Copy
Over spaghetti-landschappen, het omgaan met IT-business cases en goede verhalen vertellen om gehoord te worden.
E-zine van cibit academy | inspearit
Spaghetti-landschap in Italië
Blog: Spaghetti-landschap in Italië
Rik Farenhorst was vorige week voor een vierde en laatste bezoek in Florence om een Italiaanse bank te helpen met het visualiseren van hun IT-landschap en het inrichten van portfolio management. Tijdens een kick-off workshop begin december bleek al snel dat de aanleiding voor dit 'landschapsfotografie'-traject veel overeenkomsten vertoont met waar onze Nederlandse klanten ook vaak mee stoeien…

Mini-masterclass Besluitvorming in IT: voorbij de business case
Op donderdag 28 maart 2013 organiseert inspearit een gratis mini-masterclass. Het gaat dit maal over beslissingen over omvangrijke IT-investeringen. Deze worden tegenwoordig onderbouwd door een business case waarin de baten worden afgewogen tegen de kosten en de risico’s. Ook als dit naar de huidige maatstaven naar behoren gebeurt, heeft de gebruikelijke aanpak belangrijke tekortkomingen. Jasper Doornbos en Ton Tijdink, adviseurs en docenten, lichten de tekortkomingen toe en komen met zinvolle alternatieven. Deelname is gratis na inschrijving (beperkt aantal plaatsen).
Lees verder
 


Je moet een goed verhaal hebben

Blog: Je moet een goed verhaal hebben

Om gehoord te worden heb je, ook  als IT’er, een goed verhaal nodig. Arjen Uittenbogaard vertelt: “Je moet een goed verhaal hebben.” De toon waarop hij het zei was gelaten. Hij geloofde niet meer dat er naar hem geluisterd zou worden. Hij was te vaak tegen muren opgelopen. Hem was te vaak A toegezegd waarna toch B werd gedaan…
Lees verderHet nut van verhalen in requirements engineering
DREAMagazine is een tijdschrift over Requirements Engineering: van business rules tot en met user stories, van functioneel ontwerp tot en met modellen van bedrijfsprocessen. Arjen Uittenbogaard, docent van onder andere de cursus Storytelling voor IT-architecten was dit keer gastredacteur van de meest recente uitgave met als het thema Verhalen.

In het zelfde magazine schrijft Bart Jacobs over hoe je verhalen kunt gebruiken om met belanghebbenden te communiceren en een visie op een nieuw systeem te formuleren.  Requirements engineering is namelijk een uitdaging voor ieder projectteam: hoe help je stakeholders om hun wensen te verwoorden? Hoe communiceer je wat je van plan bent te ontwikkelen? Wanneer ben je compleet (genoeg)? Hoe voor kom je rework?
Lees het magazineIREB Certified Professional for Requirements Engineering
In deze nieuwe opleiding staat het eenduidig definiëren en bijhouden van wensen en eisen centraal. Dat is namelijk cruciaal voor elk ontwikkelproject. De kwaliteit van requirements engineering voorspelt in hoge mate het succes. In drie achtereenvolgende dagen doe je alle benodigde basiskennis van het vakgebied op. En sluit je af met het CPRE examen dat leidt tot het internationaal erkende IREB certificaat.
Lees verder

 


Opleidingen in de spotlights

Opleidingen in de spotlights

 1. Opleiding Opdrachtgeverschap
  ICT-projecten en ICT-diensten hebben sterke opdrachtgevers nodig. Of je nu werkt binnen de overheid of het bedrijfsleven, je verhoogt de kans op succes aanzienlijk door professioneel opdrachtgeverschap. 5 daagse opleiding, start ma 25 februari.
   
 2. Opleiding CISSP information security
  Certified Information Systems Security Professional (CISSP) is internationaal een van de belangrijkste certificeringen in het vakgebied. Het volgen van deze intensieve informatiebeveiliging opleiding is de ideale voorbereiding op de meest gewilde en internationaal erkende CISSP-certificering. 5-daagse opleiding, start ma 4 maart 2013
   
 3. Opleiding Praktische Informatiebeveiliging
  In deze opleiding komt alle kennis aan bod om informatiebeveiliging in te zetten in je eigen praktijk, ongeacht je rol als informatiebeveiliger. 5-daagse opleiding, start ma 4 maart 2013
   
 4. Cursus Storytelling voor IT Architecten
  Heb je uitstekende ideeën of adviezen, maar worden die regelmatig toch niet opgepakt? Architecten weten maar al te goed dat hun succes maar ten dele afhangt van hun technische kennis en kunde. Communicatie en samenwerking met tal van stakeholders is een minstens zo belangrijke succesfactor. Een architect moet een verhaal kunnen vertellen. Saaie presentaties werken niet. Dikke documenten alléén zijn vaak contraproductief. Storytelling is een verfrissende, effectieve aanvulling op jouw palet aan vaardigheden. 2-daagse cursus, start do 7 maart 2013.
   
 5. Opleiding enterprise-architectuur
  Je leert effectief omgaan met architectuurprincipes, bedrijfsarchitectuur en applicatielandschappen. Breng IT en business dichter bij elkaar met enterprise-architectuur. 5-daagse opleidingen, start di 12 maart 2013.
   
 6. Opleiding IT-architectuur in de praktijk
  Leer hoe je architecturen creëert, slim communiceert, evalueert. Kortom: leer hoe je een effectieve architect wordt. 5-daagse opleiding, start do 14 maart 2013


Meer kennis delen; mooie plannen voor 2013
De start van een nieuw jaar is altijd een mooi moment om te reflecteren en om nieuwe stappen te zetten. Uit onze zelfanalyse bleek dat wij eigenlijk barstensvol kennis, expertise en innovaties zitten, maar dat we misschien wat te bescheiden zijn dit uit te dragen naar de buitenwereld. Uiteraard delen wij veel kennis via onze academy, maar zeker als het gaat om onze adviespraktijk, willen we onze verhalen vaker gaan vertellen.
Lees verderNieuwe partner: Symbol
cibit academy werkt samen met andere organisaties om jou nog beter van dienst te zijn. Op het gebied van Agile & procesverbetering werken Symbol (Lean, Six Sigma) en cibit academy (Agile, Scrum, RUP, CMMI) samen in zowel opleidingen als consultancy-opdrachten.
Lees verderPlatform Outsourcing Nederland Academy Dag 
Het Platform Outsourcing Nederland (PON) organiseert op 28 maart 2013 de PON Academy Dag. Verschillende opleiders laten in beknopte masterclasses zien hoe de opleiding je helpt kennis en inzichten te vergroten op het gebied van (out)sourcing. cibit academy zal dan onder andere ingaan op Business/IT-strategie & informatieplanning.

 

Wielrenner

inspearit steunt fietsteam Priva in strijd tegen kanker

Priva doet mee aan de Alpe d'HuZes, een jaarlijkse actie waarbij de deelnemers geld bijeen fietsen voor het Alpe d'HuZes/KWF Kankerbestrijding-fonds. Dit goede doel verdient alle steun en daarom sponsort inspearit het Priva-fietsteam van harte.Volg ons op Twitter
Wil je op de hoogte blijven van blogs, nieuws over opleidingen en leuke acties? Volg ons dan op Twitter: @cibitacademy