Copy
Over agile architecten, scholen van EA, Cloud, IT-strategie, interessante kortingen op opleidingen en nog veel meer.
E-zine van cibit academy | inspearit
De Agile Architect: de ultieme klimgeit?

De Agile Architect: de ultieme klimgeit?
Blog door Erik Borgers: "Op het Enterprise Architectuur Management (EAM) Congres op 30 mei jongstleden verzorgde ik een lezing over agility en architectuur. Een combinatie waar naar mijn ervaring veel architecten mee worstelen. Agile werken lijkt voor de IT eerder regel dan uitzondering te worden. Maar bedreigen die 'agile teams' het zo zorgvuldig door enterprise architecten bewaakte gedachtengoed niet? Hoe zorgen architecten ervoor dat de uiteindelijke architectuurdoelen anno 2013 geborgd blijven? In deze blog wil ik daar mijn inzichten met u over delen."
Lees verder


De succesvolle enterprise architect is een vertrouwde gesprekspartner

In de derde blog naar aanleiding van zijn onderzoek, Tour d’architectuur, schrijft Daniel Mast over de enterprise architect zelf. Hij of zij maakt het verschil. In deze bergetappe pakt hij dit cruciale element beet, dat het succes of het falen van enterprise architectuur bepaalt. De succesvolle enterprise architecten hebben een aantal karakteristieken gemeen. 


Twee scholen van Enterprise Architectuur

Blog: Twee scholen van Enterprise Architectuur

Twee weken geleden bezocht Rik Farenhorst de European Enterprise Architectuur conferentie, de EAC2013, conferentie in Londen: "Deze conferentie wordt beschouwd als de grootste onafhankelijke EA conferentie in Europa. Het was een inspirerend congres en ik heb deze drie dagen enkele EA trends bevestigd zien worden."
Lees verder

Of download de presentatie die hij gegeven heeft tijdens de EAC2013.
 

Rik Farenhorst over cloud computing

Cloud strategie

Cloud computing biedt naast enkele andere trends zoals mobile computing, en de ‘consumerization of IT’ voor organisaties een geheel nieuwe propositie om producten en diensten op te baseren. De potentie van ‘de cloud’ gaat hiermee veel verder dan het slim en efficiënter inrichten van de IT-huishouding, al liggen hier uiteraard ook de nodige voordelen.
Bekijk de video
 


Tip: 25% vroegboekkorting in juli
Voor iedereen die zich nu al oriënteert op een opleiding na de zomervakantie, hebben we een interessante actie: boek komende maand een opleiding die start in de periode september t/m december 2013 en ontvang 25% korting. Gebruik daarvoor de code [VBK0713] bij het inschrijven (in het veld Bijzonderheden).

Spelregels: deze actie kan niet gecombineerd worden met andere acties of kortingen. De actie geldt voor alle opleidingen uitgezonderd examens en de opleidingen CISSP, CSSLP, ISSAP, ISSMP en SSCP. 
 

Opleidingen in de spotlights
 • Cursus Scrum master
  Wil je inzicht en vaardigheid? De valkuilen van Scrum voorkomen? Volg dan deze 2-daagse cursus, je bent dan in staat Scrum succesvol toe te passen in projecten. Deze cursus vind elke maand minimaal één keer plaats.
 • Opleiding Enterprise Architectuur
  Je leert effectief omgaan met architectuurprincipes, bedrijfsarchitectuur en applicatielandschappen. Breng IT en business dichter bij elkaar met enterprise-architectuur. Start op wo 18 september.
 • Opleiding infrastructuur-architectuur
  5-daagse opleiding: je leert de beste methoden en technieken op een juiste manier in te zetten. En rekening houden met practices en trends. Start op do 19 september.
 • Opleiding CISSP information security
  Volg deze intensieve informatiebeveiliging opleiding, de ideale voorbereiding op de meest gewilde en internationaal erkende CISSP-certificering.Start op ma 23 september.
 • Business/IT-strategie & informatieplanning
  Strategische planning van IT: van bedrijfsstrategie tot portfoliomanagement. 5-daagse opleiding, start ma 23 september.

