØT   KONTAKT  

Foto: Ole Gabrielsen

 

KULUs nyhedsbrev september 2015

KULU modtager 25.000 kr. fra Soroptimisterne, deltager i New York topmøde, udtaler sig om flygtningesituationen og får nye lokaler


Kære <<First Name>>

September har været endu en travl måned for KULU. Forkvinde Janice G. Førde har været afsted til post-2015 topmøde og Global Leaders møde om ligestilling og styrkelse af kvinders rettigheder i New York i perioden 24. - 28. september som en del af NGO-delagtionen.

Grundet den presserende flygtningsituationen er KULU kommet med en officiel udtalelse om, at der skal fokus på kvinderne i nærområderne, hvis hjælpen virkelig skal batte noget.

I den demokratiske republik Congo er en film om en menneskerettighedsaktivist og kvinderettighedsforkæmper blevet forbudt. Det har KULU skrevet om, da KULU og vores congolesiske partner i Syd Kivu, FPDH, ser den politiske censur som et slag mod vores arbejde for kvinders rettigheder.

På hjemmefronten har KULUs kampagne Giv en pige ret modtaget 25.000 kr. af Soroptimist International Sønderborg, aktiestafetten fortsætter på Facebook og så har KULU fået nye lokaler.

Rigtig god læselyst!

Ps. I næste nyhedsbrev tager vi fat i de alarmerende nedskæringer i u-landsbistand, som forslås i Finanslovsforslag 2016.
 
                                                                                      Fotos: Ole Kæhler
 
Soroptimisterne giver 25.000 kr. til piger i Mali

KULUs forkvinde, Janice G. Førde, var inviteret til reception på Sønderbog Rådhus d. 3. oktober, hvor Soroptimist International Sønderborg donerede 25.000 kr til projektet ”Giv en pige ret.” Pengene var overskuddet fra et Soroptimist modeshow i foråret og vil nu sikre omkring 100 piger i Mali identitetspapirer.

Efter receptionen blev 100 balloner sendt op som et symbol på hver pige, der nu vil få identitetspapirer.
 


Støt KULU på www.givenpigeret.dk
 

KULU deltog i verdens bæredygtige måls topmøde
 
Bæredygtig udvikling forudsætter, at pigers og kvinders rettigheder prioriteres højt. Det er en af hovedprioriterne for Kvindernes U-landsudvalg, der var tilstede ved FNs generalforsamling i New York d. 24. - 28. september, hvor de 17 nye verdensmål for bæredygtig udvikling blev vedtaget.

Forkvinde Janice G. Førde deltog for KULU - sammen med bl.a. KULUs partner MUSONET, flere repræsentanter fra KULUs europæiske netværk WIDE+ og fra Feminist Task Force. KULU er sammen med partnerne en del af den globale Post-2015 Women's Coalition, der forud for FN mødet udsendte Post-2015 Women's Coalition's svar på den nye 2030 dagsorden og de nye bæredygtige verdensmål.

Blandt KULUs mærkesager er også at arbejde for en accelereret gennemførelse af Beijing handlingsplanen fra FNs 4. Verdenskvindekonference, og sikring af ligestilling og kvinderettigheder i alle de 17 nye bæredygtige udviklingsmål. 

På sidste dag af topmødet afholdtes et “Global Leaders møde om ligestilling og kvinders rettigheder” for at indhente genbekræftelse og ny opbakning til gennemførelsen af Beijing handlingsplanen over de næste 15 år som del af den internationale 2030 udviklingsdagsorden.

Statsministrene fra G4-landene, som er de fire tidligere værtslande ved de internationale kvindekonferencer (Mexico, Danmark, Kenya og Kina), indledte mødet med løfter om at være frontrunners i sikringen af ligestilling og kvinders/pigers rettigheder. Da KULU og vores regionale partnere foreslog og sidenhen har skubbet på for etableringen af G4, hilser KULU deres rolle som vagthund for gennemførelse af Beijing aktionsplanen, ligestilling og kvinderettigheder i den nye 2030 udviklingsdagsorden velkommen.

KULU deltog også som en del af den danske NGO-delegation, der mødtes dagligt og koordinerede med de NGO'er, der var med i den officielle danske delegation.

Læs mere på KULUs hjemmeside her
 

 
KULU: Sæt fokus på kvinderne og hjælpen til flygtninge vil virkelig batte
 
Kvindernes U-landsudvalg er glad for, at den danske regering nu  - langt om længe - sætter handling bag ord og vil bistå flygtninge i nærområderne med 750 mio. kr over to år. Ikke et imponerende stort beløb, men bedre end ingenting.
 
Janice G. Førde, KULUs forkvinde, opfordrer de ansvarlige for denne humanitære bistand til at have et solidt fokus på kvinderne og peger bl.a. på, at Danmark i sin handlingsplan for gennemførelsen af  FN’s Sikkerhedsrådsresolution 1325 om kvinder, fred og sikkerhed har et udgangspunkt for bistanden.

