Copy

Voorkom deze 3 problemen als je online specialist inhuurt

Voor iedere ondernemer is het belangrijk om met goede online specialisten samen te werken die een bijdrage leveren aan de groei van het bedrijf.

Je kunt namelijk niet alles in je eentje doen. Ik kan me voorstellen dat je bij het bedenken van je online strategie en/of uitvoering freelancers of mensen in vaste dienst nodig hebt om je resultaten te verbeteren.

Maar wat voor type mensen zijn hiervoor geschikt? Wat is een goed tarief om te betalen voor een online marketing freelancer of om in vaste dienst te nemen? Wanneer weet je of deze samenwerking een succes is?

Allemaal vragen waarop je een antwoord wilt krijgen voordat je een online specialist inhuurt. Ik merk in de praktijk dat dit regelmatig fout gaat in de praktijk. Ondernemers die freelancers inhuren die veel te duur zijn in verhouding tot de diensten die ze leveren. Of nog erger: Die weinig tot geen toegevoegde waarde hebben om een bijdrage te leveren aan verbeterde resultaten.

Je zal je wellicht afvragen: het inhuren van een online freelancer hoeft toch niet zo moeilijk te zijn. Je zoekt op LinkedIn naar een online specialist, je belt hem/haar op wat ze voor je kunnen betekenen en voor welke prijs.

Het is niet zo eenvoudig als het klinkt. Want wat gaat jouw Facebook/Google Ads specialist doen om je resultaten beter te maken? Wat is een goed tarief voor hem/haar in verhouding tot de uitgevoerde optimalisaties? 

Voorbeeld 1. Online specialist vraagt 1,5K euro per maand voor een campagne met een advertentiebudget van 2K. Je totale advertentiebudget geef je dus uit aan een online specialist. Dat kan natuurlijk maar dan moeten de resultaten wel met minimaal 75 procent verbeteren wat vaak in de praktijk niet realistisch is.

Voorbeeld 2. Een ondernemer wil een Facebook cursus volgen om meer omzet uit zijn advertentiecampagnes te halen. Hij ziet een interessante cursus met leerplatform en 10 uur individuele coaching. Dat klinkt interessant maar het cursusplatform vraagt hiervoor 5K. Als jij een advertentiebudget hebt van 1K dan verdien je deze investering nooit op de korte termijn terug. Daarnaast moet je je natuurlijk afvragen hoeveel uur coaching je nodig hebt om Facebook Ads onder de knie te krijgen.

Ik merk in de praktijk dat ondernemers veel problemen tegenkomen bij het inhuren van een online specialist. Daarom wil ik in deze nieuwsbrief stilstaan bij 3 problemen die je moet voorkomen als je een online specialist inschakelt:

1. Wat moet jouw online specialist gaan doen
2. Hoe je weet of er progressie is dankzij de samenwerking
3. Hoe je weet wanneer de samenwerking succesvol is.

Probleem 1. Hoe kom je erachter wat ze gaan doen


Ik kan me voorstellen dat je denkt: dit is toch geen probleem. Als je freelancer inhuurt voor Facebook/Google Ads campagne is het toch helder wat ze gaan doen. Volgens mij is het helaas niet zo eendimensionaal.

Ze gaan je Facebook/Google Ads campagnes managen, maar wat gaan ze precies doen? Zetten ze alleen je campagne op en implementeren ze nieuwe advertentieproducten?
Doen ze maandelijks experimenten om je campagnes beter te maken? Waarom is dit zo belangrijk om te weten? Het opzetten van campagnes schaar je onder de categorie management en experimenteren is meestal onderdeel van een optimalisatie-programma.

Het implementeren van advertentieproducten is veel eenvoudiger dan het opzetten van één of meerdere goede testexperimenten.

Vraag hiernaar als je online specialist inhuurt. Dan weet je namelijk ook of je goede prijs betaalt voor jouw online specialist. 
Voorbeeld: een online specialist zet campagnes op en implementeert nieuwe advertentieproducten. Zij vraagt 20 procent van je advertentiebudget als tarief.

Een andere online-specialist stelt voor om een serie marketingexperimenten uit te voeren voor jou en vraagt 25 procent van je advertentiebudget. Kies dan altijd voor de laatste online specialist. Deze zal namelijk een grote bijdrage leveren aan de groei van je bedrijf.

Een disclaimer hierbij: Dit moeten natuurlijk wel kwalitatief goede experimenten zijn. Laat niet alleen nieuwe advertentieproducten testen maar ook of een hoger budget/alternatieve advertenties (Creatives) meer opleveren.

Kortom: Als je online specialist inhuurt, vraag altijd naar de werkzaamheden die ze gaan doen. 
Aanvullend hierop: Vraag aan je online specialist wat voor rapportages je ontvangt. Sturen ze alleen je campagnedata, of ook de werkzaamheden die ze hebben uitgevoerd en wat ze hebben opgeleverd.

In het laatste geval heb je vaak te maken met een goede online specialist!

Probleem 2. Hoe weet je of de resultaten goed zijn


Daarnaast moet je afspraken maken over de progressie-doelstellingen met je online specialist . Welke werkzaamheden gaat hij/zij uitvoeren en welke resultaten zijn realistisch om te verwachten?

Ik merk in de praktijk dat ondernemers nog weleens vergeten om na te denken over wat goede progressie-doelstellingen zijn. Het is een prima beslissing om je Facebook/Google Ads campagnes uit te besteden, maar voor welke resultaten moet je specialist zorgen zodat de samenwerking een succes is?

Veel campagnemanagers sturen op CPA/ROAS, maar voor jou als ondernemer zijn dat toch helemaal geen interessante doelen. Je meet dan alleen de efficiëntie van je campagnes. Dat is op zich prima natuurlijk, maar de effectiviteit van je campagnes zijn toch veel belangrijker. Hoeveel nieuwe klanten/omzet is afkomstig vanuit Facebook/Google Ads?

Wat is een goede werkwijze voor progressie-doelstellingen? Maak marketingdoelstellingen voor je gehele marketingportfolio. (Alle kanalen)
Vertaal dit vervolgens naar specifieke kanalen zoals Facebook/Google Ads. Voorbeeld: Stel je wilt je omzet verhogen van 800K naar 1 miljoen per jaar. Je Google Ads heeft een omzet-aandeel van 30 procent, dan is je jaardoelstelling 300K.
Het is belangrijk om hiernaast progressie-doelstellingen te gebruiken. Want hoe weet je dat jouw online specialist op de goede weg is met de uitgevoerde optimalisaties? Gebruik in ieder geval onderstaande doelstellingen voor je campagne specialist:

1. X Klikken
2. Y Bouncepercentage
3. Z Bezoeken conversiepagina

Conversiepagina's zijn het startpunt voor het bestellen van een product of een informatie-aanvraag.
Hoe kom je aan deze cijfers? Pak het gemiddelde aantal klikken/bouncepercentage en bezoeken aan je conversiepagina van het afgelopen jaar. Dan heb je goed vergelijkingsmateriaal om te weten of je online specialist goed werk levert.



 

Probleem 3. Hoe weet je of de samenwerking succesvol is


Je wilt dat je samenwerking een succes is maar hoe kom je hierachter? Het is natuurlijk mooi meegenomen dat je online-specialist aardig en sociaal is maar belangrijker is dat ze een bijdrage leveren aan betere website-resultaten.

Je hebt je doelstellingen die je vergelijkt met je resultaten. Dat is een goed startpunt maar dan weet je nog niet of je samenwerking succesvol is. Kijk verder dan alleen de cijfers😉

Wat voor rapportages krijg je van je online specialist en hoe vaak?
Het is leuk dat je iedere week de cijfertjes in je mailbox ontvangt maar wat zegt dit over hun werkzaamheden? Zorg dat ze in ieder geval maandelijks hun werkzaamheden en het liefst inzichten en potentiële optimalisaties met je deelt. Hoe meer je weet, hoe beter je jouw online specialist kunt aan of bijsturen.

De cijfertjes kun je ook in je campagne of Analytics systeem opzoeken maar verbeterpunten heb je nodig om de online marketing beter te maken. Als ze je concrete verbeterpunten geven in de rapportages, weet je dat je met een goede online specialist samenwerkt.

Daarnaast is het belangrijk dat je online specialist geïnteresseerd is in je totale strategie. Stelt hij/zij vragen daarover aan jou om de campagnes te verbeteren? Je online-kanalen zijn namelijk onderdeel van deze strategie. Geef je online specialist zoveel mogelijk informatie als zij daarom vragen. Dan kunnen ze namelijk ook beter hun werk doen.

Een minpunt zijn online specialisten die alleen aandacht hebben voor het succes van hun eigen kanaal. Een pluspunt zijn online specialisten die aandacht hebben voor de bijdrage van een kanaal aan de totaalresultaten. Zij zijn dus niet alleen bezig met de ROAS van Facebook/Google Ads maar wat moeten deze kanalen doen om de resultaten van je totale marketingportfolio te verbeteren.

Je moet sowieso Facebook-specialisten die sturen op ROAS wantrouwen. Facebook campagnes presteren vaak goed gericht op de oriëntatiefase en juist niet op de koopfase.

Kortom: Online specialisten die interesse tonen in je productontwikkeling is een positieve indicator voor een succesvolle samenwerking!

Samenvattend

Dit zijn volgens mij de drie belangrijkste problemen die je moet oplossen om de samenwerking met je online specialist te laten slagen. Afsluitend wil ik je nog enkele tips meegeven als je een nieuwe online specialist inhuurt:

1. Maak een briefing vóóraf wat je van een online specialist verwacht. In deze briefing staat je strategie en tactieken die je online specialist gaat uitvoeren. Deze briefing is belangrijk zodat je zeker weet dat beide partijen hetzelfde doel nastreven.

2. Laat je online specialist tariefvoorstel maken op basis van meerdere budgetscenario's. Het tarief zal hoger zijn bij een maandelijks budget van 10K dan 1K, als ze regelmatig werken met testexperimenten.

3. Vraag aan je online specialist hoelang de contractduur is en wat de voorwaarden hiervoor zijn. Een contractuur van 3 maanden lijkt mij te kort om een succesvolle samenwerking op te bouwen. Een jaar lijkt mij een prima termijn, maar bouw dan minimaal 4 evaluatiemomenten in zodat je eventueel na 3 maanden kunt stoppen als er geen klik is. 

Veel succes met het bouwen van een succesvolle samenwerking met jouw online specialist(en)

Groet,

Gerard Rathenau


Delen  Pas je e-mail adres aan   Afmelden