Nieuws van Zorgvisite.nl: WHZ Schoorwijck, Leidschendam, onderdeel van WoonZorgcentra Haaglanden

Zorgvisite

Nieuwsbericht
15-12-2015                       

De volgende nieuwsbrief verschijnt half januari 2016
 

Dit is zorgvisite nummer 114.


In deze Nieuwsbrief:
1. Fijne feestdagen van de Dames THe!
2. WZH Schoorwijck: 4 THe kopjes
3. Een aantal tips uit deze Zorgvisite
4. Muzikale ontmoeting op het jaarcongres van Vereniging het Zonnehuis
5. Kookklapper. 20 x Hollandse pot in plaatjes: samen koken in de zorg

6. Geld over voor extra activiteiten bij Zorgboerderij Reigershoeve
7. Ansichtkaarten van tekeningen en schilderijen van bewoners met dementie

 


Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's, familie en bekenden.


Social media
Volg Zorgvisite.nl via ons Twitter en Facebook account  @Zorgvisite. Via de website kunt u zich aanmelden voor ons tweewekelijkse digitale nieuwsbericht.

 

1. Fijne feestdagen van de Dames THe!

De Dames THe wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig, gezellig 2016! De Dames THe en Zorgvisite nemen een korte winterstop. Wij zien u weer half januari met een een frisse, nieuwe Zorgvisite en nieuwsbrief!

2. WZH Schoorwijck: 4 THe kopjes
WZH Schoorwijck
Onderdeel van WoonZorgcentra Haaglanden
Zaagmolenstraat 96, 2265 WZ Leidschendam
Tel: 070 756 2300
E-mail: schoorwijck@wzh.nl
www.wzh.nl

 Goed bezig in Schoorwijck
P1050236

4 THe kopjes

Leidschendam verrast ons
Op een grauwe dag bezoeken wij, Dames THe, samen met ons 'oortje’ Estrelle, het Woonzorgcentrum Schoorwijck in Leidschendam. Als we er binnen rijden moeten we tot onze verrassing bekennen dat het beeld dat wij van Leidschendam hadden als een saaie slaapstad, voor geen meter klopt. Het stadje kent een gezellig historisch centrum aan een rivier met een gevarieerd winkelaanbod en eetgelegenheden.

IMG_5857

Goeie bewegwijzering leidt ons naar WoonZorgcentrum Schoorwijck, onderdeel van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), dat zich op zo’n vijf minuten lopen van dit historische centrum bevindt. Schoorwijck staat aan de rand van een frisse nieuwbouwwijk, met goed onderhouden tuinen. De perken en grasveldjes rondom het zorgcentrum kunnen echter wel wat aandacht gebruiken. TIP van ZORGVISITE: attendeer de gemeente op onderhoud van vergeten stukken groen en zet de bankjes die er staan zo neer, dat je uitkijkt op het groen en water.

Lees de hele Zorgvisite hier.

3. Een aantal tips uit deze Zorgvisite
1.
Een krijtbord waarop de actuele activiteiten staan vermeld is niet alleen handig maar ook huiselijk.Tip van het Huis.
2. Maak het buitenterras ook aantrekkelijk in de winter door warme fleecedekentjes op de stoelen te leggen. Tip van Zorgvisite.
3. Een buffet waarbij bewoners en gasten zelf hun lunch kunnen samenstellen houdt bewoners actief en behoudt hun keuzevrijheid. Tip van het Huis.
 

4. Muzikale ontmoeting op het jaarcongres van Vereniging het Zonnehuis
Het jaarlijkse congres van Vereniging het Zonnehuis, weldoener en ondersteuner van Zorgvisite en haar voorgangers van het eerste uur, werd gehouden op 10 december en stond in het teken van waardige zorg. Naast interessante inhoudelijke lezingen werd er voldoende tijd uitgetrokken om ook projecten voor het te brengen die, ondersteund door de vereniging, de ontmoeting en samenwerking tussen oud en jong benadrukken. Eén van de muzikale hoogtepunten op het congres was de welklinkende ontmoeting van het gemengd koor uit Urk. Een overweldigend optreden. Meer informatie over het congres vindt u op de site van de initiatiefnemer, de stichting Care and Culture, www.careculture.nl5. Kookklapper. 20 x Hollandse pot in plaatjes: samen koken in de zorg
Ouderen met dementie weten vaak nog goed hoe verse boerenkool eruitziet, hoe gebraden vlees ruikt of hoe zelfgemaakte appelmoes smaakt. ‘20 x Hollandse pot in plaatjes’ is een hulpmiddel om deze herinneringen te activeren. Doordat de recepten in plaatjes zijn vormgegeven kan iedereen mee-kijken, mee-beleven en mee-doen met wat er gekookt wordt.