Læs mere på KULUs hjemmeside her
 

Den demokratiske republik Congo forbyder film om menneskerettighedsaktivist
og kvinderettighedsforkæmper


KULU partner frygter, at arbejdet imod seksuel vold og for kvinders rettigheder undergraves.

af Hanne Liveng, Seniorkonsulent, KULUs DR-Congo-gruppe
 

Siden 1990erne har gynækologen Denis Mukwege behandlet tusinder af voldtagne kvinder på Panzi hospitalet i Bukavu, provins hovedstaden i Syd Kivu, DRC. For sin indsats i det område, der kaldes ”voldtægternes hovedstad”, har Dr. Mukwege modtaget Sakharov prisen, EU's menneskerettigheds pris. Men en belgisk dokumentar film om ham har nu udfordret Congos regering, der har forbudt filmen med følgende begrundelse: ”Den har den klare hensigt at skade og besudle billedet af vores hær, noget intet land ville tolerere.”  

For KULU og vores congolesiske partner i Syd Kivu, FPDH, er den politiske censur et slag mod vores arbejde for at bekæmpe voldtægterne og styrke kvindernes bevidsthed om ret til egen krop og egne beslutninger. I løbet af vores femårige partnerskab og med en stædig indsats i området er det lykkedes FPDH at engagere traditionelle høvdinge og offentlige myndigheder som fortalere for kvinders rettigheder, og vi frygter nu, at regeringens censur af filmen om Dr. Mukwege er et politisk signal om, at voldtægterne fortsat skal forties.

 

Læs mere på KULUs hjemmeside her
 

KULU har fået nye lokaler
 


KULU flyttede til nye lokaler mandag, d. 21. september.
Den nye adresse er Thoragade 13, 2.tv., 2400 Kbh. NV
Det er gaden lige efter Theklavej, så det er bare 5-minutter ekstra gang, hvis man kommer fra byen.

 

 
Støt KULU på www.givenpigeret.dk
 
Fra 2015 modtager KULU færre offentlige midler og selvfinansieringsgraden stiger mærkbart. 
Derfor er behovet for støtte endnu større end før, og KULU vil gerne sende en solskins-bøn ud til 
G​iv en pige ret-kampagnepartnere  og ambassadører, medlemmer, bidragydere og støtter
om at blive ved med bakke op om KULUs arbejde.

 
Der er mange måder at støtte på: bidrag, aktier og medlemskab (hvis man ikke allerede er medlem).
HUSK: Alle bidrag og aktier er fradragsberettiget op til kr. 15.000 pr.
 

Tegn en aktie i kvinders rettigheder

KULUs aktiestafet fortsætter. Den sidste kvinde til at løbe med stafetten var Charlotte Hougaard, landsformand for Forsikringsforbundet. Hun siger følgende:

”Kampen for at forbedre kvinders og pigers vilkår og rettigheder i udviklingslandene har aldrig været mere vigtig. Kvinderne er på mange områder nøglen til at bryde fattigdomscirklen og til at skabe mere lighed. Gennem sit arbejde er KULU medvirkende til at sætte højaktuelle emner som kvinders og pigers vilkår og ret til indflydelse på dagsordenen.

’Aktiestafetten’ er baggrunden for mit kendskab til KULU. Jeg er blevet meget imponeret over KULU’s arbejde og det store frivillige og medmenneskelige engagement, organisationen bygger på.

Gennem vores medlemskab af UNI Global Union støtter Forsikringsforbundet det faglige arbejde for at forbedre kvinders vilkår verden over. Vores støtte til KULU er derfor en helt naturlig forlængelse heraf. ’Aktiestafetten’ er et skridt i den rigtige retning, og jeg håber, at rigtigt mange vil overtage depechen og dermed støtte KULU’s arbejde for kvinder og pigers vilkår i udviklingslandene.”

Følg med på KULUs Facebookside her, hvor Charlotte Hougaard i næste uge giver stafetten videre til Jesper K. Hansen, formand for Centralforeningen for Stampersonale.

 

KULUs aktie-stafet foregår på Facebook og går hver uge til en ny sej kvinde eller mand, der gerne vil hjælpe med at sætte fokus på KULUs arbejde med u-landskvinders rettigheder.

Men ALLE kan købe en aktie - også DIG der sidder og læser med bag skærmen. Det foregår lige her. 

Når du tegner en aktie, støtter du pigers og kvinders fremtid i Mali og DR Congo gennem KULUs samarbejde med MUSONET Mali og Kvinder for Fred og Menneskerettigheder, DR Congo
 
 

 
Tegn en aktie her www.givenpigeret.dk
 

 

  Giv en pige ret 

  - hjælp en pige eller kvinde i Mali med at få identitetspapirer

Med venlig hilsen

Kvindernes U-landsudvalg

Redaktionen sluttede den 10/04/2015
Ansvarshavende: Forkvinde Janice G. Førde
Redaktion: Redaktør og skribent Malene Smedgaard Ørsted
Skribenter: Janice G. Førde, Helle Nielsen og Hanne Liveng
Email Marketing Powered by Mailchimp
Kvindernes U-landsudvalg 2015: 39 år for kvinders rettigheder
Bryd fattigdommen - Bak op om kvinders egne initiativer - Støt kvinders rettigheder

Kvindernes U-landsudvalg • Theklavej 2, 1., 2400 København NV • Tlf.: 33 15 78 70 • Fax: 33 32 53 30 • Email: kulu@kulu.dkwww.givenpigeret.dk
Nordea reg. nr.: 2191 kontonr: 8968 139 453 • Giro: +01 +9 00 55 01 • CV-nr.: 83 76 75 10 • Kvindernes Bygnings Fond støtter www.givenpigeret.dk