Copy
I det här numret: ny kemikalieplan från Miljönämnden, nytt från Utbildningsnämnden, MP Lund söker valsamordnare, julavslutning m.m.

Innehåll

Kommunpolitisk spalt: Miljönämnden tar fram ny kemikalieplan
Nytt från Utbildningsnämnden
Miljöpartiet i Lund söker valsamordnare
Medlemsmöte och julavslutning
Snart valår
God Jul och Gott Nytt År
Kontakta MP Lund
I högerspalten: Kalendarium

Kommunpolitisk spalt

Miljönämnden tar fram ny kemikalieplan

LundaKem är namnet på Lunds kommuns nya kemikalieplan. I förra veckan godkände miljönämnden LundaKem, som nu går ut på remiss fram till februari. Kemikalieplanen är ett verktyg med en åtgärdsplan som effektiviserar arbetet med att minska kemikaliebelastningen i kommunen och bidrar till att nå uppsatta mål i LundaEko.
 
Kemikalier används inom många områden i dagens samhälle och spelar därför en stor roll i vår vardag. Det finns mängder av kemiska ämnen i miljontals olika varor och produkter. Inom EU finns 143 000 kemikalier registrerade och förbrukningen ökar markant till över 400 miljoner ton kemikalier om året. Barn är mer känsliga för kemikalier än vuxna eftersom deras kroppar inte är färdigutvecklade. Därför har miljönämnden valt att särskilt fokusera på barn och unga.
 
Jag är stolt över att min motion från när jag satt i fullmäktige nu blir konkret politik. Nu tar vi ett samlat grepp för en giftfri vardag i hela Lunds kommun. I förslaget till LundaKem tar miljönämnden bland annat ställning mot konstgräs och gummiunderlag på lekplatser. En viktig fråga där Lund nu ger ett tydligt besked. Mikroplaster skadar miljön katastrofalt.
 
Genom kemikaliesmarta upphandlingar går vi före och får bort farliga kemikalier i lundabornas vardag. Det handlar om att ställa kemikaliekrav vid upphandlingar av produkter och när vi bygger nytt, och utöka miljökompetensen inom upphandlingsenheten.
 
Fullmäktige beslutar om nya LundaKem i maj. Sist men inte minst vill jag önska er alla en skön julledighet.

Petter Forkstam, ordförande för Miljönämnden

Foto: Ola Persson

Nytt från Utbildningsnämnden

Vi har fått positiva beslut i KS och KF om den nya gymnasieskolan och om en stor investering som gäller Vipan och Vuxenutbildningen. Vi har beslutat starta Hedda Andersson-gymnasiet redan hösten 2018. Vår internationella skola flyttar till Östervångskolan nu efter jul. Vi ska renovera och bygga ut både Katte och Polhem. Vi fortsätter vårt projekt på Spyken för hållbart lärande och vi gör vad vi kan för att de ensamkommande ska må så bra som möjligt i våra skolor. Vi har mött dem och sett deras oro.

Vi har fem mål som leder verksamheten framåt och ett av dessa gäller hållbar utveckling. Nämnden möter alla verksamheter i kvalitetsdialoger där vi tillsammans följer upp målen och analyserar resultaten. Grön politik är hållbarhet, ekologiskt och socialt.

Anders Ebbesson, ordförande för Utbildningsnämnden

Miljöpartiet i Lund söker valsamordnare

Miljöpartiet i Lund söker en valsamordnare till valrörelsen 2018. Valsamordnaren är en nyckelperson för att få valrörelserna att fungera och vara ett led i att Miljöpartiet Lund gör ett framgångsrikt val.
 
Tjänstebeskrivning
Tjänsten innebär att du kommer vara spindeln i nätet i den lokala valrörelsen i Lund. Du kommer vara med i att planera och organisera det praktiska i valrörelsen. Valarbetet som du kommer ansvara för kan omfatta uppgifter så som att hantera sociala medier, sköta presskontakter, arrangera utbildningar, debatter, torgmöten och andra utåtriktade aktiviteter och på andra sätt synliggöra Miljöpartiet Lund.  Du kommer ha som uppgift att engagera de lokala valarbetarna. Valsamordnaren kommer vara länken mellan lokal-, regional- och riksorganisationen. Tjänsten kan även innefatta administrativa uppgifter och layoutarbete.

Arbetet kommer vara i nära samarbete med vår ordinarie kanslist och utgå från Miljöpartiets kansli i Lund.

