Werkt het wel of werkt het niet.....?

 

EAC-TV

Planten staan er goed bij.


Offer van het sterrenstelsel

Komende zaterdag draait  'offer van het sterrenstelsel' in ons theater.
 

Vergadering WUR

 

Werkt het wel of werkt het niet.

"Werkt het of werkt het niet, ook als je er niet in gelooft". Dat was de vraag die prof. dr. ir. R. Rabbinge ons stelde tijdens een van de laatste vergaderingen in het universiteitscomplex van Wageningen over ons kruidenpreparaat Mohana Choorna tegen diabetes mellitus type 2.  "Of course it works" zei dr. V.P. Mohana Kumari, "no doubt about that."  "Bewijs dat dan maar", zei prof. Rabbinge en verliet de vergadering.  En zo werd deze cruciale vergadering beslecht met slechts een vraag: 'Werkt het wel of werkt het niet.'


Passietest en Ayurvedische constitutietest.

De passietest workshop is er voor iedereen. Ook voor die mensen die al heel succesvol zijn en hun passies leven, kan de passietest heel waardevol zijn als check; mogelijk zijn er nog nieuwe passies te ontdekken of ben je iets vergeten. Hoe minder je gefocust bent op het resultaat >>verder lezen.

 

Opleiding iou-tastam

Opleidingen en open dagen

In de serie modulen die tezamen ‘The Gift of Healing’ omvatten krijgt u een uniek inzicht in de oosterse manier van ‘helen’. Een waardevolle aanvulling in uw praktijk of persoonlijke ontwikkeling. Komende zaterdag 25 augustus is er een informatiemiddag over de opleiding. Het begint om 15 uur. Zorg dat u hier bij bent. 

wat is wijsheid
Wat is wijsheid?
De zoektocht van dr. Mohana en mij om wegen te vinden om Ayurveda een plek te geven in onze moderne gezondheidzorg is zich langzamerhand steeds meer aan het vormen.
Het huidige klimaat - zowel wetenschappelijk als economisch -  is er klaar voor om nieuwe manieren van zorg aan te nemen. De ondersteuning van ons project met Wageningen is hier een duidelijk voorbeeld van. Preventie, wat recentelijk geïntroduceerd is, komt niet uit de lucht vallen. In de Ayurveda is balans het sleutelwoord naar een goede gezondheid en preventie is dé manier om dit te verwezenlijken. 
 
De kern van Ayurveda
De kern van Ayurveda wordt gevormd uit een aantal zeer fundamentele concepten, zoals de theorie van de vijf elementen, het prakriti concept dat wordt gebruikt om de aanleg en prognose van ziekten te beschrijven en de begrippen balans en disbalans van de drie bio-energieën in de ontwikkeling van ziekten. Zeer interessant is dat Ayurveda vervolgens hierop doorgaat met een breed scala aan interventies die gericht zijn op herstel van deze disbalansen. De acties van kruidengeneesmiddelen worden beschreven door middel van hun verschillende eigenschappen zoals rasa, guna, veerya, vipaka en prabhava. Onderaan de nieuwsbrief staat in het kort de uitleg van deze begrippen.

Het is nu de tijd om moderne technologie te gebruiken om de relevantie van deze begrippen te verkennen, zodat zij kunnen worden geïnterpreteerd in het licht van de hedendaagse taal om moderne gezondheidszorg kennis te laten nemen van deze eeuwenoude wijsheid.
Wij zijn uitgenodigd door het trendbureau van de provincie Overijssel, de 'denktank' van de provincie op het gebied van nieuwe stromingen. Eén van de thema's van dit jaar is "wijsheid". Maar wat is wijsheid? Het trendbureau omschrijft dit als volgt:
 
“Wijsheid.
Er lijkt de laatste jaren sprake te zijn van een toenemende vraag naar betekenis en wijsheid. Het is een wat moeilijk te omlijnen beweging die een aantal verschijningsvormen kent: een roep om rust in een steeds sneller wordende maatschappij, het gevoel dat groei niet meer in kwantiteit maar in kwaliteit gezocht moet worden, een grote belangstelling voor levenskunst en filosofie, stijgende oplages van bladen als Flow en Happiness.”
 
In het Etymologisch woordenboek staat onder wijsheid in het latijns 'visus', dat betekent 'het zien' en het betekent ook 'voorkomen', in de oud-Indiase Veda’s: verwand met 'weten'. In mijn Kramers’ woordenboek staat bij wijs: verstandig, veel inzicht hebbend, vooral ook de juiste doelen met de juiste middelen nastrevend. Dat laatste vind ik vooral heel erg mooi.
 
Ayurveda betekent kennis, kunde of wijsheid van het leven.
Dus Ayurveda kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verder ontwikkelen van de visie wijsheid in Overijssel. Met een wijsheid van 5000 jaar kennis kan er allicht een brug geslagen worden tussen traditionele en westerse geneeswijzen, tussen balans en disbalans en tussen Witharen en Zwolle.
 
Ik hou u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.
 
Cornelis Peters
20 augustus 2012
 

Uitleg van de begrippen:
vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether.
rasa is 6 smaken
guna is 20 tegenstellingen
veerya is verhittend versis verkoelend
vipaka is smaak na de vertering
prabhava is de potentie om op een unieke manier te reageren, inherent op basis van hun chemische samenstelling.

 

Copyright © 2012 Europa Ayurveda Centrum, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp