Copy
I det här numret: hållbarhetsveckan, Lundaloppet, konferens om afghanska flykingars situation, skolföreläsning med Elisabeth Knutsson, Lundapride, Öppet kansli och mycket annat.

Innehåll

Valrörelsen är igång!
Kampanjgrupper
Hållbarhetsveckan
Var stolt över ditt engagemang
Studiecirkel om migration och etablering
Lundaloppet
Konferens om afghanska flyktingars situation
Skolföreläsning med Elisabeth Knutsson
Lundapride
Ladda ner engagera.mp.se
Begränsade behörigheter
Skänk en slant till valrörelsen
Kontakta MP Lund
I högerspalten: Kalendarium

Valrörelsen är igång!

Jajamensan, den 21 april kickade vi igång valrörelsen lokalt här i Lund. Förra mandatperioden fick Miljöpartiet Lund näst bäst valresultat i hela landet med hela 14,26% av rösterna. Detta betyder att vi även fortsatt kan ha ett brett stöd bland väljarna, men det betyder inte på något vis att vi kan ligga på latsidan.

Under mandatperioden har Miljöpartiet tappat i stöd så vad vi måste göra nu är att gå ut och uppmärksamma väljarna på att Miljöpartiet faktiskt genomfört betydande satsningar för miljön samt att Miljöpartiet även framöver är det enda parti som står upp för de stora frågorna.

På kickoffen gjorde GUs språkrör Axel Hallberg oss uppmärksamma på att klimatfrågorna toppar alla undersökningar om de mest prioriterade frågorna för unga idag. Bilden bekräftas av senaste SOM-undersökningen som gör gällande att svenskars största oro idag är förändringar i jordens klimat. Miljöpartiets strategi är att bemöta den här oron med en positiv framtidstro där vi levererar lösningar och profilerar oss som pålästa, kunniga och trygga. 

Arbetet med att bygga upp det här förtroendet, att föra ut vår politik och bemöta frågor och oro med fakta, transparens och framtidstro måste pågå oförtrutet. I Lund har vi en aktiv avdelning med både Gröna Ungdomar, Gröna Studenter och Gröna Seniorer som alla har massor av energi och kämpaglöd och ni gör alla ett FANTASTISKT jobb!! Ta er energi och passion för de gröna framtidsfrågorna och låt detta smitta av sig på andra.

Ut och värva nya medlemmar, samla vänner som kan hjälpa till att kampanja (näst på tur står Lundaloppet den 5 maj), fortsätt kom på alla våra event (du missar väl inte att läsa på medlemswebben) samt dela och debattera för de gröna frågorna i sociala medier! Den 9 september ska inte en enda Lundabo ha missat vad Miljöpartiet står för.

Det här fixar vi!!

Mathilda Hansson, valsamordnare mp Lund

Kampanjgrupper

På lokal nivå är våra huvudbudskap inför valet: Gör Lund till världens mest klimatsmarta stad och Fler och bättre cykelvägar #Nu!


För att praktiskt genomföra kampanjandet så har vi etablerat två kampanjgrupper, den ena fokuserar på huvudbudskapen ovan och den andra fokuserar på sociala frågor. 

Vill du ansluta dig till någon av grupperna så hör av dig till valsamordnare Matilda.hansson@mp.se

Har du andra idéer på kampanjer eller utåtriktade aktiviteter så hör av dig! Alla initiativ är varmt välkomna.

När det kommer till finansiering går det att söka pengar som Miljöpartiets riksorganisation har avsatt för den som vill arrangera utåtriktade aktiviteter som hjälper MP till ett bra valresultat. Det kan t ex vara aktiviteter på festivaler och mässor, satsningar i digitala kanaler, dörrknackning, ringstugor och egna publika arrangemang. Pengarna kan sökas av sidoorganisationer, kommittéer och nätverk, men även av lösare sammansatta grupper av medlemmar som vill ordna en aktivitet.
 
Det är särskilt angeläget att aktiviteterna når nischade målgrupper där vi har potential att få väljarstöd. Det kan till exempel vara utövare av en viss sport, intresserade av en viss kulturyttring eller artist, intresserade av en viss samhällsfråga, eller grupper som är underrepresenterade i politiken idag.
 
Har du en idé på en bra valaktivitet, men skulle behöva pengar till exempelvis material, reskostnader eller entréavgifter? Kontakta kansliet på  för att få mer information om hur man ansöker.
 

Hållbarhetsveckan

Hållbarhetsveckan är ett återkommande arrangemang i Lund där universitet, kommun, föreningar och andra intresserade anordnar en vecka full av aktiviteter på temat hållbar utveckling. Miljöminister Karolina Skog medverkar, liksom vårt kommunalråd Emma Berginger och vår ordförande i Miljö- och hälsoutskottet Ulf Nymark.

Lördagen den 28 april avslutas hållbarhetsveckan med hållbarhetsfestivalen – ett arrangemang som vänder sig till en bred allmänhet och har ett blandat program med allt från fotoutställning till klädbyte. Axel Hallberg, språkrör för Grön Ungdom och tvåa på Miljöpartiets lista till kommunfullmäktige i Lund, medverkar i en debatt kl. 12.30. Hållbarhetsfestivalen äger rum på Stenkrossen, Kastanjegatan 13.
 
Datum och tid: 
Hållbarhetsveckan 23-28 april
Hållbarhetsfestivalen 28 april kl. 11-16 
 
Plats: 
Hållbarhetsveckan: se program för tid och plats för respektive programpunkt
Hållbarhetsfestivalen: Stenkrossen
 
Program:
Hållbarhetsveckan
Hållbarhetsfestivalen
 
Arrangör: Lunds universitet, Lunds kommun och andra aktörer

Var stolt över ditt engagemang

Det är många som kan vara stolta över MP. Klimatlagen och Bränslebytet och kraftfulla satsningar på tåg och snabbtåg gör det möjligt att nå målen i Parisavtalet och ger hopp för kommande generationer. Sveriges klimatlag inspirerar nu andra länder och Per Bolund toppar listan över de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige 2018 (https://www.aktuellhallbarhet.se/101-maktiga-hallbarhetssverige-hela-listan/). Medlemmar – hjälp till att kommunicera detta till väljarna!

Medlemmar som inte ger upp när det blåser hårt är vad som behövs. Som håller ihop och som motiverar väljarna att ge ett fortsatt och utökat grönt mandat. MP levererar – MP gör skillnad! Vem kan se barnbarnen i ögonen och säga att jo vi visste, men vi försökte inte? Bättre kunna säga vi försökte, det var svårt men det gick! Varenda medlem kan vara stolt – din möda, ditt engagemang och de möten ibland till synes meningslösa som just du uthålligt deltar i – är ju förutsättningen för gröna resultatinriktade ministrar i regeringen!

Hela tjugotalet medlemmar deltog i MP-Lunds val-kickoff förra lördagen, inte illa en så solig vår-lördag! Om du missade så mejla världens bästa valsamordnare och säg att du ställer upp på annat sätt!

Nu. Klimatet kan inte vänta.

Cecilia Emanuelsson

Studiecirkel om migration och etablering

MP riks har tagit fram ett studiematerial inom området migration och etablering. Med utgångspunkt i detta kommer MP Lund att genomföra en studiecirkel, på tre träffar, nu under våren. Den första träffen har redan varit, men det finns fortfarande chans att ansluta sig. Tanken är att vi läser några sidor, inte så många, inför varje träff och ger oss själva tid för reflektion och samtal.

Syftet med cirkeln är att göra oss trygga när vi är ute och samtalar om dessa frågor samt att diskutera hur vi lokalt kan driva asyl- och välkomnandefrågor på ett bra och konkret sätt. Kom gärna med förslag på vad du själv vill ta upp och fokusera på. Vill du vara med? Kontakta kansliet,

Datum och tid: 3 maj kl. 18.30-20.30 samt ytterligare ett datum som ännu inte är bestämt
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10.

Lundaloppet

Den 5 maj går Lundaloppet av stapeln och då kommer vi att vara på plats. Ett lag om cirka tio personer från Miljöpartiet är anmält och kommer att springa loppet i våra fina, gröna tröjor. Om du inte själv ska springa men vill göra en insats behövs det krafter som kan vara med och heja på våra deltagare och kampanja vid starten och målgången. Kontakta valsamordnare Mathilda Hansson på om du vill vara med och hjälpa till.

Konferens om afghanska flyktingars situation

Den 11-12 maj anordnar ACAA (Afghanistan and Central Asian Association) och ECHRA (European Campaign for Human Rights for the People of Afghanistan) tillsammans med SASNET (Nätverk för Sydasienstudier i Sverige) en konferens om afghanska flyktingars situation med titeln Conference on the Situation for Afghan Refugees in Sweden in 2018. Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiets riksdagsgrupp och migrationspolitisk talesperson, och Emma Berginger, kommunalråd (MP) i Lund, kommer att medverka i varsitt panelsamtal. Arrangemanget äger rum i LUX aula på Lunds Universitet och är öppet för allmänheten.

Datum: 11-12 maj
Plats: LUX aula, Lunds Universitet
Anmälan: Anmälan görs här.

Foto: Emma Berginger

Skolföreläsning med Elisabeth Knutsson

Boka in en trevlig söndagseftermiddag med fika och skolprat med Elisabeth Knutsson (vår  representant  i riksdagens utbildningsutskott). Vi träffas på kansliet på Lilla Fiskaregatan 10 mellan 16.00 och 18.00, alla är välkomna oavsett ålder.
 
Datum och tid: söndag 13 maj kl. 16.00-18.00
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
Arrangör: Gröna Seniorer

Lundapride

Under parollen: "Nu. Lika rätt är allas rätt", kommer vi tillsammans tåga genom Lund, vifta med regnbågsflaggor och stå upp för allas rätt att vara de de är och älska den de älskar! Efter tåget har vi hyrt ett tält där vi tillsammans hänger och pratar HBTQ-politik och målar ansiktsmålningar med festivalens glada besökare. Hör av dig till valsamordnaren och säg att du gärna är med och hjälper till! 
 
Datum, tid och plats: fredag 15-söndag 17 juni
Pridepark lördag 16 juni kl. 11.30-19.00 i Lundagård
Prideparad avgår lördag 16 juni kl. 15.00 från Sandgatan
 

Ladda ner engagera.mp.se

Du har väl inte missat att Miljöpartiet har lanserat en ny sida, engagera.mp.se? Där kan du läsa de senaste nyheterna och hålla dig uppdaterad i valrörelsen. Det finns även en app att ladda ner för att alltid få de senaste nyheterna i mobilen. Du som är medlem kan skaffa ett konto på sidan, koppla kontot till ditt medlemskap och därigenom får du möjlighet att vara med i interna diskussioner, både rikstäckande och lokala. Engagera-sidan kommer att vara ett viktigt nav i valrörelsen. Ta några minuter till att bekanta dig med sidan och skaffa ett konto redan idag!

Begränsade behörigheter

Den 25 maj träder EU:s datalagringsdirektiv, GDPR, i kraft. GDPR syftar till att stärka skyddet för den personliga integriteten och innebär nya regler för hur personuppgifter får behandlas. För Miljöpartiet i Lund innebär det ett visst omställningsarbete med bland annat gallring av personuppgifter från våra arkiv. Under en övergångsperiod kommer vi därför att vara tvungna att begränsa behörigheterna till vårt digitala arkiv på Google Drive. Det innebär bland annat att den digitala tillgängligheten för protokoll under en period kommer att försämras. Vi ber om ursäkt om det ställer till besvär!

Skänk en slant till valrörelsen

Valrörelse och val är något av det roligaste som finns! Här finns chansen att visa vad vi vill och att möta väljare på gator, torg och i valstugor. Men att göra en bra valrörelse kostar pengar. Vill du bidra till Miljöpartiets valrörelse här i Lund? Sätt in ett bidrag på MP Lunds bankgirokonto 123-5795. Märk betalningen val 2018 och ditt namn.

Kontakta MP Lund

 

Styrelsen

Arbetsutskottet
Christina Sjöström
ordförande


Lars Wirtén
vice ordförande


Helena Heintz
kassör


Övriga styrelseledamöter

Anette Mårtensson
Sofie Lemontzis
Manaf Sababi
Dennis Svensson


Kommunalråd

Emma Berginger

0721-94 05 44

 
Valberedningen

Cecilia Emanuelsson, sammankallande


Staffan Sölve

0705-12 99 28

Emma BergingerKansliet

Kansliet

046-288 04 00

Linn Rosenkvist, kanslisekreterare

046-288 04 00
 
Mathilda Hansson, valsamordnare
Matilda.hansson@mp.se
0709-367180
 
Grön Ungdom

Vivianne Olsson, ordförande


Hemsida
www.mp.se/lund


Medlemswebb
lund.medlem.mp.se


MP Lunds bankgiro
Bg: 123-5795

Kalendarium

Måndag 23-fredag 28 april
Hållbarhetsveckan
Läs programmet här.
 
Onsdag 25 april
Öppet kansli
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Torsdag 26 april
17.00 Fråga en minister
19.00 Studentafton med Gustav Fridolin
 
Lördag 28 april
Hållbarhetsfestivalen
12.30 Valdebatt med bl a Axel Hallberg (MP)
Plats: Stenkrossen, Kastanjegatan 13
 
Onsdag 2 maj 19.00
Öppet kansli
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10

Torsdag 3 maj 18.30
Studiecirkel om migration och integration
Träff två
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Lördag 5 maj
Lundaloppet
Plats: centrala Lund, start Svanevägen,
målgång Centrala idrottsplatsen
 
Onsdag 9 maj 19.00
Öppet kansli
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Fredag 11- Lördag 12 maj
Conference on the situation for the Afghan refugees in Sweden in 2018
Plats: LUX Aula, Lunds Universitet
Anmälan: via denna länk
Arrangörer: ACAA (Afghanistan and Central Asian Association), ECHRA (European Campaign for Human Rights for the People of Afghanistan) och SASNET (Nätverk för Sydasienstudier i Sverige) 

Söndag 13 maj 16.00
Föredrag med Elisabeth Knutsson
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
Arrangör: Gröna Seniorer
 
Tisdag 15 maj 18.00
Medlemsmöte
Plats: konferenslokalen vid idrottshallen vid Högevall
 
Onsdag 16 maj 19.00
Öppet kansli
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Måndag 21 maj 18.30
Gruppmöte inför kommunstyrelsen
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Onsdag 23 maj 19.00
Öppet kansli
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Måndag 28 maj 18.30
Gruppmöte inför kommunfullmäktige
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Onsdag 30 maj 19.00
Öppet kansli
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Måndag 11 juni 18.30
Gruppmöte inför kommunfullmäktige
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Fredag 15 - söndag 17 juni
Lundapride
Pridepark 16/6 kl. 11.30-19.00
Parad 16/6 kl. 15.00
Plats: Lundagård, parad avgår från Sandgatan

Måndag 18 juni 18.30
Gruppmöte inför kommunstyrelsen
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Torsdag 21 juni
Medlemsmöte
Plats: Hildur Sandberg-salen, Folkets Hus, Kiliansgatan 9
Copyright © 2018 Miljöpartiet Lund, Alla rättigheter förbehålles.
Email Marketing Powered by Mailchimp