Copy
Over het Landelijk Architectuur Congres 2014 en aankomende opleidingen
Bekijk deze mail online
Help! Mijn organisatie wordt Agile!
Dat is de titel van de bijdrage van inspearit | cibit academy aan het Landelijk Architectuur Congres (LAC) dat dit jaar plaats vindt op woensdag 26 en donderdag 27 november 2014 in het NBC te Nieuwegein. We lichten in deze e-zine alvast een tipje van de sluier op.
Is jouw organisatie al bezig met agile? Lukt het om het concreet te maken of blijft het bij mooie intenties en beloften? En wat kunnen en moeten architecten ermee? Een ding is zeker, agile gaat de rol van de architect drastisch veranderen.
Ook jouw organisatie wordt agile
Tal van organisaties werken al met scrum-teams. Zij komen met veel ruimte en energie snel tot oplossingen die klanten daadwerkelijk waarderen. Dat werkt aanstekelijk. Tegelijkertijd ontstaat er makkelijk chaos. Je kan je tegen agile-trend verzetten, maar agile biedt juist architecten de kans om hun waarde enorm te verhogen.
De traditionele architectenrol vervalt
Agile worden betekent dat de traditionele rol van de architect onder druk komt te staan. Uitgebreide architectuurstudies, dikke documenten en een architectuurproces dat zich volledig los van andere organisatieprocessen afspeelt: dit alles verhoudt zich slecht met agility.
Zorg dat de toegevoegde waarde behouden blijft
Moeten we dan maar stoppen met architectuur? Ons antwoordt hierop is: NEE. Expliciet bezig zijn met architectuur heeft wel degelijk toegevoegde waarde! Organisaties worstelen om grip te houden op hun agile teams. Wat moeten deze allemaal ontwikkelen? Hoe draagt dit bij aan de strategie van de organisatie? Hoe voorkomen we dat het landschap onbeheersbaar wordt?
Neem kennis van onze praktijkgerichte architectuur-opleidingen en cursussen op het gebied van Agile & Scrum. Eén daarvan is heel toepasselijk: Cursus Architectuur en agility.
De 7 handvatten helpen je in deze rol
De toegevoegde waarde van de architectuur staat of valt allereerst bij de architecten die het doen. Tijdens het LAC 2013 zijn wij hier uitgebreid op ingegaan. De zeven handvatten voor succes met architectuur helpen de architecten en hun stakeholders. In presentaties, workshops en adviesopdrachten constateren we keer op keer dat deze handvatten een gevoelige snaar raken.
'n Architect heeft niets te zoeken in een agile team
De architect moet zich juist bezig houden met het bredere plaatje. Laat het programmeren over aan de ontwikkelaar – die kan dat wél goed! De architect is juist bekend met wat er écht bij de stakeholders, het management en alles en iedereen eromheen speelt en wat dat betekent voor de te gebruiken technologische en niet-technologische oplossingen.
Hij zorgt juist voor de voorwaarden voor hun succes
De architect moet de teams just-in-time voorzien van die architectuurproducten die zij nodig hebben. De beschikbaarheid van juiste en actuele producten als referentie-architecturen en visualisaties is een belangrijke voorwaarde voor het succes van agile op grotere schaal. Agile teams moeten weten waar ze aan bijdragen en hoe ze zich verhouden tot andere teams in hetzelfde programma.
Bewaak de verhouding tussen efficiëntie en business waarde
In de handen van goede coaches mag je ervan uitgaan dat de waste binnen teams geminimaliseerd wordt. De waste over de teams heen is het terrein van de architect. Pakken meerdere teams niet dezelfde zaken op? Wat is de verhouding tussen nieuwe producten en features lanceren en het managen van de technische schuld?
Onderneem nu actie: Wees zichtbaar
Waar moet je als architect beginnen? Hoe boek je op korte termijn al succes? inspearit adviseert een drietal activiteiten die een agile organisatie een boost geven en ervoor zorgen dat architecten hun toegevoegde waarde behouden.
 1. Maak visualisaties (praatplaten)
 2. Ga netwerken
 3. Verzamel en vertel verhalen
Meer weten?
Onze adviseur Daniel Mast gaat op 27 november (zaal 1, van 11:05 tot 11:30 uur) hier verder op in met voorbeelden uit de praktijk. Of ontmoet ons bij onze stand (G1). Graag tot dan! Aanmelden voor het LAC 2014 kan via de LAC-website.
Opleidingen in de spotlights 
 • Training IREB Certified Professional for Requirements Engineering
  Doe in drie achtereenvolgende dagen alle benodigde basiskennis van het vakgebied op. En sluit af met het CPRE examen dat leidt tot het internationaal erkende IREB certificaat. [ startdatum di 2 december ]
 • Opleiding Enterprise-architectuur
  Tijdens deze 5 daagse opleiding leer je effectief de ambitie van jouw organisatie te operationaliseren met richtinggevende principes en aansprekende visualisaties. Breng IT en business dichter bij elkaar met enterprise-architectuur. [ startdatum wo 3 december ]
 • Opleiding Business IT-strategie en –informatieplanning
  Business waarde van IT vergroten door het ontwikkelen van een krachtige business/IT-strategie en het inrichten of verder verbeteren van portfoliomanagement. In deze vijfdaagse opleiding staan strategische planning van de informatievoorziening en de inzet van informatietechnologie centraal. [ startdatum 4 december ] 
 • Cursus Infrastructuur-architectuur in de praktijk
  Op zoek naar een verdieping als Infrastructuur Architect? In deze praktische tweedaagse cursus leer je methoden en technieken op een juiste manier in de eigen werkpraktijk in te zetten. [ wo 10 en do 11 december ] 
 • Cursus Scrum Master
  De Scrum Master helpt het team om steeds meer agile te worden. Hij faciliteert de teamsessies en is actief op zoek naar belemmeringen en risico’s. Wil je inzicht en vaardigheid? De valkuilen van Scrum voorkomen? Volg dan deze tweedaagse Scrum Master cursus, je bent dan in staat Scrum succesvol toe te passen in projecten [ ma 15 en di 16 december ] 
Forward
Share
Tweet
Share
+1
Copyright © 2014 inspearit | cibit academy, All rights reserved.

unsubscribe from this list    update subscription preferences