 

Voor verzorgenden is het vaak een hele klus om te koken. Ook voor hen is het daarom prettig dat de recepten duidelijk zijn geïllustreerd. Achterin de klapper staan bovendien tips & trucs om van de bereiding van de dagelijkse maaltijd een succes te maken.
 
De kookklapper kan besteld worden via de website www.warmeten.nl of door het sturen van een mail naar info@warmeten.nl.
 
6. Geld over voor extra activiteiten bij Zorgboerderij Reigershoeve
Zorgboerderij Reigershoeve in Heemskerk kreeg van de dames THe de uitzonderlijk hoge (maximale) waardering van 5 Thekopjes (lees hier de Zorgvisite terug). Reigershoeve heeft een manier gevonden om geheel en al binnen het reguliere zorgbudget nog meer activiteiten voor hun bewoners te realiseren. Daarvan werd verslag gedaan op een symposium eind november met de titel: Wat zullen we nu beleven “Activiteitenprogramma voor mensen met gevorderde dementie”. In plaats van aparte activiteitenbegeleiders zijn alle medewerkers getraind op zelf activiteiten bedenken en doen. Daarvoor zijn voor de 27 bewoners vier diensten van elk acht uur per week vrijgemaakt. De kosten daarvan bedragen in totaal 67.000 euro op jaarbasis. Het extra activiteitenproject kost 6,80 euro per dag per bewoner. Het blijkt gewoon gefinancierd te kunnen worden uit het reguliere budget, en dus zonder dat er op enig punt iets teruggeschroefd hoeft te worden. Elke medewerker heeft buiten de reguliere zorgwerkzaamheden nu in haar/zijn contract de ‘plicht’ om met individuele of groepjes bewoners leuke dingen te doen, variërend van samen in de tuin werken, jeu de boulen, breien, nagels lakken, met een paar bewoners in het eigen Reigershoeve busje naar bv een wintersportzaak gaan. En elke bewoner heeft een eigen persoonlijke  activiteiten pagina, waarop kort gemeld wordt wat gedaan is en hoe het gaat. Een bijzonder verhaal en werkwijze, waaruit blijkt dat het gewoon kan. Zie ook www.reigershoeve.nl Reigershoeve heeft van het activiteitenprogramma en de werkwijze een fraai inspiratie boekje gemaakt dat te bestellen is via info@reigershoeve.nl

7. Ansichtkaarten van tekeningen en schilderijen van bewoners met dementie


Krijt op papier - Cees Flink (2015)
Nog een laatste tip van Zorgboerderij Reigershoeve: tekeningen en schilderijen van bewoners op een ansichtkaart te laten printen. Dit vergroot niet alleen de eigenwaarde van de schilderende bewoners, het is ook nog eens een leuke herinnering voor naasten om mee naar huis te nemen. De ansichtkaarten zijn voor 1 euro per stuk te koop op Reigershoeve.


 Feest - Sjaak Molenaar (2015)


De schilderijen en ansichtkaarten, foto gemaakt tijdens de Zorgvisite
 

Steun ons met een donatie!
U kunt Zorgvisite.nl steunen met een bijdrage. Klik op de donatiebutton op de homepage. Hartelijk dank!


 

Zorgvisite.nl is een initiatief van Publicarea/Tineke van den Klinkenberg in samenwerking met Vereniging Het Zonnehuis| © Publicarea 2014
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Verantwoording
Via dit nieuwsbericht informeert zorgvisite.nl je over nieuws, tips en visites.
 
Copyright: Zorgvisite.nl
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze nieuwsbrief mag worden gebruikt, verveelvoudigd, opgeslagen in een
geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch,
mechanisch of door fotokopieën, opnamen of enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke
toestemming van zorgvisite.nl.

Our mailing address is:
info@zorgvisite.nl