Copy

Nieuwsbrief Natuurpunt Oost-Brabant - 29/08/2019

Focusactiviteiten zijn gratis voor leden van Natuurpunt. Aan niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 5 p.p. ten voordele van het reservatenfonds voor de aankoop van natuurgebieden. Kinderen nemen gratis deel.
Nacht van de Vleermuis
vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus 2019
Vrijdag 30 augustus 2019
 
Leefdaal (Bertem)
We starten de avond om 20u met een korte, interactieve presentatie over de verschillende soorten vleermuizen die we op de wandeling kunnen verwachten.
Je komt er alles te weten over hun gedrag. Hoe ze overwinteren, wat ze eten, hoe ze jagen, enz. Ook vragen zoals 'of vleermuizen in je haar blijven hangen', zullen beantwoord worden.
 
Nadien, rond 20.45u wandelen we langs de Voer in de richting van de vijver van het kasteel van Leefdaal. Aan de hand van een bat-detector zal je zelf de sonar van de vleermuizen hoorbaar kunnen maken.
 
Afspraak: van 20u00 tot 22u30, Bibliotheek Leefdaal, Vlieguit 6, 3061 Leefdaal
Begeleider: Koen Mandonx
Info:  Dominik De Buyser, 0479 49 40 11, natuur.bertem@gmail.com
Deelnameprijs: Deze activiteit is gratis voor Natuurpunt leden. Niet-leden betalen € 5 per persoon (ter plaatse af te rekenen).
Organisatie: Natuurpunt Bertem i.s.m. Bibliotheek Bertem
 
Vleermuizenevenement rond de kerk en pastorie Roosbeek (Boutersem)
Korte presentatie vooraf: een overzicht van de vleermuizen die we kunnen ontmoeten, en meer...
Afspraak: van 20u30 tot 23u00, Sint-Annakerk, Lubbeeksestraat 17, Roosbeek (Boutersem)
Info: Kristin De Ceuster, 0496 38 34 63 - 016 29 19 84, kristindeceuster@yahoo.co.uk
Tip: Stapschoenen of laarzen aangewezen.

Zaterdag 31 augustus 2019

De Gors, Vissenaken (Tienen)
Vlieg mee de nacht in... en kom vleermuizen spotten met de bat-detector in het natuurgebied Rozendaalbeekvallei. Na een korte presentatie door vleermuizenspecialist Bart Mulkens gaan we omstreeks 21u15 op stap met vleermuizengids Hans Roosen. Je komt eindelijk alles te weten over vleermuizen.
Voor jong en oud!
Natuur.Café De Gors open vanaf 20u00.
Afspraak: van 20u30 tot 23u00, Natuur.huis De Gors, Metselstraat 75, Vissenaken
Deelnameprijs: gratis voor leden van Natuurpunt, niet-leden: € 5
Gids: Bart Mulkens
Info: Ann Cornelis, 0476 60 69 03, ann-cornelis@skynet.be en Bart Mulkens, 0473 79 49 64, mulkensbart@yahoo.com
Tip: Stevige stapschoenen aangewezen! Tenzij het nog net voor de wandeling zou stortregenen, zijn laarzen wegens de sterke droogte niet nodig. Open schoeisel zoals sandalen zijn sterk afgeraden!
 

Vlierbeek (Kessel, Lo, Leuven)
Breng een zaklamp mee voor deze bewegwijzerde avondwandeling van 4 km door de Abdij van Vlierbeek en het provinciedomein van Kessel-Lo. Onderweg laat een vleermuiskenner met een batdetector je de geluiden horen die vleermuizen maken met hun sonar.
 
Starten kan doorlopend tussen 20u00 en 21u30 aan de onthaalstand van Natuurpunt Leuven op het binnenplein van de Abdij van Vlierbeek. Hier krijg je de nodige info om zelf op pad te gaan. De Heemkundige Kring vertelt je wat meer over de geschiedenis van de abdijsite. Onder hun begeleiding kan je ook de crypte naast de kerk bezoeken. Voor of na je wandeling kan je ook een kijkje gaan nemen in de ijskelder van het Heuvelhofpark. Deze ijskelder werd speciaal voor vleermuizen ingericht als winterslaapplaats.
 
Het provinciedomein en de ijskelder sluiten om 23u00.
 
Kom bij voorkeur met de fiets of de bus (halte Gemeenteplein). Auto's kunnen een parkeerplaats zoeken nabij de begraafplaats of de abdijschool.
 
Deelnameprijs: gratis voor leden van Natuurpunt en de andere organiserende verenigingen. Niet-leden betalen 5 euro. Kinderen nemen gratis deel.
Inschrijven is niet nodig.
Info: Christine Daenen, 016 25 25 19, christine.daenen@natuurpunt.be
Organisatie: Natuurpunt Leuven, Heemkundige kring Vlierbeek, Stad Leuven en Regionaal Landschap Dijleland vzw, met financiële steun van de Provincie Vlaams-Brabant.
Tentoonstelling “Pressed Flower Art” van Jos Poel in de Kruidtuin van Leuven
Zaterdag 31 augustus - zondag 1 september - maandag 2 september
Geniet je nog na van je vakantie, herinner je je de bloemenpracht rond de velden en weiden van je bestemming? Verbleef je (of passeerde je er?) te Illiers-Combray en ben je dan op zoek naar verloren tijden? Heb je in het park aldaar de kamille gezien of de klaproos of zelfs de kleine engelwortel?
Of was je elders, exotischer misschien of meer gewoontjes, maar toch omringd door bloemen en andere natuur?
En wil je je verloren herinneringen ophalen en koesteren, door de bewonderde bloesem telkens opnieuw te kunnen bekijken?
Dat kan! Natuurpunt verkoopt tijdens Leuven Kermis in de kruidtuin de kunstwerkjes van Jos Poel: bloemenpracht verstild in kaders en gestold tot kunst; pressed flower art.
De opbrengst van de verkoop dient voor de aankoop en beheer van natuurgebieden door Natuurpunt.
Een voorsmaakje vindt u op de website van kunstenaar/gulle schenker
www.jospoel.exto.nl

De tentoonstelling is open op:
- Zaterdag 31 augustus van 13u00 tot 18u00
- Zondag 1 september van 9u00 tot 18u00
- Maandag 2 september (jaarmarkt) van 9u00 tot 16u00.

Op de tentoonstelling worden werken verkocht van €5 tot €100. De opbrengst van de verkoop gaat voor 100% naar Natuurpunt Leuven en wordt besteed aan de aankoop en het beheer van natuurgebieden.
Op https://www.facebook.com/natuurpuntleuven/videos/vb.377478992461317/2235... kunt u de kunstenaar aan het werk zien.
Meer informatie op http://www.natuurpuntleuven.be/ en facebook https://nl-nl.facebook.com/natuurpuntleuven.
Info: Marja van Loon marja.vanloon@telenet.be; 0486 98 13 47.
Natuur.pizza in Zoutleeuw
7 september 2019
Op zaterdag 7 september 2019 serveert Natuurpunt Zoutleeuw in het Kostershuisje te Dormaal weer pizza’s gebakken in een ambachtelijke houtoven.
 
Net zoals vorig jaar werken we met een DOORLOPEND PIZZABUFFET:   tussen 18u en 22u kan je genieten van verschillende ovenverse pizzaspecialiteiten.     Zo kan je wanneer je maar wenst aan het buffet een pizzapunt komen halen.   Een greep uit ons smaakvol assortiment van toppings: ham, rucola, ajuin, ansjovis, champignons, geitenkaas, olijven,  ananas, salami, mozzarella,  … .
 
aperitiefbar open om 17u30  |  pizzabuffet open om 18u
onbeperkt aantal pizzapunten = 10 EURO
-12 jaar = 6 EURO
t.v.v. de natuurgebieden + werking Natuurpunt Zoutleeuw
Kostershuis  |  Kerkplein Dormaal (Zoutleeuw)
Iedereen is van harte welkom!
Inschrijven vóór 2 september  via Nicole Smeyers: n.smeyers1@gmail.com of 0497/43.40.87
 
Alvast bedankt voor jullie steun!
Focusactiviteit: Van de kop van Koutemveld naar de Snoekengracht
Dromen van robuuste natuur voor de toekomst

Zondag 8 september 2019
Geleide wandelingen: vertrek om 14u00 en om 14u30

Aan de rand van Vertrijk ligt een prachtig open akkergebied, ‘Koutemveld’. Hier liggen grote kansen voor de uitbouw van een samenhangend natuurgebied, dat de hellende flanken en kop van Koutemveld, via de vallei van de Vondelbeek, verbindt met de Snoekengracht, het oudste beheerde natuurreservaat in Oost-Brabant.

In het goedgekeurd structuurplan van de ruilverkaveling Willebringen is hier voorzien in het behoud van onverharde landwegen, met op de valleiflanken de uitbouw van nieuwe natuur. Het potentieel om uit te groeien tot een hoogwaardig natuurgebied op deze flanken ìs er.

Op zondag 8 september gaan we, vanuit de pastorie van Vertrijk, op verkenning, op zoek naar de toekomst van deze natuur. Oude relicten en herkenningspunten in het landschap zullen ons gidsen, holle wegen, akkers vol keien, met een mix van grondsoorten ... een variatie die de basis moet vormen voor die nieuwe natuur. We dromen weg in het landschap van de toekomst met wilde orchideeën, dassen en klauwieren... Kortom een landschap vol biodiversiteit en mogelijkheden voor natuurbeleving.

Een droom? Ja, maar ook een reële mogelijkheid als we samen kunnen waarmaken wat opgenomen is in het goedgekeurd structuurplan van de ruilverkaveling.

In het zaaltje van Pastorie Sint-Lucia is een kleine tentoonstellingsstand en gelegenheid om na te praten bij een glaasje.

Afspraak: Bijgebouw pastorie naast de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, Roosbeeksestraat, Vertrijk
Deelnameprijs: Leden Natuurpunt en kinderen: gratis
Niet-leden: € 5/pp voor reservatenfonds voor aankoop natuurgebieden in streek
Info: Walter Troost, 0487 47 85 26 - 016 73 42 79, walter.troost@gmail.com
Website Natuurpunt Oost-Brabant
Facebook Natuurpunt Oost-Brabant
Twitter Natuurpunt Oost-Brabant

Deze nieuwsbrief is bedoeld voor de actieve medewerkers, werkgroepen, beheerteams binnen de regionale vereniging NPOB. Deze nieuwsbrief verschijnt om de 14 dagen (de 2de en de 4de vrijdag van de maand), behoudens extra edities.This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Natuurpunt Oost-Brabant · Leuvensestraat 6 · Kessel-Lo 3010 · Belgium