Copy
I det här numret: Emma Berginger i riksdagen, kommunpolitisk spalt om servicenämnden, nytt från EU-parlamentet, den gångna sommaren, Grön Afterwork 10/10, träff för nya medlemmar 6/11 och kalendarium för höstterminen.

Innehåll

Ny mandatperiod – nya möjligheter och utmaningar
Kommunpolitisk spalt: Servicenämnden
På plats i EU-parlamentet
Last Summer 'Förra sommaren'
Välkommen på Grön Afterwork
Träff för nya medlemmar
I högerspalten: Kalendarium

Foto: Linn Rosenkvist

Ny mandatperiod – nya möjligheter och utmaningar

Många hade nog större förväntningar och förhoppningar kring valresultatet än vad som blev utfallet. Samtidigt var vi beredda på att vi med tanke på den tuffa mandatperioden skulle backa. När vi nu börjat landa efter valrörelsen är det dags att ta nya tag och göra det bästa av den här mandatperioden utifrån det valresultat vi faktiskt fick. Klimatet kan inte vänta och det kan faktiskt inte vi heller.
 
Jag håller nu på att sätta mig in i mitt nya uppdrag som riksdagsledamot. Det har varit en fantastiskt spännande och lärorik första tid i Stockholm. Jag har lärt känna vår nya riksdagsgrupp, en grupp där majoriteten är kvinnor och där det finns oerhört mycket erfarenhet och kompetens. Som Miljöpartiets enda ordinarie ledamot i Trafikutskottet håller jag nu på att förbereda motioner inom trafikområdet för den allmänna motionstiden som nu pågår. Men mycket är osäkert. Riksdagsuppdraget ser väldigt olika ut beroende på om man är en del av regeringen eller oppositionen. Än är ingenting klart. Dessutom kommer personalstyrkan på riksdagskansliet att minska drastiskt nu när vi är en mindre grupp riksdagsledamöter.
 
Men som sagt, med det stöd vi nu har från våra väljare måste vi fortsätta att jobba framåt. Vi är i en tid då både klimatet och demokratin är hotade. IPCCs senaste rapport om möjligheterna och konsekvenserna av att nå målet om att inte höja jordens medeltemperatur mer än 1,5 grader understryker behovet av en snabbare omställningstakt. Det kommer jag och mina kollegor i riksdagsgruppen att jobba hårt för den kommande mandatperioden.

Emma Berginger, nybliven riksdagsledamot

Foto: Kennet Ruona

Kommunpolitisk spalt:

Servicenämnden

Ett par rader om servicenämnden. Under den gångna mandatperioden har jag tillsammans med Staffan och Tobias suttit i SN.
 
Vi har åstadkommit en mängd saker: Matsvinnet är lägre nu, ekomatsandelen mycket högre (över 80%) och i princip alla våra entreprenadfordon går på förnybart drivmedel. De flesta av Mark Entreprenads handverktyg är eldrivna istället för dieseldrivna. Energiåtgången i våra fastigheter sjunker stadigt, vi bygger minst klass silver i all nyproduktion. Solcellerna på våra fastigheter blir allt fler.

Förvaltningen som i början av förra mandatperioden var i kris, ni minns Högevallsbadet, Stadsparkskafeét och Saluhallen, några byggprojekt med helt otillräcklig styrning och många ÄTOR, notan blev mycket högre än det var tänkt. Nu är det ordning och reda i förvaltningen. Vi tre kan givetvis inte ta all ära för det, men vi har bidragit på ett tydligt sätt till framgången! Min förhoppning är att få möjlighet att leda servicenämnden ännu en mandatperiod för att kunna leverera ännu bättre på Fullmäktiges högt ställda klimatmål.
 
Johan Lambreus Mattsson
Ordförande i servicenämnden

Foto: Ola Persson
Klas Sivén är praktikant hos Max Andersson i EU-parlamentet. Här berättar han vad som är på gång i den gröna delegationen i Bryssel.

På plats i EU-parlamentet

Du trodde valet var över, du kommer aldrig kunna gissa vad som hände sen…
 
Ett till val såklart!
 
Det är 235 dagar till EU-valet 2019, vilket innebära att vi fortfarande har ett par dagar kvar att ladda batterierna från den senaste valrörelsen.
 
Alla sittande EU-parlamentariker kommer att kandidera om och den Miljöpartistiska delegationen planerar gemensamt hur 1) göra ett så bra sista år av nuvarande mandatperiod och 2) göra en riktigt bra valrörelse 2019.
 
MP Riks arbetar just nu med att i samråd med EU-parlamentarikerna ta fram ett förslag till valmanifest som kommer medlemmar tillhanda i någon överskådlig framtid.
 
I dagsläget i Bryssel planeras kommunikationsstrategier och hela delegationen arbetar med att vässa de bästa argumenten.
 
Vi har sakta men säkert börjat kolla igenom den gångna mandatperiodens omröstningar i plenum, så att Moderaterna inte ska kunna ohämmat ljuga om sitt “klimatarbete”.
 
Vi är fortfarande större än M i EP.
 
PS. MP Skåne arrangerar studieresa till Bryssel i november, ska du med? Ta gärna med snus :) DS.
 
Klas Sivén

Språkrör Grön Ungdom Syd, numera också praktikant hos Max Andersson

Last Summer
’Förra sommaren’

Important lessons can be learned from the hot and dry summer that has recently passed. The global climate change is so difficult, especially in Sweden this year, one of the most difficult years we have experienced, especially the high temperatures, the fires and the lack of rain, all occuring during the same period of time. Early education is important, especially in schools, about all these things that we went through and how to manage them and methods of prevention and conservation of all the natural resources that exist around us.
 
When we take, for example, one of the most important components in our lives, 'WATER', there are countries that are not far from us, where the price per cubic meter is more than 10 Swedish crowns and some other countries where water resources are scarce. Therefore, it is necessary to educate and edify the whole community even at an early age (such as kindergarten and schools) on how to rationalize our use of water and ways to preserve it at home, school and other places.
 
Raed Bashitialshaaer, Dr. Eng., Miljönämnden (MP)
 
The photo above: An example for us – more water (normal time) and missing water (last summer). Photo by Raed.

Välkommen på Grön Afterwork

Valet är över nu och vi behöver ventilera våra tankar under avslappnade former. Därför ordnar MP Lund Grön Afterwork på O’Learys den 10 oktober kl. 18. Vi har bjudit in en statsvetare som får ge sitt perspektiv på valresultatet och det blir även gott om utrymme att diskutera och umgås.

Mycket välkomna!

Plats: O’Learys Lund, Klostergatan 14B
Tid: kl 18.00 den 10 oktober
 
OBS! Man måste beställa mat i förväg om man vill ha mat. Hör av dig till Manaf Sababi i så fall.

Träff för nya medlemmar

Tisdagen den 6 november kl. 18.00-19.30 ordnar MP Lund en träff för nya medlemmar. Funderar du på vad som händer nu efter valet? Eller vad du kan göra för att den gröna politiken ska få genomslag framöver? Eller är du bara nyfiken på hur Miljöpartiet fungerar och vad det innebär att vara medlem? Då ska du absolut komma. På träffen kommer vi gå igenom hur MP är organiserat och vad det finns för olika möjligheter att engagera sig framöver. Vi kommer också svara på frågor om vad som händer i politiken nu lokalt, regionalt och nationellt och andra frågor som du kanske sitter och funderar på.

Om du har några funderingar som du vill ha svar på innan så tveka inte att kontakta Anette Mårtensson
()

Ingen anmälan krävs, men vi uppskattar om du säger till om du tänker komma, det underlättar vår planering.

Datum och tid: Tisdag 19 november kl. 18.00-19.30
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10

Kalendarium

Måndag 8 oktober 18.30
Gruppmöte inför kommunstyrelsen
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Tisdag 9 oktober 17.30
Styrelsemöte
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Onsdag 10 oktober 18.00
Grön Afterwork
Plats: O'Learys, Klostergatan 14B
 
Torsdag 11 oktober 17.00
Kommunfullmäktige (sista för gamla KF-gruppen)
Plats: Stadshallen, Stortorget 9
 
Onsdag 17 oktober 14.00
Gröna Seniorer
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Onsdag 17 oktober 18.30

Möte för den nya kommunfullmäktigegruppen
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Måndag 22 oktober 18.30
Gruppmöte inför kommunfullmäktige
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Tisdag 23 oktober 18.00
Medlemsmöte
Plats: ABF:s lokal, Kiliansgatan 9, tredje våningen
 
Torsdag 25 oktober 17.00
Kommunfullmäktige (första för nya KF-gruppen)
Plats: Stadshallen, Stortorget 9
 
Måndag 5 november 18.30
Gruppmöte inför kommunstyrelsen
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Tisdag 6 november 18.00
Träff för nya medlemmar
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Måndag 12 november 17.30

Styrelsemöte
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Måndag 26 november 18.30

Gruppmöte inför kommunfullmäktige
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Torsdag 29 november 17.00
Kommunfullmäktige
Plats: Stadshallen, Stortorget 9
 
Söndag 2 december
Medlemsmöte
Plats: Polhemskolan, Trollebergsvägen 41, Byggnad 5, Lilla Hörsalen
 
Måndag 3 december 18.30
Gruppmöte inför kommunstyrelsen
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Måndag 17 december 18.30
Gruppmöte inför kommunfullmäktige
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Torsdag 20 december 17.00
Kommunfullmäktige
Plats: Stadshallen, Stortorget 9
Copyright © 2018 Miljöpartiet Lund, Alla rättigheter förbehålles.
Email Marketing Powered by Mailchimp