Copy
Nog 43 dagen tot de lancering van De Chrononauten.

Hoe ruimte te maken om te beginnen. 
Ons idee: Een Founding Membership

Dit is #3 in de Build-in-Publicreeks over hoe Christiaan en Edwin (Studio Monnik) aan De Chrononauten bouwen: een nieuwsbrief en communityplatform voor langetermijndenken. 
Superbedankt voor jullie reacties, opbouwende kritiek en aanmoedigingen! We voelen ons gesteund en nemen alles ter overweging mee.

Laten we nu de verkiezingsuitslagen binnen zijn niet vergeten dat de democratie niet enkel in het stemhokje gestalte krijgt. Democratie is meer dan een staatsrechtelijk systeem, het is een dagelijkse cultuur. Een beschaving van bemoeiallen. Dus laten we al onze nieuwe volksvertegenwoordigers vooral helpen, provoceren en inspireren om aan de waan van dag te ontsnappen. En om verder te kijken dan de nieuws- en verkiezingscycli lang zijn. Met De Chrononauten hopen we hier in elk geval een serieuze bijdrage aan te leveren. 

Vandaag willen we graag de volgende zaken met jullie delen:
  • Ten eerste willen we wat helderheid scheppen over op welk emaillijst je nu eigenlijk staat. Studio Monnik? Build-in-Public? De Chrononauten?
  • Ten tweede hebben we wat ideeën voor een Founding Membership waar we graag jullie feedback op willen krijgen. 
  • Tot slot: in de P.S. onderaan delen we wat kijk-, luister- en leesvoer dat ons de afgelopen weken aan het denken heeft gezet.

Monnik ➡️ Build-in-public ➡️ De Chrononauten

Vandaag sturen we deze e-mail naar 963 mensen: iedereen die dit nu leest, kwam op een andere manier op deze lijst terecht. Omdat ze Studio Monnik volgen, of omdat ze zich alvast abonneerden op De Chrononauten. Het is nu inderdaad een beetje verwarrend omdat de Studio Monniklijst de basis vormt voor De Chrononauten, en deze Build-in-Publicreeks de transitie van de een naar de ander vormt. Het belangrijkst is: als je deze mail in je inbox krijgt, sta je op onze lijst, en word je automatisch kosteloos abonnee van De Chrononauten. Als je dat niet ziet zitten, stuur ons een mailtje met je voorkeuren!


Hoe wij denken dat een Founding Membership ons zou kunnen helpen

 
We schreven begin dit jaar:

We willen voor het einde van 2021 een wekelijkse nieuwsbrief sturen die minimaal 5000 abonnees bereikt, waarvan 10% betaalt.

Deze publieke uitspraak was voor ons vooral een stok achter de deur. 'We gaan dit echt doen!', op straffe van diepe schaamte en vernedering als het ons niet zou lukken. En omdat wij geloven in de eeuwenoude wijsheid ‘doelen zijn dromen met deadlines’ hebben we de vorige keer ook aangekondigd dat we vanaf 1 mei van start gaan.

Maar hoe dan? Want nu de coronamaatregelen langzaam weer wat versoepelen (en we hopen van harte dat dit doorzet), zwelt ook meteen het werk aan en stromen de agenda's vol. 

Zoals gezegd is onze intentie natuurlijk om uiteindelijk naar een betaald lidmaatschap toe te werken en hier onze boterham mee te verdienen. Hier werd al enthousiast op gereageerd en een aantal van jullie wilden al meteen weten waar ze op de betaalknop konden drukken. Al deze goodwill was hartverwarmend en hebben we hard nodig als we hier een levensvatbaar verdienmodel van willen maken. 

Aanvankelijk wilden we eerst een half jaar gratis draaien voordat we een betaald abonnement zouden aanbieden. Dit vooral vanuit het idee: 'We kunnen toch geen geld gaan vragen als we nog niks hebben om te laten zien?!' Maar daarnaast merken we nu ook dat al dat ander werk (m.a.w. onze inkomstenbronnen) meteen alweer druk uitoefent op onze plannen. We dachten daarom, fuck it, we moeten over onze schroom heen stappen en op zoek gaan naar een vorm waar we jullie enthousiasme in kunnen gieten. Van hieruit ontstond het idee: wat nou als we jullie een Founding Membership kunnen aanbieden?

Een lidmaatschap voor de believers, de mensen die vol achter onze missie staan en meteen een jaarlidmaatschap van 100 euro willen afsluiten. Want wat nou als we 100 of 200, of misschien zelfs meer Founding Members kunnen vinden? Dan kunnen we NEE zeggen tegen ander werk en tijd en geld kunnen vrijmaken om fantastische content te gaan maken. 

We gingen meteen een lijst maken van iedereen die we persoonlijk zouden kunnen benaderen voor zo'n lidmaatschap en we spraken af met Jasper van de Berg om uit te vogelen hoe dit zou kunnen werken. Jasper is onze sjamaan, vriend en onze grafisch ontwerper. En  een Chrononaut van het eerste uur. Hij ontwierp namelijk het beeldmerk van De Chrononauten en we werkten veel samen aan projecten zoals Tokyo Totem en Gaia. Maar zeer relevant in deze context: hij bedacht meerdere Founding Membercampagnes, zoals 'Samen de Baas', de proletarische wijsheid die ten grondslag ligt aan de oprichting van onze eigen lokale energiecoöperatie Amsterdam Energie en Sociëteit Sexyland.
Na een ochtend brainstormen met Jasper hebben we een aantal aandachtspunten weten te identificeren. We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden. 
 
📆 Het Founding Membership moet een soort limiet kennen. Bijvoorbeeld dat je alleen in de eerste maand, kwartaal of jaar Founding Member kan worden. Of dat er een plafond is aan het aantal. Bijvoorbeeld maximaal 365 Founding Members. Eén voor elke dag om het eerste jaar van De Chrononauten mogelijk te maken.

🗿 Een Founding Member kan je maar één keer worden, maar je bent het wel meteen voor de eeuwigheid. Met andere woorden: er kan nooit een 366ste Founding Member bij komen. En als je opzegt, blijf je in de analen van De Chrononauten natuurlijk altijd een Founding Member. 

🎖️ Als Founding Member ben je ook meteen een ambassadeur van De Chrononauten. Je ondersteunt de missie en je vertelt het graag verder aan anderen, je denkt mee en je helpt ons De Chrononauten te verbeteren. We denken er dan ook over om een klein object, pin, badge, button of sieraad te maken waarmee je kunt uitdragen dat je (Founding) Chrononaut bent.

💭 Founding Member kunnen testimonials schrijven over waarom ze De Chrononauten steunen. Als we dit op de website zetten, kan dit helpen om aspirant-leden over de streep te trekken. 

💌 In het begin ben je als Founding Member vooral een financiële en morele supporter. En onderdeel van de braintrust. De content van De Chrononauten blijft voor iedereen toegankelijk en de Founding Members krijgen geen exclusieve content. 

🏆 Op een later moment, zeg ergens in het najaar, als we ook een Premium lidmaatschap invoeren dat toegang geeft tot exclusieve content, krijgen Founding Members dezelfde privileges als een Premium Member. 

📆 Een Founding Membership zou in principe de vorm hebben van een jaarabonnement. 

Dit zijn  onze eerste gedachten over hoe we zoiets vorm wilden geven. We zijn benieuwd wat jullie hiervan denken. Is dit een goed idee? Missen jullie iets? Zou je het anders doen? Reageer op deze e-mail en laat het ons weten!
 
Heel veel groeten, en fijn weekend!

