Copy
Over Agile & Lean, Scrum-butt, Business cases, Enterprise architectuur in NL, informatie-infarcten en nog veel meer.
E-zine van cibit academy | inspearit
Video-impressie mini-masterclass Agile en Lean

Video-impressie mini-masterclass Agile & Lean
Op dinsdag 16 april is er weer een mini-masterclass gegeven bij cibit academy | inspearit in Bilthoven. Er waren twee sprekers. Dennis van Lent, van onze partner Symbol, vertelde over de basisprincipes van Lean in een productieomgeving en demonstreerde dit met een oefening. Na de pauze verzorgde de tweede spreker, Karel van de Meent van inspearit, een presentatie over de relatie tussen Lean en Agile in een IT omgeving. Hij liet zien dat de principes achter Lean en Agile nauw met elkaar verwant zijn en dat de benaderingen elkaar kunnen versterken. 

Bekijk de video-impressie
Of lees het al eerder gepubliceerde verslag
 


Full Scrum of Scrum-butt

Blog: Full Scrum of Scrum-butt?

“Als je kiest voor een methode, doe het dan goed.” Dat is het motto van Karel van de Meent. Hij ziet in de praktijk regelmatig organisaties die zeggen dat ze Scrum toepassen. En vervolgens menen dat het niet werkt. Hij vertelt: “Als ik zo’n situatie onderzoek, dan blijkt het vaak te maken te hebben met het half toepassen van meestal maar een aantal onderdelen van zo’n methode. De methode lijkt soms een doel op zich. En de voordelen worden dan niet behaald (of niet gezien)”. Karel toont een symptomen per Scrum event, waaraan je kan zien dat Scrum waarschijnlijk halfslachtig geïmplementeerd is.
Lees verder
 


Zomeractie, benut je zomer goed!

Benut je zomer goed!
In juli en augustus hebben we een aantal zomeredities van populaire opleidingen ingepland. Dus ben je niet op vakantie en wil je werken aan je kennis en vaardigheden, schrijf je dan in. Elke deelnemer krijgt bovendien een zomers cadeau waar muziek in zit. Beluister waar je ook bent, je eigen muziek via laptop, tablet of smartphone met deze X-mini II, een kleine speaker met ongelofelijk goed geluid. 
 • Cursus Scrum master
  Wil je inzicht en vaardigheid? De valkuilen van Scrum voorkomen? Volg dan deze 2-daagse cursus, je bent dan in staat Scrum succesvol toe te passen in projecten. De zomereditie wordt gegeven op: 15 en 16 juli 2013 | 14 en 15 augustus 2013
 • Cursus Scrum Product Owner
  Product Owners bepalen requirements, prioriteiten en de acceptatie. ‘n Cruciale rol die inzicht en vaardigheid vergt. De zomereditie wordt gegeven op: 5 en 6 augustus 2013
 • Opleiding IT-architectuur in de praktijk
  Je leert de beste methoden en technieken op een juiste manier in te zetten. En rekening houden met practices en trends. De zomereditie wordt gegeven op: 1, 8, 15, 22 en 23 juli 2013


Blog: Enterprise Architectuur gedijt het beste tijdens crises
Daniel Mast schrijft zijn tweede blog naar aanleiding van zijn onderzoek naar de praktijk van enterprise architectuur in Nederland. Het gaat over fictie, realiteit en timing van Enterprise architectuur initiatieven.

Agile Business Cases

Whitepaper Agile Business Cases

Vrijwel alle beslissingen over IT-investeringen zijn gebaseerd op business cases. Een goede praktijk, maar ook een met behoorlijke valkuilen. Het realisme en daarmee de geloofwaardigheid van een business case staat of valt bij de kwaliteit en acceptatie. En juist de kwaliteit van met name de modellering van risico en onzekerheid valt in de praktijk vaak tegen. Ook ontbreekt niet zelden de inbreng van belangrijke stakeholders. Daarnaast laat een traditionele business case doorgaans alleen ruimte voor twee keuzen: doen of laten, terwijl beslissers liever meer opties hebben. De whitepaper beschrijft de visie en aanpak van inspearit voor het maken en 'agile' gebruiken van business cases.
 

Opleidingen in de spotlights
 • Cursus ArchiMate architecture modeling
  Leer de basisconcepten van ArchiMate 2.0 en het modelleren van architecturen. Theorie én praktische oefeningen. Op 6 en 7 juni.
 • Training TOGAF 9.1 examen
  Leer de basisprincipes van TOGAF 9.1 en bereid je via deze training slim en effectief voor op het TOGAF 9.1-examen (Foundation en Certified). Op 12 en 26 juni.
 • Cursus Scrum Product Owner
  Product Owners bepalen requirements, prioriteiten en de acceptatie. ‘n Cruciale rol die inzicht en vaardigheid vergt. Cursus op 13 en 14 juni.
 • Basiscursus Service Oriented Architecture (SOA)
  Begrijp de basisconcepten van SOA en leer hoe jouw organisatie kan profiteren van deze architectuurstijl. Op 14 juni.
 • Cursus Agile Project Management en Scrum
  Steeds meer organisaties werken agile, maar hoe realiseer je daadwerkelijk de voordelen? Eendaagse cursus gepland op 18 juni.
 • Cursus Lean en Agile
  Lean initiatieven in IT-organisaties nemen toe. Een organisatie die lean wil worden, streeft naar meer efficiëntie, hogere kwaliteit en continu leren. Leer hoe lean zich tot agile verhoudt en wat het voor jouw organisatie kan betekenen. Op 19 juni.


Extra opleidingslocaties: Rotterdam en Eindhoven
cibit academy doet een experiment met extra opleidingslocaties in Rotterdam en Eindhoven. We hebben extra uitvoeringen van de populaire cursus Scrum Master en opleiding Business IT-strategie & -informatieplanning gepland in Rotterdam en Eindhoven.
 

ICT Spring Europe 2013
inspearit / cibit academy neemt deel aan het ICT Spring Europe 2013 evenement dat in Luxemburg plaatsvindt op 19 en 20 juni 2013. ICT Spring Europe behandelt innovaties in cloud computing, digital distribution, mobility, social networks and media, disruptive technologies, highlighting trust in security. Als deelnemer aan het evenement kunnen wij u voorzien van een gratis toegangskaart. 
 

Een informatie-infarct los je niet op met een bypass

Blog: Een informatie-infarct los je niet op met een bypass
Maarten Cornelissen vertelt: “Henks bedrijf leed aan een zwaar informatie-infarct. De nieuwe IT systemen, het DMS, het CMS, waren als bypasses: noodzakelijke ingrepen die slechts tijdelijk verbetering brachten. Als de onderliggende oorzaken niet werden aangepakt, lag het volgende infarct alweer op de loer. ‘Maar wat moet ik dan doen?’ vroeg Henk.”
Lees verder


Boekentips van ...
We vroegen Wouter Raemaekers om zijn favoriete boeken van dit moment.
Dit is zijn top-3: 

 

Volg ons op Twitter
Wil je op de hoogte blijven van blogs, nieuws over opleidingen en leuke acties? Volg ons dan op Twitter: @cibitacademy