Copy

Nieuwsbrief Natuurpunt Oost-Brabant - 28/03/2019

Lezing Groene Vallei
van donderdag 28 maart
wordt vervangen door lezing
op vrijdag 29 maart
De lezing van donderdag 28 maart over de Groene Vallei in het kader van onze cyclus 'Robuuste valleisystemen', wordt vervangen door de lezing 'Winteravondcafé: De Molenbeek van bron tot monding' op vrijdag 29 maart gezien die qua inhoud overlapt met de onze. Deze activiteit kadert ook in de cyclus Robuuste valleisystemen.

Een uitgesteld winteravondcafé in de lente? Moet kunnen volgens ons.
Vertrekkende van een boeiende diareeks die het Regionaal Landschap Dijleland reeds in 2002 vertoonde in samenwerking met verschillende partners schetsen we een actueel beeld van de loop met foto’s uit 2018. De Molenbeek is een dynamisch ecosysteem en zo valt er heel wat te vertellen over de evolutie van de natuurwaarden en natuurgebieden. Daarnaast is er ook door overheidsinstanties werk geleverd op vlak van waterkwaliteit en nemen we de abiotiek en biotiek onder de loop. Verder blikken we met zijn allen vooruit op toekomstige projecten.

Sprekers:
Jan Verroken (Coördinator RLD vzw)
Pieter Moysons (Rld vzw, conservator natuurgebied Molenbeekvallei)
VMM en/of Provincie Vlaams-Brabant, dienst waterlopen

Afspraak: 20u, Bezoekerscentrum Groene Vallei, Lelieboomgaardenstraat 60, Erps-Kwerps (Kortenberg)
Fondsenwervingsactie NATUURMUNT
Knutsel je eigen spaarpotje en spaar je rosse muntjes voor de natuur in jouw buurt.
Je hebt het ongetwijfeld al meer gelezen, de uitbouw en de verwerving van natuurgebieden is essentieel voor de biodiversiteit en het klimaat, maar het kost ons handenvol geld om de restfinanciering daarvan rond te krijgen.
In dat kader starten we dan ook met een nieuwe fondswervingsactie waarbij we iedereen oproepen om de rosse muntjes die dit jaar wellicht in onbruik zullen geraken, te sparen voor Natuurpunt, met name voor een natuurgebied in je eigen gemeente of streek.
Het plannetje en de handleiding vind je op de volgende website: www.natuurmunt.jimdofree.com.
Je kan meerdere spaarpotjes in mekaar knutselen en verspreiden bij familie en vrienden of bij je plaatselijke winkelier.
De gespaarde muntjes bezorg je ten laatste op 30 juni, aan de plaatselijke afdeling, waarvan je de contactgegevens op diezelfde website kan vinden. Of je kan ze ook meenemen en afgeven op één van de focusactiviteiten. Tenslotte kan je er ook mee terecht op ons regionaal secretariaat te Leuven, Leuvensestraat 6, Kessel-Lo.
De actie zal wellicht tijdens de tweede helft van het jaar verder lopen, maar zodoende krijgen we reeds een zicht op de mate van succes van de actie.
Vele kleintjes maken één groot. Hoe meer we met zijn allen sparen, hoe meer natuur we kunnen aankopen.
Kristof Bauwens en Jan Van den Bergh
Focusactiviteiten zijn gratis voor leden van Natuurpunt. Aan niet-leden wordt vanaf 2017 een bijdrage gevraagd van € 5 p.p. Kinderen nemen gratis deel.
Zaterdag 30 maart 2019: Uilenfietstocht in Wijgmaal
De nachtelijke ridders, zoals we onze gevederde vrienden de uilen ook mogen noemen, zijn al volop bezig voor het nageslacht. Hoog tijd dus om op pad te gaan en hun duistere wegen proberen waar te nemen. Het is dan wel de nacht van de steenuil maar hier in Wijgmaal zijn ook de bosuil en de kerkuil actief naast het op één na kleinste uiltje in België.
De afspraak is op zaterdag 30 maart 2019 om 19u30 aan het Station van Wijgmaal. We gaan dan een uilenfietstocht doen, dit over een afstand van ongeveer 5 à 6 km. met verschillende stopplaatsen, o.l.v. Eddy Sente.
Afspraak: 19u30, Station Wijgmaal
Info en gids: Eddy Sente, 0496 83 66 32
Zondag 31 maart 2019: Bomenbrunch in het kader van ‘Bomen voor Luadas en Lubbeek’
Natuurpunt Lubbeek gaat in 2019 niet alleen in Lubbeek bijkomend bos realiseren in het natuurgebied De Spicht, vrijwilligers van de afdeling gaan dit ook doen in het Portugese Luadas dat vorige jaren geteisterd werd door grote bosbranden! Om de kosten te kunnen dragen, organiseren we samen met ‘familie Creuwels & vrienden’ een ‘Bomenbrunch’ op zondag 31 maart 2019. Jij komt toch ook met je hele gezin en/of vrienden genieten van een heerlijke brunch al dan niet voorafgaand of na een gegidste wandeling in de Lubbeekse natuur? Met die gidsen bezoek je plekjes in natuurgebied De Spicht die slechts onder begeleiding mogen betreden worden. Ook zullen we Pastéis de Nata (Portugese roomtaartjes, de lokale trots) en Portugese tegeltjes (als tegeltje of onderzetter) verkopen. Alle opbrengsten komen zowel het Lubbeekse als het Portugese project ten goede.
Afspraak: Feestzaal Libbeke, Gellenberg 16, Lubbeek
Wandelingen: 9u00 - 10u30 - 13u00. De wandelingen kunnen voorafgegaan of gevolgd worden door de brunch 11u00 - 11u30 - 13u00.
Het is ook mogelijk te brunchen zonder wandeling tussen 11u00 en 13u00
Deelname: wandelingen zijn gratis voor wie deelneemt aan brunch. Wandelingen zonder brunch gratis voor leden, € 5 voor niet-leden
Gedetailleerde info omtrent inschrijvingen brunch en wandelingen: Benny L’Homme, 0486 02 06 27, www.natuurpuntlubbeek.be, info@natuurpuntlubbeek.be
Zondag 7 april 2019: Erfgoedwandeling: Narcis wandeling, Aronst Hoek, Graasbeek en Hof ter Hoeven, Zoutleeuw
Erfgoedwandeling langs de grenzen van het vroegere graafschap Loon. De Graasbeek was lange tijd de historische grens tussen Loon en Brabant. Langsheen de grens lagen versterkte hoven omgeven door ringgrachten. Startplaats is het Hof ter Hoeven op het einde van de Pottekaasstraat. In de weinige overgebleven oude bossen en de middeleeuwse graslanden in de vallei ontdekken we wilde narcissen, intussen een zeldzaamheid in Vlaanderen omdat ze houden van een onverstoorde habitat.
Afspraak: 13u30, Hof ter Hoeven, Pottekaasstraat 7, Zoutleeuw
Info: Rudy Collaer, rudycollaer@yahoo.com
Zondag 14 april 2019: Hagelands ontbijt en 30 jaar Paddepoel met vroege vogelwandeling en wandeling Robuuste valleien: Velpevallei
Hagelands ontbijtbuffet ten voordele van de Paddepoel, doorlopend vanaf 8 uur. Het uitgebreide ontbijtbuffet is samengesteld uit o.a. lokale en fairtrade producten en typisch Hagelandse gerechten.
• 7u00: Vroege vogelwandeling (5 km)
• 8u00 doorlopend tot 12u00: Hagelands ontbijt
• 10u00: wandeling Robuuste Valleien
Afspraak: vanaf 7u00, PC Bunsbeek, Bunsbeekdorp 6, Bunsbeek
Organisatie: Afdeling Velpe-Mene (Glabbeek) i.s.m. Natuurpunt Oost-Brabant en Vogelwerkgroep Oost-Brabant
Info: Mark Vanherberghen, 0494 15 97 37, mark.vanherberghen@gmail.com
Zondag 14 april 2019: Wandeling ‘Van bakker naar akker’, Aarschot
Met onze wandeling ‘van Bakker naar akker’, willen we graag de link leggen tussen natuur en cultureel erfgoed. Op deze wandeling nemen we je even mee terug in de tijd en gaan we zelf ervaren hoe vroeger het brood op de plank kwam. We geven eerst het woord aan Gjé. Die zal je op een gepassioneerde manier onderhouden over de broodbakkunst en het bakken in een houtoven. Samen zullen we ontdekken hoe het deeg gekneed wordt en te rijzen wordt gelegd. Daarna vertrekken we voor een wandeling door de Demervallei in het natuurgebied Achter Schoonhoven. Langs de akkers op de valleiflanken, keren we terug naar het bakhuis. Als de timing goed zit, komen we daar net op tijd aan om de broden uit de oven te zien komen. Na de wandeling zal een lekkere, ovenverse boterham met kaas, heerlijk smaken!!
Afspraak: 14u00, kruispunt Mottestraat 104 - Fietspad richting Langdorp in Rillaar (Aarschot)
Deelname: € 5 niet-leden en € 2,5 leden, boterham en tas koffie of thee inbegrepen, andere drankjes zijn apart te betalen
Info: Eric Van Beek, 0495 35 53 44, eric.vanbeek@kuleuven.be

Deze nieuwsbrief is bedoeld voor de actieve medewerkers, werkgroepen, beheerteams binnen de regionale vereniging NPOB. Deze nieuwsbrief verschijnt om de 14 dagen (de 2de en de 4de vrijdag van de maand), behoudens extra edities.This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Natuurpunt Oost-Brabant · Leuvensestraat 6 · Kessel-Lo 3010 · Belgium