Copy
View this email in your browser

Topics uit de boardroom.

De nieuwsbrief van De Bestuurder inspireert en informeert actieve bestuurders van vennootschappen en verenigingen. 

Voorzitter aan het woord: Leen Van den Neste - vdk bank

Leen Van den Neste is voorzitter van het directiecomité van vdk bank en van de raad van bestuur van Xior Student Housing. Ze is ook bestuurder bij Retail Estates. Als juriste met een accountancy-opleiding aan Vlerick op zak, ligt haar expertise bij het financiële luik van een organisatie. Maar de passie voor ondernemerschap en haar streven voor een inclusieve samenleving zijn nooit veraf. Lees het interview
Geef de raad van bestuur de kans het beter te doen na Corona.
Raden van bestuur krijgen na een crisis vaak de kans om iets opnieuw op te bouwen, maar dan in een betere versie. Zo kan de COVID-pandemie een trigger zijn om een bedrijf duurzamer te maken. We bekijken zes stappen die de raden kunnen zetten om dit doel via een ‘build back better’- aanpak te bereiken. Lees het artikel
Vier redenen om te focussen op een ecosysteem voor human capital.
Ecosystemen helpen leiders om veranderingen als gevolg van sociale, economische en technologische factoren beter te beheren. Een workforce ecosysteem is een structuur die bestaat uit onderling afhankelijke actoren, van zowel binnen als buiten de organisatie, die samenwerken om zowel de individuele als collectieve doelen na te streven. Een nieuwe benadering als nieuwe oplossing op een nieuw probleem. Lees het artikel
Hoe voorkom je CEO-fraude?
Het verhoogde thuiswerk dat in vele bedrijven werd – en nog steeds wordt - doorgevoerd om het coronavirus te helpen indijken, is voor fraudeurs een opportuniteit om bedrijven op te lichten. Ze geven zich uit als de CEO (of een andere interne of externe vertrouwenspersoon) van het bedrijf en vragen om in alle vertrouwelijkheid enkele belangrijke en dringende betalingen te doen. Dat gaat dan meestal over omvangrijke sommen geld. Febelfin wil bedrijven extra waarschuwen en geeft enkele tips. Lees het artikel
Bestuurskamers missen klimaatgeletterdheid.
Het Stern Center for Sustainable Business van de New York University deed een doorlichting bij de 100 grootste Amerikaanse bedrijven op het vlak van hun duurzaamheidsstrategie. Die 100 bedrijven zijn in totaal goed voor 1.188 bestuurders. Het onderzoek toont aan dat de raden van bestuur in de VS lijden onder een ontoereikende expertise op vlak van leefmilieu, sociale zaken en deugdelijk bestuur. Lees het artikel
Vacature: Onafhankelijke bestuurders bij Bozar, het Nationaal Orkest van België en de Koninklijke Muntschouwburg.
Het Belgisch Staatsblad publiceerde een oproep voor geïnteresseerden om zich kandidaat te stellen voor de nieuwe raden van bestuur van de Bozar, het Nationaal Orkest van België en de Koninklijke Muntschouwburg. Het is de eerste keer dat de regering op die manier kandidaat-bestuurders zoekt voor de drie federale culturele instellingen. Meer informatie en andere vacatures op onze vacaturepagina
 
Benoemingen
  • De Europese leider in vriesverse groenten, kruiden en fruit vernieuwt Raad van Bestuur. Per 1 februari 2021 traden Jan Vander Stichele en Conny Vandendriessche toe tot de Raad van Bestuur van Ardo. Zij vervoegen daarmee Stefaan Decraene - excom lid van BNP Paribas - en Jules Noten – tot voor kort CEO van Vandemoortele NV - als onafhankelijke bestuurders.
  • Gilles Samyn, de vroegere rechterhand van ondernemer en rijkste Belg Albert Frère, wordt de nieuwe voorzitter van Degroof Petercam. Hij vervangt er Ludwig Criel, wiens mandaten bij de private bank dit jaar aflopen.
  • Amaury Caprasse, de directeur van de PS-studiedienst, volgt PS-staatssecretaris Thomas Dermine op in de raad van bestuur van de RTBF.
  • De Jonge Academie heeft Jozefien De Leersnyder en Christophe Vandeviver verkozen tot nieuwe voorzitters. Hun mandaat loopt van april 2021 t.e.m. maart 2023. Ze nemen de fakkel over van Sylvia Wenmackers en Vincent Ginis op 26 maart 2021.
  • De 18-jarige Amir Bachrouri uit Antwerpen is de komende drie jaar de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Als voorzitter zal hij, samen met de nieuwe ondervoorzitter Franka Foré en de adviseurs, de stemmen van 2,7 miljoen kinderen, jongeren en hun organisaties versterken.
  • Peter Samyn werd door de ministerraad benoemd als voorzitter van het directiecomité van de Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid. Als voorzitter van het directiecomité staat Peter Samyn voor de uitdaging om de FOD Sociale Zekerheid een nieuw elan te geven.
  • Na een selectieprocedure heeft de raad van bestuur van Etex het advies van het remuneratie- en benoemingscomité opgevolgd om Jo Van Biesbroeck voor te dragen als opvolger van Jean-Louis de Cartier als voorzitter van de raad van bestuur.
  • Françoise Chombar stopt na 18 jaar als ceo van Melexis. Marc Biron zal haar opvolgen. Chombar neemt de rol van voorzitter over van Roland Duchâtelet, die wel nog gewoon bestuurder blijft.
  • Veerle Vastmans, Partner Flexible Resources bij BDO, is sinds januari 2021 voorzitster van de commissie Interim Management bij Federgon. Ze heeft een groot deel van haar carrière in de HR-sector gewerkt, onder meer bij SD Worx, Acerta en de HR-dienstengroep HDP (vandaag Partena)
  • De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), deelvereniging van Febelfin, koos Bart Vervenne (Alpha Credit, groep BNP Paribas) tot nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij volgt Guy Schellinck (Beobank) op na een termijn van twee mandaten.

 
LinkedIn
Website
Email
Copyright © - 2020 -  De Bestuurder -All rights reserved.


Our mailing address is:
info@debestuurder.be

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.