Kravprofil
Som valsamordnare bör du vara påhittig, initiativrik, driftig och flexibel. Du tycker att tjänstebeskrivningen låter spännande och lockas av att arbeta i en ideell organisation. Det är en fördel om du har varit aktiv inom ideell sektor och känner till Miljöpartiets organisation. Du bör vara strukturerad, noggrann och stresstålig. Du har god vana vid att hantera sociala medier och har erfarenhet av att annonsera på Facebook. Då tjänsten innebär mycket kontakt med medlemmar och väljare är det viktigt att du är bra på och tycker om att bemöta människor.
 
God datorvana och kunskap i Adobe Creative Cloud, främst InDesign, är meriterande.
 
Medlemskap i Miljöpartiet är inget krav men vi förutsätter att du sympatiserar med Miljöpartiets politik.

Oregelbundna och obekväma arbetstider förekommer.

Tjänsten kommer vara i form av en projektanställning 20180301-20180930, 60%
 
Lön enligt överenskommelse
 
Ansökan
Personligt brev samt CV skickas till lund@mp.se
eller till
Miljöpartiet Lund, Box 1224, 221 05 Lund
 
Sista ansökningsdag 2018-01-07
 
För mer information om tjänsten kontakta
Christina Sjöström, ordförande Miljöpartiet Lund,

eller
Lars Wirtén, vice ordförande Miljöpartiet Lund, .

Medlemsmöte och julavslutning

Söndagen den 17 december kl. 16 håller MP Lund medlemsmöte i IOGT-NTO-lokalen på Bantorget 5. Efter medlemsmötet, ca 19, blir det julavslutning med bland annat knytkalas och quiz i samma lokal. Om du vill vara med och äta, skicka ett mail till christina.sjostrom.mp@gmail.com där du berättar vad du vill ta med dig till buffébordet. Miljöpartiet bjuder på något att dricka. Julavslutningen är alkoholfri.

Snart valår

Nu närmar sig valåret 2018, ett år av intensivt kampanjande, engagerande debatter och inspirerande möten med väljare. Ett år då vi ska ge allt för ett bra valresultat. För den som vill bli peppad inför valrörelsen tipsar Cecilia Emanuelsson om en artikel av Karin Svensson Smith i Dagens samhälle. Karin skriver bland annat "Även om andra partier säger sig ta klimat- och miljöfrågor på allvar är miljöpartiet det enda parti som konsekvent väljer miljö när två perspektiv står emot varandra." Läs hela artiklen på https://www.dagenssamhalle.se/debatt/sa-reser-sig-mp-upp-och-gar-vidare-ur-krisen-19825

God Jul och Gott Nytt År

Nu lyser de mörka kvällarna av adventsljus, julstjärnor och julgransljus. Även på kansliet känns julstämningen av och snart är det dags för mig att ta ett par veckors ledighet. Min sista arbetsdag innan juluppehållet blir den 20 december och jag är tillbaka igen måndagen den 8 januari. I detta sista nummer av Gröna Gnistan för i år vill jag önska alla en god jul och ett gott nytt år! Hoppas ni får riktigt sköna helger och att vi ses igen utvilade och peppade inför valåret 2018!
 
Linn Rosenkvist, kanslisekreterare

Kontakta MP Lund


Styrelsen

Arbetsutskottet
Christina Sjöström
ordförande


Lars Wirtén
vice ordförande


Helena Heintz
kassör


Övriga styrelseledamöter

Yanira Difonis

Margareta Edholm


Klas Sivén


Adam Turesson


Kommunalråd

Emma Berginger

0721-94 05 44

 
Valberedningen

Staffan Sölve, sammankallande

0705-12 99 28

Cecilia Emanuelsson


Elsa Christersson (KF-listan)


Julius Eberhard (KF-listan)Kansliet

Kansliet

046-288 04 00

Linn Rosenkvist, kanslisekreterare

046-288 04 00
 
 
Grön Ungdom

Klas Sivén, ordförandeHemsida
www.mp.se/lund


Medlemswebb
lund.medlem.mp.se


MP Lunds bankgiro
Bg: 123-5795

Kalendarium

Söndag 17 december 16.00
Medlemsmöte och julavslutning
Plats: IOGT-NTO-lokalan, Bantorget 5
 
Måndag 18 december 18.30
Gruppmöte inför kommunfullmäktige
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Torsdag 11 januari
Uppstart av skånskt landsbygdsnätverk
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
Arrangör: MP Skåne
Anmälan: senast 2/1 till

Tisdag 16 januari
Styrelsemöte
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Måndag 22 januari 18.30
Gruppmöte inför kommunfullmäktige
Plats: Kansliet, Lilla Fiskaregatan 10
 
Söndag 28 januari 16.00
Medlemsmöte
Plats: IOGT-NTO-lokalen, Bantorget 5
Copyright © 2017 Miljöpartiet Lund, Alla rättigheter förbehålles.
Email Marketing Powered by Mailchimp