Edwin Gardner & Christiaan Fruneaux

(Hier vind je Build-in-Public #01 en #02 )
 
Stuur deze email door naar een vriend

P.S. — Wat voer voor langertermijndenkers

 


Om te beginnen een ode aan een van onze helden en Oerchrononaut: Steward Brand.
 
Afgelopen week is namelijk We Are As Gods in première gegaan op SXSW. Een documentaire over Steward Brand en zijn werk. Brand is inmiddels 82, maar hij stond aan de wieg van de befaamde Whole Earth Catalog, filmde The Mother of All Demos en richtte met o.a. Brain Eno de Long Now Foundation op. Maar hij is nog niet klaar: zo twitterde hij begin deze maand nog deze vacature de wereld in voor een biotechnoloog die hem kan helpen om de wolharige mammoet te reanimeren. 

Wij kunnen in elk geval niet wachten om deze docu van de godfather van het Lange Nu te zien (Hieronder de trailer, voor meer info zie weareasgods.film).

🌍


Hoe komen we af van plastic, beton, asfalt en allerhande schadelijke chemische stoffen?
 
☣️ We zitten in een reprotoxische stoffencrisis die we snel halt toe moeten roepen. Dit gaat over de beruchte PFAS, maar ook over andere stoffen die overal in onze omgeving, in onze spullen en in ons lichaam zitten. En niet zonder consequenties: "...sperm counts have dropped almost 60% since 1973. Following the trajectory we are on, Swan’s research suggests sperm counts could reach zero by 2045. Zero. Let that sink in. That would mean no babies. No reproduction. No more humans." — Lees verder (The Guardian) 

⚖️  Alle door de mens gemaakte materialen wegen inmiddels meer dan alles wat op aarde leeft.
Gemiddeld blijkt iedere persoon op aarde elke week een equivalent van zijn of haar gewicht aan de mens-gemaakte-materieberg toe te voegen (Via Greta Thunberg. Hier wordt het onderzoek duidelijk uitgelegd: anthropomass.org. Wil je nog meer de diepte in? Lees de paper: nature.com. 🔐 ).
 

🛠️  De Materialenpyramide. Een handige interactieve tool om de ecologische voetafdruk (CO2, fosfaten, verzuring, ozonschade) van materialen uit te rekenen voor je volgende bouwproject en/of verbouwing (Via Jason Hilgefort. Gebruik de tool op materialepyramiden.dk).

🧬  Van de chemie van de dood naar de chemie van het leven. De productie van materialen zoals plastic, beton en metaal vereist enorm veel brute kracht: m.a.w extreem hoge temperaturen en hoge druk. Levende processen werken bij kamertemperatuur en druk. CEO Joshua Hoffman van biotechbedrijf Zymergen vertelt Azeem Azhar in zijn podcast hoe dit werkt en waarom dit de toekomst is. Daarnaast stelt hij zelfs dat de processen van het leven ons in staat stellen om veel betere en goedkopere materialen te maken dan nu met industriële processen mogelijk is (Luister de podcast op HBR.org of vind 'm in je favoriete podcastapp).

 

👾

Wat als kunstmatige intelligentie enorm veel welvaart gaat creëren maar tegelijkertijd onze economie radicaal omgooit: hoe gaan we daarmee om?

💰 Silicon Valleyprominent Sam Altman (Open AI, Y Combinator) doet in dit licht een interessant voorstel voor hoe een basisinkomen in de V.S. gefinancierd zou kunnen worden door grote bedrijven en landeigendom te belasten. "We could do something called the American Equity Fund. The American Equity Fund would be capitalized by taxing companies above a certain valuation 2.5% of their market value each year, payable in shares transferred to the fund, and by taxing 2.5% of the value of all privately-held land, payable in dollars." — Lees hier zijn pamflet


 
Copyright © 2021 De Chrononauten / Studio Monnik, All rights reserved.


Wil je jouw e-mailvoorkeuren aanpassen?  
Je kan jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp