Nieuwsbrief
   
   
TextielMuseum - TextielLab Facebook Twitter Scoop YouTube
   
   
Under the Skin
van 30 mei 2015 t/m 20 september 2015

‘Under the skin’ gaat over kwetsbaarheid, leven en dood, pijn en bescherming, verbeeld in kunstwerken. Het zijn onder meer sculpturen van stof en mensenhaar, het midden houdend tussen iets menselijk en dierlijks, zwanenvleugels verwijzend naar de onmacht van de mens en dekens, versneden tot grote skeletten. De onderwerpen zitten ons dicht op de huid, evenals het gebruikte materiaal: stof. ‘Under the skin’ is van 30 mei 2015 t/m 20 september 2015 te zien het TextielMuseum.

Lees verder..
 
 
Inside Outside ontwerpt energieopwekkend gordijn in TextielLab

Ontwerper Petra Blaisse, oprichter van Studio Inside Outside, is geen onbekende in het gebruik van textiel in de architectuur. Ze droomde er jarenlang van om met textiel zonne-energie om te zetten in plaats van te blokkeren.

Dat proces bleek zeer complex te zijn. Het TextielLab bracht me in contact met zonnecel expert Solar Fiber om me te helpen met de technische voorschriften voor het werken met geleidende materialen. Een van de lastigste aspecten van het proces was het vinden van het juiste materiaal. Petra werd hierin bijgestaan door productontwikkelaar Sarena Huizinga.
 
'Van het minimaliseren van stretch tot het maken van zakken en het opnemen van geleidend koper-garen in één enkel product, dit project zocht de grens op van de mogelijkheden van het breien!'
- Sarena Huizinga

productontwikkelaar TextielLab
 
Het zonne-gordijn mocht geen stretch bevatten, omdat het gordijn dan zou uitzakken. Toch was breien nodig om de gewenste flexibiliteit te bereiken. Ze moesten dus op zoek naar een non-stretch steek. Uiteindelijk vonden ze een manier van breien, waarbij het breisel maar in 1 richting zou stretchen. Dit was een heel ander project dan normaal, omdat je normaal kijkt naar hoe het eindproduct eruit zal komen te zien, maar hier ging het voornamelijk om de functionaliteit, aldus Sarena.
 
Het was een heel technisch project. Alles aan dit project was nieuw, daarom was het vooral uitproberen wat wel en wat niet zou werken. Geleidend kopergaren is heel stug materiaal om te breien en daardoor gingen er heel wat naalden kapot. Na lang testen, breien van het prototype was nog steeds een behoorlijk werk, aangezien het 3 uur duurde voor er een 1 bij 1 meter stof gebreid was. Het resultaat is zeker een uniek design. 
 
 
Jacquard wandkleden geweven in het TextielLab door Rossella Biscotti 

Op de digitale Jacquardmachine in het TextielLab zijn wandkleden geweven door kunstenaar Rossella Biscotti. Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft de wandkleden aangekocht voor de collectie.
 

Rossella Biscotti heeft de wandkleden geweven voor een tentoonstelling in Krefeld. De Krefeldse textielindustrie had haar piek in de 19e eeuw, toen het Jacquardweefgetouw werd geïntroduceerd. Joseph-Marie  Jacquard bedacht in 1805 een systeem met een opeenvolging van smalle kaarten met gaten om informatie over de patronen voor het weven op te slaan. Dit is de eerste keer dat informatie op een digitale manier, met een aan/uit, 0/1 werd opgeslagen.

Biscotti laat met haar geweven wandkleden zien zien hoe onleesbaar digitale data in feite zijn. Zij gebruikte demografische gegevens van haar woonplaats Brussel voor dit project. De historische gegevens laten zien hoe familiebanden veranderden. Biscotti zette de gegevens om naar een abstract patroon. Zo maakte zij vier wandkleden met de titels Acquired Nationality, Children, Dead Minorities en Single Mothers. Het interpreteren van data maakt het individu ondergeschikt aan het systeem, een actueel thema in deze tijd van big data.

Lees meer over het project en de kunstenaar.
 
 
 
De textiel module die je tot rust laat komen 
Desiree van der Gracht


In de snelle wereld van vandaag, zijn er steeds meer mensen die gebukt gaan onder de verschillende vormen van stress. Daarnaast zorgt de digitalisatie er voor dat we “altijd aan” staan. Hierdoor hebben mensen problemen om tot rust te komen. Desiree van der Gracht heeft hiervoor een textiel module ontwikkelt die mensen helpt tot rust te komen.

De textiel module bestaat uit vier onderdelen: een luchtzak die een natuurlijk ademend effect nabootst, LED’s die zorgen voor de juiste sfeer en een besturingssysteem. Deze componenten worden allen verwerkt in stoffen die Van der Gracht in het TextielLab ontwikkelde. Met deze ingrediënten kun je allerlei vertalingen maken zoals bijvoorbeeld een room divider of een "cocon" stoel. Het project is een samenwerking tussen het TextielMuseum en Philips Design.

Met het project is Van der Gracht genomineerd voor de Rene Smeets Awards, een prijs voor het beste afstudeerproject in 2015. Zie ook deze video
 

 
 
Gratis naar het TextielMuseum? 
Wordt vriend van het museum!

Als vriend van het TextielMuseum heb je een streepje voor! Je wordt uitgenodigd voor exclusieve bijeenkomsten, een opening van een expositie en in de TextielShop krijgen vriendenkorting op speciale artikelen!

Met jouw bijdrage steun je niet alleen het TextielMuseum, maar ook jong ontwerptalent staat bij de Stichting Vrienden hoog in het vaandel. Met name tijdens de vriendendag. Bovenal hebben vrienden gedurende het jaar gratis toegang tot de vele exposities.

Benieuwd naar een vriendschap met het TextielMuseum?

Kijk op de pagina 'vrienden' van het TextielMuseum en kies de vriendschap die bij je past.
 
 
 
Kinderknutselpakket
 
 
Speciaal voor de kinderen die zelf creatief aan de slag wil gaan na een bezoek aan het TextielMuseum, worden er in de TextielShop knutselpakketten verkocht, die gemaakt zijn in het TextielLab. Een voorbeeld van deze knutselpakketten, is de “Vette Vis”. Kinderen kunnen hiermee aan de slag gaan met borduren en hun eigen "Vette Vis" maken. Zowel de stof als de schubben van de vis zijn gelaserd in het TextielLab.Je kunt de schubben erop plakken of borduren. Zo bepaal je zelf hoe jouw "Vette Vis" eruit komt te zien. 
In het pakket vind je bijzondere garens om mee te borduren en twee verschillende naalden. 

Leeftijd: 8-99 jaar
Prijs € 8,95


Te vinden in de TextielShop van het TextielMuseum.
 
 
     
     
Tot Zomer bij TextielMuseum!

Beleef bij TextielMuseum een zomer vol exposities, workshops en festiviteiten! Ontdek bijvoorbeeld onze uitgebreide zomer agenda voor families en kinderen. Tot eind augustus bezoek je met je entree kaartje van het TextielMuseum dezelfde dag gratis museum De Pont.

Lees meer...
 
 
 
TextielMuseum - TextielLab