Copy
Nieuwsbrief oktober 2022
Klik hier als de nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven.
Beste mensen,

Welkom in deze nieuwsbrief van oktober 2022.
Hoewel de berichten niet erg vrolijk zijn, hopen wij toch dat u hem met plezier zult lezen.
Er is veel in het Engels, ook omdat we niet de originele tekst van Sabria geweld willen aandoen. Als dit voor u moeilijk te lezen is, is er altijd de mogelijkheid om via een vertaalprogramma de tekst om te zetten in het Nederlands. Zo heeft het internet ook goede kanten.

Situatie in Afghanistan


Over de gezinnen die wij ondersteunen
Ruqia's family: Ruqia herself is unemployed because it is forbidden for women to work. Suma is in India studying for her master's degree in construction management at Osmania University, Hyderabad. Sabria completed her master's degree online in the field of clinical psychology at Jamia Millia Islamia in New Delhi and is currently unemployed. Mujtaba graduated from the university in the field of graphic design at Kabul University and works in a shoe embroidering house. Aziz is currently studying archeology at Kabul University.

Farida's family: Farida herself is unemployed because it is forbidden to work for women. Bahara graduated from university and studied at Seyed Jamaluddin Afghan Institute for two years and currently teaches at one of the schools near their home. Nazanin finished school and is currently unemployed. Imran finished school and did not pass the entrance exam and is currently unemployed. Mehran still finished school and is unemployed. Binazir was in the 10th grade of the school and for now she cannot go because the school is closed for female students of the 6th grade and above.

Shahgol's family: Shahgol herself is unemployed. Parisa has finished school and is a student at the Faculty of Psychology. And Fatema has just finished school and failed to pass the entrance examination because the Taliban does not allow girls to enter the university.

(Dit keer dus niet over alle gezinnen wat informatie. Internet werkt niet altijd heel erg goed in Kabul.)

Om aan te geven hoe duur alles is geworden hier de prijzen voor de meest gebruikte levensmiddelen. Wij kunnen u verzekeren dat deze prijzen voor Afghaanse begrippen en portemonnees heel hoog zijn.
Food prices have reached their peak.
Flour: 3000 Afghanis (€ 31 per 10 kg)
Oil: 3100 Afghani (€ 30 per 10 liter)
Rice: 3100 Afghanis (€ 35 per 5 kilo)
Beans: 1200 (€12 per 10 kilo)
Lentils: 1400 (€ 15 per 10 kilo
Sugar: 500 (€ 7 per 5 kilo)

Best regards,

Sabria adina, (één van ‘onze’ kinderen)

Van de penningmeester

Helaas moeten wij u melden dat onze penningmeester, Hein Vrolijk, in juni 2022, is overleden. Hij was al geruime tijd ziek, dus het was niet onverwacht. (Wij vermeldden dat al in de vorige nieuwsbrief.) Maar dat neemt niet weg dat het heel verdrietig is, vooral voor zijn kinderen en verdere familie. Maar ook voor ons was hij een goede vriend en een steun en toeverlaat. Vanaf het allereerste moment. Want samen met Janny Beekman heeft hij de stichting Nahid opgetuigd. Wij danken hem oprecht voor al het werk dat hij voor de stichting Nahid heeft gedaan. Gelukkig kwam al gauw ook Qamar er bij om het bestuur aan te vullen.

Dat betekent dat we nu dus zonder penningmeester zitten. En dat we u vragen om er eens over na te denken of u tot het bestuur zou willen toetreden. Misschien bent u niet zelf in de gelegenheid om dat te doen, maar weet u iemand die deze klus zou willen klaren. Voor meer informatie: nahidfoundation@gmail.com of 0033 6 52 30 41 99 (Janny Beekman, voorzitter)

Maar we hebben ook goed nieuws. Van alle donororganisaties, van wie we twee jaar geleden geld kregen om het gebouw verder af te bouwen, kregen we toestemming om dat geld nu te gebruiken om vrouwen en kinderen te ondersteunen in hun levensonderhoud. (Helaas kunnen we nu niets doen aan het gebouw. De omgeving weet dat het van een buitenlandse stichting is, daarom is het nu te gevaarlijk om er in te wonen of er gezinnen in onder te brengen. En verder bouwen is op het ogenblik onmogelijk.)
Zo kunnen we nu de gezinnen iets meer toesturen per maand dan we voorheen deden. En dat is broodnodig. Letterlijk, want zoals u hierboven hebt kunnen lezen rijzen de kosten voor levensonderhoud in Afghanistan de pan uit. Deze gezinnen kunnen we tenminste behoeden voor extreme armoede: ze hebben te eten en ze hebben een dak boven het hoofd.

Wij sturen elke 2 of 3 maanden geld naar Kabul. Shokor en Amir bellen de vrouwen elke maand om hun hun geld te geven. Ze doen dat op een geheime plek, zodat de Taliban het niet merken.

Misschien is dit ook interessant voor u.


23 maart 2022
Hoewel meisjes in het vooruitzicht waren gesteld dat ze na 21 maart weer naar school zouden mogen gaan, is dat toch weer niet door gegaan: het onderwijs aan meisjes moet stroken met de islamitische wet en de Afghaanse cultuur.

Wetenschapper en vrouwenactivist Orzala Nemat: “Je doodt de geest van de helft van de bevolking als je de meisjes onderwijs ontzegt. Het is een onmenselijke, on-islamitische daad.”

Briefing van de VN-Veiligheidsraad over Afghanistan door Mahbouba Seraj (26 januari 2022)

Deze verklaring werd afgelegd door mevrouw MahboubaSeraj, uitvoerend directeur van het Afghan Women Skills Development Center, tijdens de bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Afghanistan op 26 januari.

Meneer de President, Excellenties,

Mijn naam is Mahbouba Seraj, ik ben een Afghaans-Amerikaanse vrouwenrechtenactiviste die sinds 2003 in Afghanistan woont.

Lees verder in de PDF Speech Mahbouba Seraj

Afghanistan: de Taliban verwoesten de levens van vrouwen en meisjes (27 juli 2022)
In een onlangs verschenen nieuw rapport beschrijft Amnesty International hoe de Taliban de levens verwoesten van miljoenen vrouwen en meisjes in Afghanistan en hoe hun mensenrechten drastisch worden ingeperkt.

En nog meer artikelen op

https://www.amnesty.nl/actueel/afghanistan-de-taliban-verwoesten-de-levens-van-vrouwen-en-meisjes

Lees ook dit (18 augustus 2022):

Hope you are doing well.

After the Taliban came to power, all women stayed at home. Women under the age of 40 were fired in almost all government bodies. And those who are forty and above are still busy with their duties And he also asked them to nominate one of their family members who is a man in their place and leave the duty themselves. A limited number of remaining private sectors in Afghanistan are open to women, but women cannot go to these sectors for fear of their lives. Schools are also closed for girls in grade 6 and above. And still women are forced to wear black hijabs Because they are not allowed to enter the university and their duties without a black hijab. Poverty and hunger have reached their peak, which is due to unemployment and lack of proper governance in the country. This poverty and unemployment has affected everyone's life to such an extent that even some mothers have sold their children.

Best regards

Sabria adina (zij is één van ‘onze’ kinderen)

Wie wil Afghaanse vluchtelingen?Turkije al zeker niet
Afghanen die vluchten voor de Taliban botsen in Turkije letterlijk tegen muren: ze kunnen niet verder, ze kunnen niet terug en ze mogen ook niet blijven. Turkije maakt zich schuldig aan “pushbacks” aan de grens met Iran. MO* trok naar Turkije en documenteerde de impasse waarin deze mensen zitten.

https://www.mo.be/reportage/wie-helpt-afghaanse-vluchtelingen-turkije?utm_campaign=emo&utm_medium=newsletter&utm_source=email

Copyright © 2022 Stichting Nahid, All rights reserved.
1 U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een donatie heeft gedaan aan Stichting Nahid of u zich ingeschreven heeft voor de nieuwsbrief.

Adresgegevens:
p/a De Vuurjuffer 11
9766 PX Eelderwolde
Rekening nr. BIC: RABONL2U  
IBAN:  NL94RABO0102953872
t.n.v. stichting Nahid
KvK 02086471
www.nahid.nl
nahidfoundation@gmail.com

Gegevens aanpassen | afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp