Copy
I det här numret: ny valsamordnare, studiecirkel om migration och etablering, plogga, valkickoff, föredrag om skola, hållbarhetsveckan m.m.

Innehåll

Mathilda Hansson ny valsamordnare
Studiecirkel – migration och etablering
Earth hour
Plogga den 20 april
Valkickoff 2018
Hållbarhetsveckan
Föredrag med Elisabeth Knutsson om skolfrågor
Årsmöte
Debattartiklar om trafikpolitik
Datum för årets medlemsmöten
Kontakta MP Lund
I högerspalten: kalendarium

Mathilda Hansson ny valsamordnare

Gröna Gnistan har träffat Mathilda Hansson, ny valsamordnare för Miljöpartiet i Lund.

Hej Mathilda Hansson, du är ny valsamordnare för Miljöpartiet Lund, hur känns det?
Det känns fantastiskt bra tack. Det finns enormt mycket kompetens och drivkraft i Lund så jag ser verkligen fram emot att se vad vi kan åstadkomma tillsammans.

Har du varit med i Miljöpartiet tidigare?
Ja, min första anställning efter studierna var som kanslist åt GU riks som då låg i Lund. Efter två år på GU började jag sedan arbeta åt MP riks som kanslisekreterare och kanslisamordnare. Sedan dess har jag arbetat med administration, projektledning och framförallt med kommunikation.

Vilka är dina kommande arbetsuppgifter?
Min roll är i stora drag att vara valgruppens förlängda arm som ser till så att vi följer valplanen och som entusiasmerar medlemmar att aktivera sig i valrörelsen.

Hur kommer medlemmar kunna aktivera sig?
Behovet av frivilliga som ställer upp kommer vara stort och vi hoppas att folk i alla åldrar ska välja att vara med, man behöver inte ens vara medlem för att hjälpa till, volontärer är också hjärtligt välkomna. Exempelvis kommer man kunna få vara med och arrangera aktiviteter och workshops för allmänheten, men även dela ut informationsmaterial, stå i valbod och dela ut röstsedlar på själva valdagen. Det kommer bli en intensiv och härlig vår!

Studiecirkel – migration och etablering

Mp riks har tagit fram ett studiematerial inom området migration och etablering. Utifrån delar av detta tänkte jag att vi kan genomföra en enklare studiecirkel, på tre träffar, nu under våren. Tanken är att vi läser några sidor, inte så många, inför varje träff och under träffarna ger oss själva mycket tid för samtal.

Förslag på fokus för cirkeln: att vi ska känna oss tryggare när vi sen är ute och samtalar om dessa frågor, samt att diskutera hur vi kan driva asyl- och välkomnandefrågor på ett bra och konkret sätt lokalt. Kom gärna med andra förslag på fokus.

När: 26 mars, 16 april och 3 maj (kl. 18.30 - 20.30 på kansliet, Lilla Fiskaregatan 10)

Vill du kanske vara med? Mejla: så skickar jag ut info inför träffarna.

Allt gott! /Lisa

Earth hour

Lördagen den 24 mars kl. 20.30-21.30 är det Earth hour – en manifestation som genomförs runt om i världen för att uppmärksamma klimathotet.  Genom att släcka lampan och stänga av elektronik under en timme kan du vara med och visa att klimatfrågan är viktig.
 
Inför Earth hour tar Miljöpartiet fram material för sociala medier som du gärna får vara med och sprida! Det kommer också att finnas en särskild pin du kan använda för din profilbild på Facebook. Passa också på att själv skriva något i sociala medier om varför klimatfrågan är viktig och varför vi behöver göra mer än att bara släcka lampan.

Plogga den 20 april

Under april genomför MP Skåne en Plogga-turné i Skåne och den 20 april kommer turnén till Lund. Att plogga innebär att plocka skräp och jogga och är ett sätt att uppmärksamma problemen med nedskräpning samtidigt som man gör en konkret insats för miljön och får motion på köpet. Nedskräpningen bidrar inte bara till en otrivsam närmiljö utan även till stora miljöproblem som mikroplaster i haven. Plogga-turnén genomförs i samarbete med föreningen Plogga som lanserat själva "plogga-begreppet", läs mer på deras hemsida www.plogga.se.
 
Innan vi ger oss ut och ploggar, kl. 16.30, håller Erik Ahlström från föreningen Plogga en föreläsning på kansliet på Lilla Fiskaregatan 10. Sedan är det dags att snöra på löparskorna. Ploggandet börjar kl. 17.15 utanför Lilla Fiskaregatan 10. Aktiviteterna är öppna för alla, oavsett om de är medlemmar i Miljöpartiet eller inte, så ta gärna med en vän eller två!
 
Datum och tid: fredag 20 april
kl. 16.30 föreläsning med Erik Ahlström
kl.17.15 Vi ploggar tillsammans
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10

Valkickoff 2018

 
När: 21 april, kl. 10-16
Var: Folkets Hus, Lund
 
Alla medlemmar hälsas härmed hjärtligt välkomna till en heldag med massor av pepp och inspiration inför valsäsongen 2018! Kom och lär dig mer om vårt lokala partiprogram, information om att bedriva valkampanj i allmänhet och fokus kring våra gröna frågor i synnerhet. Mer detaljerad information kommer inom kort men anmäl dig redan idag! (självklart är det kostnadsfritt).

Hållbarhetsveckan

Den 23-28 april arrangerar Lunds Universitet Hållbarhetsveckan med massor av intressanta föreläsningar och arrangemang. Onsdagen den 25 april kommer Miljöminister Karolina Skog (mp) delta i ett event som handlar om klimatanpassning i urban miljö (anmälan här) samt i en debatt på kvällen som ännu inte annonserats. Vi kan även rekommendera programpunkten "Var finns miljöfrågorna i valdebatten", som är en diskussion med statsvetare kring miljöpolitik. Kommunalrådet Emma Berginger (mp) och ordförande i kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott Ulf Nymark (mp) är inbjudna att inleda halvdagskonferensen "Miljöläget i Lund" - goda exempel och samtal om hur vi i Lunds kommun tillsammans kan ta ansvar för att nå våra miljömål till 2020. Emma Berginger kommer även delta i "Meeting Point Urban Magma" som kommer handla om Stadens Hållbara Energisystem. På eftermiddagen den 27 april kommer det hållas valdebatt på Stenkrossen med samtliga politiska partier i Lund.

Föredrag med Elisabeth Knutsson om skolfrågor

Boka in en trevlig söndagseftermiddag med fika och skolprat med Elisabeth Knutsson (vår  representant  i riksdagens utbildningsutskott). Vi träffas på kansliet på Lilla Fiskaregatan 10 mellan 16.00 och 18.00 och alla är välkomna, oberoende av ålder.
 
Datum och tid: söndag 13 maj kl. 16.00-18.00
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Gröna Seniorer

Årsmöte

Den 13 mars hade MP Lund årsmöte. Till styrelsen valdes Christina Sjöström (ordförande, omval), Lars Wirtén (vice ordförande, omval), Helena Heintz (kassör, omval), Sofie Lemontzis (nyval), Anette Mårtensson (nyval) och Manaf Sababi (nyval). En plats vakantsattes. Till valberedning valdes Cecilia Emanuelsson (sammankallande, ny som sammankallande, omval som valberedare), Staffan Sölve (omval) och Emma Berginger (nyval). Till revisorer valdes Johan Lambreus Mattsson (omval), Birgitta Kuylenstierna Nadel (omval) och Teresia Ställborn (ersättare, nyval).

Debattartiklar om trafikpolitik

Läste ni debattartikeln i Sydsvenskan av Emma Berginger, Märta Stenevi och Marcus Friberg om E6:an? "Istället för att bygga ut E 6 vill vi i Miljöpartiet prioritera kollektivtrafiken. Istället för att sitta fast i en bilkö morgon och kväll kan man använda tiden till att arbeta, umgås eller varför inte lyssna på musik?"
https://www.sydsvenskan.se/2018-03-01/om-vi-far-bestamma-kommer-bilen-framst-att-anvandas-for-att-ta-sig-till-narmaste-tatort

Här har de följt upp och ger svar på tal i HD till de konservativa politiker som tycker att allt ordnar sig av sig själv:
https://www.hd.se/2018-03-13/utan-tydliga-politiska-besked-hander-inget-se-bara-pa-sjohastarna-i-themsen

Ge den rödgröna regeringen mandat att fortsätta ta de politiska beslut som behövs för att rädda klimatet! Alla vet egentligen att det är vår tids ödesfråga.

Cecilia Emanuelsson

Datum för årets medlemsmöten

Nu har styrelsen bestämt när det blir medlemsmöten under 2018. Så ta fram din kalender och skriv in de här datumen:
 
torsdag 12 april
tisdag 15 maj (preliminärt)
torsdag 21 juni
torsdag 16 augusti
tisdag 25 september
tisdag 23 oktober
tisdag 20 november
torsdag 13 december
 
Möten kan tillkomma, flyttas eller strykas vid behov. Eventuella ändringar meddelas i medlemsutskick.

Kontakta MP Lund


Styrelsen

Arbetsutskottet
Christina Sjöström
ordförande


Lars Wirtén
vice ordförande


Helena Heintz
kassör


Övriga styrelseledamöter

Anette Mårtensson
Sofie Lemontzis
Manaf Sababi
Dennis Svensson


Kommunalråd

Emma Berginger

0721-94 05 44

 
Valberedningen

Cecilia Emanuelsson, sammankallande


Staffan Sölve

0705-12 99 28

Emma BergingerKansliet

Kansliet

046-288 04 00

Linn Rosenkvist, kanslisekreterare

046-288 04 00
 
 
Grön Ungdom

Vivianne Olsson, ordförande


Hemsida
www.mp.se/lund


Medlemswebb
lund.medlem.mp.se


MP Lunds bankgiro
Bg: 123-5795

Kalendarium

 
Måndag 19 mars 18.30
Gruppmöte inför kommunfullmäktige
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Lördag 24 mars 20.30
Earth hour
 
Måndag 26 mars 18.30
Studiecirkel om migration och integration
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Tisdag 3 april 18.30
Gruppmöte inför kommunstyrelsen
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Torsdag 12 april 18.00
Medlemsmöte
Plats: Hildur Sandberg-salen, Folkets Hus, Kiliansgatan 9
 
Måndag 16 april 18.30
Studiecirkel om migration och integration
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Fredag 20 april
16.30
Föreläsning med Erik Ahlström
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
17.15
Plogga – plocka skräp och jogga
Plats: samling utanför kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Lördag 21 april 10.00
Valkickoff
Plats: Hildur Sandberg-salen, Folkets Hus, Kiliansgatan 9
 
Måndag 23 april 18.30
Gruppmöte inför kommunfullmäktige
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Måndag 23-fredag 28 april
Hållbarhetsveckan
 
Torsdag 3 maj 18.30
Studiecirkel om migration och integration
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Söndag 13 maj 16.00
Föredrag med Elisabeth Knutsson
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
Arrangör: Gröna Seniorer
 
Tisdag 15 maj 18.00
Medlemsmöte
Plats: lokal ännu ej bestämd
 
Måndag 21 maj 18.30
Gruppmöte inför kommunstyrelsen
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Måndag 28 maj 18.30
Gruppmöte inför kommunfullmäktige
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Måndag 11 juni 18.30
Gruppmöte inför kommunfullmäktige
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Måndag 18 juni 18.30
Gruppmöte inför kommunstyrelsen
Plats: kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Torsdag 21 juni
Medlemsmöte
Plats: Hildur Sandberg-salen, Folkets Hus, Kiliansgatan 9
 
Copyright © 2018 Miljöpartiet Lund, Alla rättigheter förbehålles.
Email Marketing Powered by Mailchimp