Copy
Pressemeddelelse

Ny udstilling:

Theodora Allen

Saturnine
 

14.05.–18.07.2021
 

Kunsthal Aarhus præsenterer Saturnine, den første institutionelle soloudstilling af den Los Angeles-baserede samtidskunstner Theodora Allen.

Theodora Allen
Saturnine

14.05.2021 –18.07.2021

Pressekontakt
Lau Lehrmann
communications@kunsthal.dk
+4541499074

Pressefotos


Billede: Theodora Allen, The Cosmic Garden I, 2016. Olie på lærred, 198.1 x 152.4 cm (78 x 60 inches). Courtesy Blum & Poe, Los Angeles/New York/Tokyo og Kasmin Gallery, New York.Udstillingen Saturnine dykker ned i kunstnerens brug af symboler og indgår dermed i et samspil med hele den lange historie, der omgærder Saturn, et himmellegeme, man længe har ment var årsagen til et melankolsk gemyt – lige fra antikkens myter og middelalderens fortællinger op til vor tid.

Til tider fremstår Saturn som sig selv, en enorm kugle omgivet af ringe, mens den til andre tider dukker op som en følelsesmæssig påvirkning. Dermed træder planeten ind blandt Allens mange tilbagevendende motiver, der alle har at gøre med såvel kultur som følelser.
 

Sammen med Saturn optræder en række andre markører såsom slanger, skovbrande, møl, timeglas og hallucinogene planter; et samlet sprog, der skal ses snarere end udsiges. Inden for den emblematiske og symbolske tradition – en form, der befinder sig i krydsfeltet mellem billedkunst og litteratur, og som i lige stor grad tager livtag med både billede og tekst – træder Allens kompositioner frem som forslag til umuligheder. Som begreber fører de beskueren andre steder hen: til andre tider og andre fortællinger.

Malerierne er gennemsyret af mytisk og ikonografisk indhold, som en genklang af den tidlige, visionære symbolismes digtere, malere og grafiske kunst og denne æstetiks genopblussen som en del af tidsånden i 1970’ernes Californien. Et udtryk, der beskæftiger sig med cykliske, vedvarende temaer om mennesket versus naturen; temaer, der stadig gør sig gældende i dag.

 

Monografi lavet særligt til udstillingen

I forbindelse med udstillingen udgives en tilhørende monografi, Theodora Allen: Saturnine. Monografien er skrevet af udstillingens kurator Stephanie Cristello.

I bogen udforsker Cristello Saturn og andre af Allens symboler i et kulturhistorisk perspektiv. Cristello kobler tematikkerne i Allens værker sammen med tidligere symbolistiske værker og gennem fiktive stykker undersøger hun melankolien som en særlig stemning i kunsten.

Bogen udgives af Motto Books i samarbejde med gallerierne Blum & Poe og Kasmin.LÆS MERETak til:

Private Collection, New York

Javier & Monica Mora Collection, Miami

Courtesy of Pete Franciosa and Jen Pinto

Courtesy of Shaheen Modern and Contemporary Art, Cleveland, Ohio, U.S.A.

Courtesy of Meredith Darrow, Los Angeles

Collection of Bettina Bryant, Napa

Støttet af