OM OS   STØT   KONTAKT  


KULU deltog i kvindemarch på Grundlovsdag (foto: Lis Garval)

Freden er på vej i Mali
- men kvinderne har stadig brug for hjælp

KULUs nyhedsbrev juni 2015


Kære <<First Name>>

Sommeren står for døren. I Danmark er det ikke nødvendigvis ensbetydende med sol (desværre), men en anden ting er dog et ganske sikkert tegn; studenterkørsel. Vognene er fyldt med piger og drenge, der synger, skråler og skåler om kap. Det er både sikkert og vist hvert år sidst i juni. Men sådan er det langt fra alle steder i verden. Her snakker vi ikke om vogn-optrinnet i sig selv, men om dét de kære studenter nu en gang fejrer, nemlig deres studentereksamen.
I Mali, og i mange andre lande, er skolegang langt fra en realitet for alle, og særligt ikke for pigerne. I Mali er det stadig kun 62% af pigerne, der bliver indskrevet i skolen (mod 71% af drengene). Heraf gennemfører under en fjerdedel af pigerne 8. klasse.
 
KULU arbejder for en bedre fremtid for disse piger. I Mali samarbejder KULU med MUSONET om at dele fødselsattester, identitetskort, vielsesattester og andre dokumenter ud til piger og kvinder. Fødselsattesterne er  første skridt på vej mod skolegang, uddannelse og dermed en mere sikker fremtid både for pigerne selv og deres familier, mens uddelingen af identitetskort og vielsesattester sikrer retten til at stemme og forældremyndighed over børn ved skilsmisse eller efter mandens død.

Du kan blive medlem eller give et bidrag til KULUs arbejde her.

Hos KULU har den sidste måneds tid stået på kvindemarch på Grundlovsdag (billedet foroven) i anledning af 100 året for danske kvinders stemmeret, konference om kvinders menneskerettigheder post-Beijing og en studietur til Bruxelles. I Mali er der blevet skrevet under på en fredsaftale, som MUSONET og andre kvindeorganisationer, der har været aktive i fredsprocessen, fejrede med et optog. Og så bliver der lige nu forberedt en ceremoni, hvor 100 piger og kvinder vil modtage attester.

Tak fordi du læser med.
 
Første billede er fra en fødselsattest-ceremoni i landsby  Narena, Mali (foto: MUSONET), det andet billede er maliske Tuareg Separatist rebeller, der har skrevet under på en fredsaftale med regeringen i Bamako (foto: Rebecca Blackwell/AP)

Fredsaftale og fødselsattester giver håb i Mali
  • KULU samarbejder med den maliske organisation MUSONET om at uddele fødselsattester til piger og kvinder i Mali. Med støtten fra Giv en pige ret kampagnen er MUSONET nu i gang med at forberede en ceremoni i Baguineda den 30. juni for 100 piger og kvinder, der vil modtage fødselsattester.
     
  • Sammenslutningen af oprørsgrupper, Coordination of Movements of Azawad (CMA), i den nordlige del af Mali har underskrevet en fredsaftale med regeringen i Bamako. Der er altså håb for fredeligere tider, hvilket forhåbentligt betyder bedre vilkår for KULUs maliske partner MUSONET, der arbejder for kvinders og pigers stemme og indflydelse i genopbygningen af fred i Mali. Du kan læse mere om situationen i Mali her.

Du kan støtte op om dette fremskridt med bidrag til KULU-MUSONETs Giv en pige ret kampagne www.givenpigeret.dk

 
Kvinders menneskerettigheder post- Beijing
skrevet af Hanne Liveng
 
I 2015 fejrer globale og nationale kvindeorganisationer 20 året for BPFA, Beijing erklæringen og aktionsplanen - slutdokumenter fra FNs sidste Verdenskvindekonference i Beijing i 1995 - hvor regeringer fra hele verden forpligtede sig til at respektere og stå vagt om kvinders menneskerettigheder. I den anledning samlede KULUs europæiske kvinde- og udviklingsnetværk WIDE+ repræsentanter for kvindeorganisationer i Europa og Sydamerika til et offentligt møde og konference i Barcelona d. 17-18. juni. I løbet af de to dage gjorde de 35 deltagere status over implementeringen af Beijing erklæringen, og over de opnåede resultater og de mange fortsatte forhindringer for realiseringen af kvinders rettigheder i mange lande.
 
Til trods for fremskridt er det oplagt, at kampen for kvinders rettigheder langt fra er vundet. Siden Beijing er der dukket nye konservative kræfter op, der underminerer mange af de fremskridt de første år opnåede. Kvinders reproduktive og seksuelle rettigheder bekæmpes af konservative nationale og globale alliancer, også i FN, og i EU udfordrer den dominerende neo-liberale logik velfærdsstatens tryghed, mens privatiseringen af plejesektoren lægger ansvaret for pasning og pleje af børn og ældre på kvinders skuldre som ubetalt omsorgsarbejde. En særlig sårbar gruppe er arbejdssøgende kvinder, der migrerer for at forbedre levevilkårene for sig selv og deres familie, men ofte må nøjes med ringe betalte og usikre jobs.
 
På konferencen blev det debatteret, hvordan kvindeorganisationer bedst advokerer for kvinderettigheder i en post-2015 og Beijing post-2015 agenda. Er organisationernes diversitet en fordel, eller fører det til fragmentation og svækkelse af det fælles mål? Vil det overhovedet være muligt at give en Beijing post-15 agenda momentum i den herskende verdensorden? Med de mange spørgsmål var konferencen et dynamisk forum for refleksion og udveksling af tanker og visioner, og den gav frugtbart input til KULUs fortsatte indsats for at sikre anerkendelse af kvinders rettigheder i nord som i syd.

Hanne Liveng, aktiv i KULUs Grundtvig-arbejdsgruppe, deltog som repræsentant for KULU. Deltagelsen var delvist støttet af WIDE+. 
 
Du kan også læse KULUs forkvinde, Janice G. Førdes, artikel om FNs kvindekommisions samling i WIDE+
maj 2015 nyhedsbrev her.
Women in Development Europe Plus (WIDE+) er KULUs europæiske kvinde- og udviklingsnetværk.

 


 
Tegn en aktie i u-landskvinders fremtid
 
KULUs aktie-stafet foregår på Facebook og går hver uge til en ny sej kvinde eller mand, der gerne vil hjælpe med at sætte fokus på KULUs arbejde med u-landskvinders rettigheder. Men ALLE kan købe en aktie - også DIG der sidder og læser med bag skærmen. Det foregår lige HER. Du kan købe aktier til 250, 500 og 1000 kr.
 
Når du tegner en aktie, støtter du pigers og kvinders fremtid i Mali og DR Congo gennem KULUs samarbejde med MUSONET Mali og Kvinder for Fred og Menneskerettigheder, DR Congo
 
 
Europæiske udviklingsdage i Bruxelles
skrevet af Martha Madsen

2015 er et stort år inden for udvikling. Ikke alene er det året, hvor 2015-målene udløber, og verdenssamfundet skal blive enige om arvtagerne, de såkaldte bæredygtige udviklingsmål (SDGs), men det er også EUs år for udvikling. Derfor er det ikke overraskende, at en stor del af konferencen European Development Days tydeligt bar præg af, at vi står ved en skillevej – hvor skal vi hen, og hvordan betaler vi for det? 
Som EU Kommissionens formand Jean Claude Juncker formulerede det, så kommer resultaterne til at afhænge af samarbejde på tværs af grænser. ”Udvikling handler ikke om velgørenhed, det handler om partnerskab,” slog han fast i sin åbningstale.

European Development Days er en årligt tilbagevendende EU-konference, som trækker tusindevis af deltagere fra udviklingsbranchen i Europa men også fra resten af verden til Bruxelles. European Development Days er ifølge Jean Claude Juncker ”udviklingsbranchens Davos”. 

Kvinder driver udvikling
Det store og naturlige fokus på vejen frem betød heldigvis ikke, at verdens kvinder og piger blev glemt. Både Letlands statsminister som repræsentant for EU's formandskab såvel som Melinda Gates, der deltog som en af konferencens keynote talere, mindede om kvinders rolle i verdens udvikling. ”Kvinder og piger er ikke modtagere af udviklingsbistand, de driver udvikling, og det skal vi støtte dem i,” sagde Melinda Gates.

Den lettiske statsminister Laimdota Straujuma understregede, at ligestilling mellem kønnene ikke kan vente. ”Hvis intet ændrer sig, vil det tage 80 år at nå ligestilling. Det kan vi simpelthen ikke vente på,” sagde hun. Nogle af panelerne handlede da også om kvinders og pigers særlige udfordringer og rolle i udvikling såvel som om ligestilling. Blandt andet et panel med den optimistiske titel 'Ending gender inequality by 2030!'

Om det vil lykkes at opnå fuld ligestilling inden for de næste 15 år står hen i det uvisse, men vi ved, at hvis udviklingen fortsætter som nu, så vil det tage 50 år for kvinder at opnår politisk ligestilling og 80 år for økonomisk ligestilling. Noget må altså ændres, og det er ikke kun for kvindernes og pigernes skyld. Et nøglepunkt var, at alle udviklingsmålene afhænger af, at vi opnår ligestilling mellem kønnene. Hvis ulighed får lov at fortsætte, så vil fattigdom og sult også fortsætte. Derfor må og skal køn og ligestilling integreres i al snak om udvikling, ligesom vi må arbejde for, at kvinders arbejde bliver værdsat, så vi på sigt opnår den strukturelle forandring, som kan fostre og vedligeholde en udvikling, der ør en reel forskel.

Studietur for NGO'er
KULU deltog i konferencen sammen med 14 andre danske NGO'er som del af en studietur, som Globalt Fokus havde arrangeret. Dagen før konferencen ankom repræsentanterne for NGO'erne til Bruxelles og besøgte sammen Concord Europe, EU's generaldirektorat for Internationalt Samarbejde og Udvikling og Danmarks faste repræsentation ved EU, som hver især fortalte om deres arbejde på Danmarks vegne i Bruxelles. 

Martha Madsen, tidl. næstforkvinde, journalist og tovholder  i KULUs Kommunikations-arbejdsgruppe, repræsenterede KULU i Development Days. Deltagelsen var støttet af Globalt Forum, som KULU er medlem af. 
 


Modig UN Women rapport sætter feministiske visioner på dagsordenen
skrevet af Janice G. Førde, KULUs forkvinde
 
Hvis man kigger på globalt plan, går det ikke just godt for ligestilling og kvinderettigheder. Faktisk står det så skidt til, at uligheden mellem mænd og kvinder vokser. Men hvad kan vi gøre for at forbedre situationen? Det har en ny rapport  "Progress of the World’s Women 2015-2016: Transforming Economiies and Realizing Rights" fra UN Women måske svaret på. "Vi skal fra formelle rettigheder på papir til reel ligestilling," fortalte Shahra Razavi, som er hovedforfatter på rapporten, da hun præsenterede rapporten i FN-byen d.25. juni.

Signe Arnfred, lektor på RUCs Center for Køn, Magt og Diversitet og Institut for Samfund og Globalisering, kaldte rapporten "modig og kontroversiel med feministiske visioner for realiseringen af ligestilling og kvinderettigheder."
Rapporten foreslår, at man forvandler formelt og uformelt arbejde til anstændigt arbejde for kvinder, sikrer at sociale og økonomiske politikker fungerer for kvinder, og bruger en rettighedstilgang til makro-økonomiske politikker (både inden for finans, handel, osv.). Rapporten understreger også, at ubetalt omsorgsarbejde i hjemmet er grundlaget, som får samfundet og økonomien til at køre rundt. Her vil en bedre fordeling af omsorgsarbejdet mellem mænd og kvinder give et bedre fungerende og mere ligestillet samfund.
 
Læs resumé af rapporten HER eller læs hele rapporten HER 

 

  Giv en pige ret og mulighed for en studenterhue

  - din støtte gør en stor forskel for piger i Mali

Sæt kryds i kalenderen

For mere info om vores events, se Facebook eller www.kulu.dk

KULUs sekretariat holde ferielukket i juli. Dog tjekkes mails ugentligt, og Giv en pige ret gavebevis og aktier  i u-landskvinders fremtid udstedes løbende.
 
Med venlig hilsen

Kvindernes U-landsudvalg

Redaktionen sluttede den 06/30/2015
Ansvarshavende: Forkvinde Janice G. Førde
Redaktion: Redaktør og skribent Malene Smedgaard Ørsted
Skribenter: Martha Madsen, Janice G. Førde og Hanne Liveng
Email Marketing Powered by Mailchimp
Kvindernes U-landsudvalg 2015: 39 år for kvinders rettigheder
Bryd fattigdommen - Bak op om kvinders egne initiativer - Støt kvinders rettigheder

Kvindernes U-landsudvalg • Theklavej 2, 1., 2400 København NV • Tlf.: 33 15 78 70 • Fax: 33 32 53 30 • Email: kulu@kulu.dkwww.givenpigeret.dk
Nordea reg. nr.: 2191 kontonr: 8968 139 453 • Giro: +01 +9 00 55 01 • CV-nr.: 83 76 75 10 • Kvindernes Bygnings Fond støtter www.givenpigeret.dk