Copy
Anuari de desdelamina.net
View this email in your browser

Anuari 2016 :: desdelamina.net

Comencem l'any amb aquest butlletí electrònic en forma d'anuari per fer memòria del més destacat publicat a desdelamina.net el passat 2016.
Hem endreçat aquesta tria per grans blocs: articles que reflecteixen el dia a dia del barri i la seva gent, la posada en marxa del campus universitari de l'UPC al barri, les darreres noticies entorn a l'edifici Venus, la nostra proposta entorn al periodisme, les cròniques de les Cartografies Sensibles, la serie d'articles Hola, future people i els articles entorn de les drogues i el barri De sota, cavall i rei.
 
> Crònica :: 20è Aniversari Matern - Infantil
> Premis a l’excel·lència Professional 2015
> SAMUDARIPEN :: El Poble gitano, un holocaust oblidat
> Inauguració projecte trencadís “Camp de la Bota” > #insectessocials
> MAPA SENSIBLE :: Club Gimnástico Deferr > Josep Mª Monferrrer, premi Memorial Joan XXII per la Pau 2015
> Identitats i Miralls 2016 :: Crònica enllaçada
> Maria Àngels Rosell, dona lluitadora i activista social
> La biblioteca i la seva comunitat al Zagreb
> 1a Cursa de Centres oberts de Sant Adrià
> Fer Salut al CAP de la Mina > Premi a la feina ben feta
Aquest passat setembre, es va fer la inauguració de l'Escola d'Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la UPC al Campus Diagonal-Besòs.

Aquest nou espai universitari d'innovació i coneixement, neix amb la voluntat d'esdevenir un altre pol referent de la UPC en docència, recerca i innovació en l'àmbit de l'enginyeria industrial, especialment en les tecnologies química, de materials, biomèdica i d'energia, alhora que un element amb potencial per influir socialment a La Mina i Sant Adrià.
 
El secretari d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat i president executiu del Consorci de La Mina, Francesc Iglesias, ha tornat a posar sobre la taula l'enderroc de l'edifici Venus. En paral·lel el Consorci i els afectats pel procés de reallotjament han continuat amb els seus propis plantejaments. Mentrestant l'edifici Venus es protagonista de noves situacions que reclamen atenció urgent.
Les nostres cartografies son una proposta que ens serveix per conèixer, reconèixer i aprendre plegats sobre el nostre barri, la seva realitat, la seva historia i els seus futurs i així, entre tots, poder fer un mapa col·lectiu, sensible i creatiu que ens permetes identificar i compartir aquells racons i moments que han tingut una especial significació per a cadascun de nosaltres.

Aquest any hem realitzat tres cartografies: un mapeig col·lectiu de la rambla del barri, una deriva tot recordant a Brossa i el seu antipoema Record d'un malson i un passeig anotat per companys periodistes per reflexionar com es retrata el barri.
 
> De Sarrià a la Mina

Durant aquest mes d'agost, gràcies a la col·laboració de Carol Rodríguez i Eva Murgui, vam publicar una sèrie d'articles anomenats Hola, future people. Aquesta sèrie, era un petit tastet de l'article publicat a El Periodico "La cara B de un barrio estigmatizado, radiografía más aproximada del alma de La Mina".

En ell es fan presents vuit històries de vida de gent del barri, que viuen més enllà dels tòpics i els estigmes. Malgrat la sensació col·lectiva de desemparament i abandó per part de les administracions, l'article mostra altres maneres d'entendre i viure el barri.

La Mina és coneguda, com moltes zones perifèriques de les grans ciutats, com un barri amb dinàmiques econòmiques marginals i un gran mercat negre de la droga. És un tema complex, però sobretot molt delicat, que sovint des dels mitjans de comunicació s’ha tractat d’una forma morbosa i banal.

Al barri hi ha una inquietud des de fa temps, per part del veïns i de les entitats, d’encarar aquest tema, des d’una visió diferent amb com s’ha fet fins ara.  Cal una visió local, feta per a gent del territori, que respongui a les realitats diverses que es donen al voltant de la droga, i que vagi més enllà de l’anècdota, sent capaç de generar un discurs col·lectiu, compartit i constructiu sobre aquest tema.

> La Mina i el mercat de les drogues
> Una carrera de fons
> El darrer cercle
comparteix
tuit
envia
Copyright © 2017 desdelamina, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp