Copy

Wat heb je nodig om goed te werken met GA4? (Deel 1)


Over iets meer dan een half jaar is het alleen nog mogelijk om Google Analytics 4 te gebruiken.

Dat zal wennen zijn voor jou en ik, aangezien we de afgelopen 10 jaar met Universal Analytics hebben gewerkt.

Is dit een ramp? Nee, zeker niet. Analytics blijft Analytics. Daarnaast maakt Google je het leven wat makkelijker om de cijfers te gebruiken die je nodig hebt om het effect van je marketing te bepalen.

Op dit moment is GA4 nog geen volwassen Analytics oplossing, aangezien slechts 30 procent van je huidige Analytics erin zit, maar ik verwacht dat je medio 2023 al de meeste oplossingen kunt gebruiken die je gewend bent.

Wat zijn de voordelen van GA4? Je kunt veel beter het effect van je content gaan bepalen. Je kunt 'echte' attributie toepassen zodat je weet wat je marketing echt oplevert. Je kunt veel beter 'echte' KPI's als conversiedoel gaan gebruiken.

Het belangrijkste voordeel van GA4 is de focus van het Google Analytics team op machine learning. Of het nu gaat om goede meldingen over je website resultaten, het goed meten van de resultaten voor je belangrijkste doelgroepen en voorspellingen over je omzet of gebruikers die je kwijt gaat raken.

De focus op machine learning gaat ervoor zorgen dat je steeds minder rapporten nodig hebt en specifiekere antwoorden krijgt op je belangrijkste vragen.

Kortom: Dat je minder naar de cijfers hoeft te zoeken maar dat deze je helpen om betere beslissingen te nemen zodat je marketingresultaten beter worden.

In deze nieuwsbrief bespreek ik met je de basisbeginselen die je nodig hebt om goed te kunnen werken met GA4:
1. Goede KPI's gebruiken
2. Goede events gebruiken
3. Goede doelgroepen gebruiken.


In deel 2 van deze nieuwsbrief-serie (over 2 weken) laat ik je zien welke 3 rapporten je moet gebruiken zodat je inzichten uit GA4 haalt!


Basisbeginsel 1. Gebruik goede KPI's


Je zou denken dat alles anders is in GA4 dan je gewend bent maar schijn bedriegt.

De knoppen en de rapporten zijn inderdaad anders dan je gewend bent maar de basis Analytics blijft hetzelfde. Wat zijn de basisbeginselen die je moet kennen?

Er zijn eigenlijk drie basisbeginselen die je moet kennen voor GA4:

1. Weet wat wel/geen KPI's zijn
2. Welke events indirecte impact hebben op je resultaten
3. Wat zijn goede doelgroepen om te gebruiken.

Allereerst KPI's. Er zijn heel veel statistieken die je als KPI kunt gebruiken, maar hoe weet je nu welke je moet kiezen?

Wat is eigenlijk een KPI? Dit is een statistiek waarmee je de voortgang van je belangrijkste doelen meet. Voorbeeld: je hebt als doel om je omzet te verhogen. Dan is een goede KPI hiervoor het conversiepercentage. Hoeveel van je gebruikers bestellen jouw product of dienst?

Vervolgens moet je bepalen hoeveel KPI's je gaat gebruiken in GA4. Je kunt er tientallen gebruiken maar dat is niet zo slim aangezien je dan het overzicht kwijtraakt. Gebruik maximaal 6 KPI's verdeeld over onderstaande categorieën:

1. Marketingresultaten > bijv. transacties en conversiepercentage
2. Gedrag > bijv. producttoevoegingen aan de winkelwagen of klikken naar je offerte formulier.
3. Campagnes > bijv. CPA (kosten per conversie) of ROAS (Omzet vs. advertentiekosten)

Het is belangrijk om bij je KPI's zowel effectiviteit (transacties) als doelmatigheid (conversiepercentage) te meten. Waarom is dat zo belangrijk? Je hebt namelijk beide nodig om te weten of je marketing goed werkt.

De daling van je transacties kan aan het conversiepercentage liggen, maar natuurlijk ook aan een daling van het aantal gebruikers.

Gebruik deze 6 KPI's in GA4 als conversiedoel. Deze vind je onder configureren aan de linkerkant > conversies.

Aanvullende tip: Het SEE/THINK/DO/CARE model is praktisch om je customer journeys in kaart te brengen. Gebruik KPI's wanneer mogelijk voor iedere customer journey!

Aan jou de oefening om voor je marketingresultaten/gedrag en campagnes max. 6 KPI's te bepalen en te (laten) implementeren in GA4.


Basisbeginsel 2. Gebruik goede events.


De content rapporten in GA4 zijn gelukkig een stuk beter dan je gewend bent in Universal.

Je combineert nu jouw events met de bekeken pagina's op de website. In Universal waren events en pagina's aparte type content rapporten. Er zijn tientallen misschien wel honderden events die je kunt meten. Welke type events zijn praktisch om te meten?

Meet alleen die events die een indirecte impact hebben op je website resultaten. Hoe weet je welke type events belangrijk zijn?

Gebruik het volgende stappenmodel zodat je met events werkt die wat zeggen over je website resultaten:


1. Kies je event categorie
2. Bepaal de vraag waarop je event antwoord geeft
3. Kies je event
4. Implementeer of laat je event instellen in GA4.

Voorbeelden van event categorieën  zijn website betrokkenheid, klikken op je belangrijkste knoppen, conversie events of events die je haalt uit je eigen systemen.

Voorbeeld 1: een E-commerce website wil weten hoeveel gemaakte demo's omzet opleveren. (Conversie event)

Voorbeeld 2. Een magazine wil weten hoeveel artikelen de gebruikers helemaal lezen. Hoeveel van deze gebruikers nemen een betaald abonnement af?

Voorbeeld 3. Een B-2-B website wil weten hoeveel gebruikers op de knop offerte aanvraag klikken. Welke product/diensten pagina's zijn verantwoordelijk voor de meeste klikken naar het offerte formulier?

Vervolgens kies je jouw event die je wilt meten in GA4 en laat je deze implementeren door je technisch webanalist of webbouwer.

Hoeveel events moet je meten? Ik zou zeggen maximaal 6 events. Waar vind je deze events terug in GA4? Ga naar configureren > gebeurtenissen.

Aanvullende tip: Combineer jouw events met de bekeken pagina's. Ga naar het rapport betrokkenheid > pagina's en schermen en kies voor jouw event. Nu weet je op welke type pagina's de meeste events plaatsvinden. Dit zegt meer dan alleen de paginaweergaven per pagina.

Aan jou de volgende oefening: Vul het stappenmodel in zodat je werkt met events die echt iets zeggen over je website resultaten!

Basisbeginsel 3. Gebruik goede doelgroepen

Doelgroepen is de basis van je marketing maar wat zijn doelgroepen in GA4 en wat kun je ermee?

Doelgroepen is de segment tool die je gewend bent uit Universal. De insteek is bijna hetzelfde. Je kunt segmenten gebruiken voor je belangrijkste doelgroepen. Een groot voordeel hierbij is dat ze een koppeling hebben gemaakt tussen doelgroepen en conversiedoel. Je kunt doelgroepen als doel gebruiken.

Voorbeeld 1. een kunstplatform maakt onderscheid tussen bestaande en nieuwe leden. In GA4 kun je deze als doelgroep en ook als doel gaan meten, zodat je weet of je jouw marketinginspanningen gericht op nieuwe leden effect hebben.

Voorbeeld 2. Een E-commerce site maakt onderscheid tussen proef - en betaalde abonnees. In GA4 kun je met doelgroepen het effect meten van je marketinginspanningen om meer proefabonnees binnen te halen en hoeveel omzet dit oplevert.

Hoe weet je nu of jouw doelgroepen impact hebben op je website resultaten? Gebruik onderstaand stappenmodel:

1. Kies je vraagcategorie > houd hierbij de huidige analytics categorieën acquisitie/gedrag/conversie aan.
2. Bepaal de vraag waarop je een antwoord wilt hebben > Hoeveel proefabonnees nemen een betaald abonnement af?
3. Kies dimensie en/of statistiek in jouw doelgroep > De artikelen die invloed hebben op een stijging/daling van het aantal proefabonnees.
4. Stel jouw doelgroep in.

De verleiding is groot om tientallen doelgroepen te gaan gebruiken. Trap niet in deze valkuil en houd focus op de echt belangrijke zaken.
Start met doelgroepen die betekenisvolle dingen zeggen over je marketingresultaten zoals nieuwe leden/proefabonnees/nieuwsbrief-inschrijvingen.

Aanvullende tip: Maak doelgroepen voor je belangrijkste customer journeys op basis van het SEE/THINK/DO/CARE model. Hoe ziet dit er concreet uit?

Een kunstplatform gebruikt een doelgroep voor de nieuwe leden gericht op de THINK-fase, alerts gericht op de DO-fase en bestaande leden gericht op de CARE-fase. 

Samenvattend

Het technisch overstappen van Universal naar GA4 is niet zo'n probleem, maar het is wel een must om de basisbeginselen  te beheersen zodat je er inzichten uit haalt. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je over goede KPI's, events en doelgroepen beschikt. Gebruik de stappenplannen hiervoor zodat het werken met GA4 een stuk eenvoudiger is.

Als je deze hebt geïmplementeerd weet je veel beter welke rapporten je moet gebruiken om goede inzichten uit GA4 te halen.

In de volgende nieuwsbrief (over 2 weken) bespreek ik met je hoe je de basisbeginselen gebruikt in drie cruciale rapporten zodat je weet hoe je online - en content marketing scoort.

Groet,

Gerard


Delen  Pas je e-mail adres aan   Afmelden