Copy
10 december 2019
Bekijk online
Aanmelden
College on Tour
Het college van Alphen aan den Rijn is regelmatig op pad. Via de nieuwsbrief 'College on Tour' blijft u op de hoogte van de activiteitenagenda en nieuws van het college. Kent u iemand die dit ook interessant vindt om te ontvangen?
Stuur deze nieuwsbrief dan door! »

Nieuws

Kinderen planten Tiny Forest in Hazerswoude-Dorp

Zeshonderd bomen zijn op 9 december de grond in gegaan op een stuk terrein van 200 m2 in Hazerswoude-Dorp.

Leerlingen van basisschool de Springplank en de Johannes Postschool hebben het tweede Tiny Forest in de gemeente Alphen aan den Rijn geplant. Wethouder Schotanus onthulde aan het begin van de dag de naam van het Tiny Forest, Tiny Forest Springpostbos, en plantte de eerste boom.

Leren in en van de natuur
Spelen en leren op groene plekken, zoals een Tiny Forest, heeft veel voordelen. Kinderen kunnen er hun creativiteit kwijt en spelen gevarieerder. Ook is het een buitenlokaal dat leerkrachten kunnen gebruiken voor het dagelijkse onderwijs in een contextrijke omgeving. Bijvoorbeeld bij leren over de Nederlandse natuur, zoals bodemdiertje en planten en bomen. Het is een gezonde en inspirerende plek waar kinderen zowel fysiek als sociaal leren in en van de natuur.

Inheems
Een Tiny Forest bestaat volledig uit inheemse bomen en heesters. Deze soorten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd. Inheemse planten zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten. Daarnaast plant IVN in stedelijk gebied; de plek waar vergroening het hardst nodig is. De Tiny Forest-beweging in Nederland wordt steeds groter en breidt zich inmiddels uit naar omringende landen waaronder België, Frankrijk en Ierland.

Vijf Tiny Forests in de gemeente Alphen aan den Rijn
Het Tiny Forest in Hazerswoude-Dorp is mogelijk gemaakt door gemeente Alphen aan den Rijn en dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. De komende jaren volgen er nog drie Tiny Forests verspreid over de gemeente. IVN werkt samen met gemeenten aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur te verbinden. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij.
Voor meer nieuws vanuit het college, lees hier meer.

Vooruitblik

Opening Lessgo

Wie: Leo Maat en Kees van Velzen 
Waar: Koperweg 11C, Alphen aan den Rijn
Wanneer: 11 december 2019 | 13.00 uur

Wethouders Maat en Van Velzen openen de vestiging van Lessgo. Lessgo is een bedrijf dat 1 juli van dit jaar in Alphen aan den Rijn van start is gegaan met een cityhub. Het is de missie van Iwan Blokker, de ondernemer achter Lessgo, om een efficiënte en emissie loze stadsdistributie in het centrum uit te gaan voeren. Doel is minder verkeersbewegingen en duurzamer vervoer.

Presentatie Alphens.nl Magazine

Wie: Gert-Jan Schotanus  en Gerard van As
Waar: Restaurant ’s Molenaarsbrug, Alphen aan den Rijn
Wanneer: 12 december 2019 | 16.00 uur

Wethouders Schotanus en Van As zijn aanwezig bij de presentatie van het Alphens.nl magazine.

Omgaan met personeel in een veranderende arbeidsmarkt

Wie: Han de Jager 
Waar: Wet ’n Wild, Alphen aan den Rijn
Wanneer: 12 december 2019 | 16.00 uur

Wethouder De Jager opent de bijeenkomst ‘Omgaan met personeel in een veranderende arbeidsmarkt’. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door VOA in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid/Slim Werkgeven. Tijdens deze bijeenkomst worden werkgevers geïnformeerd en gaan met elkaar in gesprek over de veranderingen die per 1 januari 2020 van kracht zijn op het gebied van arbeidscontracten, sociale zekerheid en loondoorbetaling bij ziekte.

Inloopuur inwoners Koudekerk aan den Rijn

Wie: Kees van Velzen 
Waar: Plein bij Prins Bernhardstraat 9, Koudekerk aan den Rijn
Wanneer: 13 december 2019 | 10.00 uur

Wethouder Van Velzen is aanwezig bij het inloopuur voor inwoners van Koudekerk aan den Rijn. Van Velzen beantwoordt onder andere vragen over verkeer.

Limeslunch

Wie: Kees van Velzen 
Waar: Gemeentehuis Alphen aan den Rijn
Wanneer: 13 december 2019 | 12.00 uur

Wethouder Van Velzen is aanwezig bij de Limeslunch. Tijdens deze lunch komen initiatiefnemers van initiatieven waarbij de Limes een rol speelt, met elkaar in contact.

Voetbaltoernooi voor kinderen met autisme

Wie: Gert-Jan Schotanus 
Waar: Voetbalvereniging Floreant, Boskoop
Wanneer: 14 december 2019 | 10.00 uur

Wethouder Schotanus opent het voetbaltoernooi voor kinderen met autisme, georganiseerd door voetbalvereniging Floreant. Floreant heeft sinds kort drie teams speciaal voor kinderen met autisme.

Terugblik

Theatervoorstelling ‘Een heilige avond’

Wie: Liesbeth Spies
Waar: Theater Castellum, Alphen aan den Rijn
Wanneer: 10 december 2019

Burgemeester Spies was aanwezig bij de theatervoorstelling ‘Een heilige avond’. Het toneelstuk gaat over een mogelijke bomaanslag. Na het stuk vond een nagesprek plaats onder leiding van Ursul de Geer (regisseur), waarbij het dilemma ‘veiligheid versus privacy’ ter sprake kwam.
Gemeente Alphen aan den Rijn
Stadhuisplein 1
2405 SH Alphen aan den Rijn
T: 14 0172
gemeente@alphenaandenrijn.nl
www.alphenaandenrijn.nl
Volg ons

Uitschrijven
Doorsturen