Harm Spoor

IT-strategie en governance
De business wordt steeds digitaler. Informatietechnologie heeft vaak een ‘disruptive’ karakter: innovatie met IT leidt tot nieuwe producten, maar ook tot compleet nieuwe business modellen. IT ondersteunt daarnaast de bestaande business, tegen steeds lagere kosten. Maar hoe bestuur je IT nu effectief in een snel veranderende wereld? Dat houdt menig CEO en CIO bezig. Juist omdat IT steeds meer het verschil maakt.
Lees verder
 

Benut je zomer goed!
In juli en augustus hebben we een aantal zomeredities van populaire opleidingen ingepland. Dus ben je niet op vakantie en wil je werken aan je kennis en vaardigheden, schrijf je dan in. We maken het jou, als trouwe lezer van onze e-zine, nu extra aantrekkelijk. Gebruik de code [ZOMER13-25] bij inschrijving en ontvang 25% korting.

 • Cursus Scrum master [geen €1195, maar €896]
  Wil je inzicht en vaardigheid? De valkuilen van Scrum voorkomen? Volg dan deze 2-daagse cursus, je bent dan in staat Scrum succesvol toe te passen in projecten. De zomereditie wordt gegeven op: 15 en 16 juli 2013 | 14 en 15 augustus 2013
 • Cursus Scrum Product Owner [geen €1195, maar €896]
  Product Owners bepalen requirements, prioriteiten en de acceptatie. ‘n Cruciale rol die inzicht en vaardigheid vergt. De zomereditie wordt gegeven op: 5 en 6 augustus 2013
 • Training IREB Certified Professional for Requirements Engineering [geen €1785, maar €1339]
  Leer in drie dagen alles over het eenduidig definiëren en bijhouden van wensen en eisen. Na het succesvol afleggen van het examen ontvang je internationaal erkende IREB certificaat. De zomereditie wordt gegeven op: 29, 30 en 31 juli 2013
 • Opleiding Requirements Engineering Practitioner [geen €3095, maar €2321]
  IT-systemen worden steeds complexer en betrokkenen hebben vaak tegengestelde belangen. Hoe ga je hier mee om? De zomereditie wordt gegeven op: 18, 25 juli, 1, 8 en 15 augustus 2013
Kortom, top-opleidingen tegen aantrekkelijke, zomerse prijzen.
 
Spelregels: Deze actie kan niet gecombineerd worden met eventuele andere acties of kortingen. De korting geldt alleen voor de bovengenoemde uitvoeringen van de opleidingen. 


Business case

Business cases

Een business case is het middel bij uitstek tot het organiseren van draagvlak en commitment van stakeholders en opdrachtgever. Het is de kunst om met zo weinig mogelijk tijdsbesteding zoveel mogelijk enthousiasme te genereren voor de volgende stap. Steeds meer organisaties business cases. In het begin gaat dit moeizaam en worden vaak dezelfde, vermijdbare fouten gemaakt:

 • Het ontbreken van een sluitende en overtuigende rationale
 • Onvoldoende bewijslast en bewijsvoering
 • Niet systematisch en grondig gemodelleerde bedrijfsdoelen, oplossingen, baten en onzekerheden
 • Niet duidelijk over waar baten- en kostencijfers vandaan komen
 • Impliciete of ontbrekende aannames
 • Niet gevalideerd door de primaire stakeholders
 • Niet geaccepteerd door de opdrachtgever als stuurmiddel.
Deze fouten zijn te voorkomen door training, het onder begeleiding opdoen van ervaring met het maken van business cases (coaching) en het reviewen van elkaars business cases. Meer weten? Neem contact op met consultant en docent Ton Tijdink

Ton Tijdink was docent van de eenmalige mini-masterclass Besluitvorming in IT die hooggewaardeerd werd met evaluaties als: “Verrassend, uitdagend. Direct toepasbaar in mijn eigen praktijk. Smaakt naar meer!” en “Sterk en duidelijk verhaal. Innovatief.” Daarnaast is hij docent van de eveneens populaire opleiding Financieel Management van IT
 

Volg ons op Twitter
Wil je op de hoogte blijven van blogs, nieuws over opleidingen en leuke acties? Volg ons dan op Twitter: @cibitacademy