Copy
Nyhetsbrev juli 2020 

Merk deg Climate Futures I midten av den første sommarmånaden kom svært godt nytt til oss. Etter årelang arbeidsinnsats gav Forskningsrådet tommel opp for oppstart av initiativet Climate Futures. Dette er ein såkalla SFI, Senter for forskningsdriven innovasjon.

Med støtte frå Forskingsrådet i åtte år og budsjett på tolv millionar årleg, skal Climate Futures forbetre og utnytte kunnskapen om klimarisiko. Erik Kolstad i Norce og Bjerknessenteret leier prosjektet, og har med seg forskningspartnarar og næringsliv frå ulike sektorar som er utsett for klimarisiko. 

Utvikling av klimavarslar frå ti dagar til ti år fram i tid har stor verdi for ei brei rekke næringar som oppdrett, skipsfart, bønder og kraftselskap. 

Les meir om forskingssatsinga her 

Einar spiser kroneis og regner på issprekker


Blant alle våre 250 forskere finnes en lang rekke iseksperter. Vi har eksperter på isbre, ismodeller, sjøis, vinteris og sommeris, sørpolis og nordpolis, permafrost og isen som ikke finnes lengre. 

I sommer vil noen av dem presentere sine favorittiser, både blant dem vi finner i isboksen og de istypene vi har i naturen her på jorden. 

Einar Ólason er forsker ved Nansensenteret og Bjerknessenteret. Han jobber med å modellere hvordan isen i Arktis beveger seg når det blåser. Nå har han og kollegaene funnet en ny måte å regne på kreftene inne i isen når den sprekker. 

Les om hva de har funnet ut her  


 

Isbjørn på kontoret og iskrem på søndag 
Denne isbjørnen snuser på UiB sitt måleutstyr sendt nordover til MOSAiC ekspedisjonen. Forskerne som driver med isen gjennom sommeren må stadig bryte av arbeidet når isbjørnen kommer på besøk.

Morven Muilwijk og kollegaene ombord på isbryteren Polarstern jobber hver eneste dag. Bare kokkens meny skiller dagene. Morven blogger fra isen, den heter Innefrosset i Polhavet, finn den hos forskning.no

Sunniva vant formidlingskonkurranse"Kan flere tusen år gammel aske bidra til å løse klimagåten?"

Det er tittelen på Sunniva Rutledal sitt bidrag i geoforskning.no sin skrivekonkurranse. Hun er ph.d.-stipendiat ved Institutt for geovitenskap og Bjerknesenteret og tilknyttet ice2ice-prosjektet.

Hun har forsket på askelag som tidsmarkør i sedimenter fra havbunnen utenfor Grønland og i iskjerner hentet på Grønlandsisen. 

 Les teksten hos geoforskning.no 
Vulkansk aske opptrer som en tidsmarkør i ulike geologiske klimaarkiv, her illustrert ved iskjerner fra Grønland og sedimentkjerner fra Nord-Atlanteren. Illustrasjon: Rutledal, S.
Illustrasjon: Sunniva Rutledal

Podcast: Jetstrømmer og popviten   


Vi har to nye engelske podcastepisoder:
 

"Varmt vær er den viktigste eksportartikkelen fra Nord-Amerika til Europa"


Slik konkluderes det lattermildt i forskersamtalen om jetstrømmer mellom Tim Woolings, førsteamanuensis ved University of Oxford og våre podcastverter Stephen Outten og Ingjald Pilskog.

I vår har Woolings vært gjesterforsker her hos oss i Bergen. Han er ekspert på jetstrømmer og de store bevegelsene i atmosfæren. Jetstrømmene er de raske vindbeltene høyt oppe over hodene våre, omtrent der flyene går. De kan påvirke været slik at vi om vinteren får lange kuldeperioder eller hetebølger om sommeren.

Her er mye interessant for de ekstra værinteresserte, spenn setebeltene og bli med på jetstrømmens ferd nedover langs Rocky Mountains og i de frie ferden over Nord-Atlanteren til våre områder. 

Hør episoden her!  

Popviten gjennom SciSnack: 

SciSnack er de unge forskernes lekegrind for populærvitenskapelige tekster. Podcastvert Ingjald Pilskog har valgt ut tre tekster som leses høyt. Hør om hvordan fordampning kan roe ned været, om terreng og klimamodeller og om de helt spesielle skyene som kalles Morning Glory phenomenon.

Hør episoden her - eller sjekk ut SciSnack 


 

Vårens digitale disputaser 

Institutt for geovitenskap sitt bilete.
Med koronapandemien fikk doktorgradsdisputasene en ny form 

Etter mange års innsats leverer doktogradskandidatene inn sine avhandlinger og forsvarer dem i høytidelige disputaser. I vår tok de en ny form, Anne Moreé, Augustin Kessler og Nickolas Meinicke er våre tre doktorer som taklet den utfordringen med glans. 

Bjerknessenteret sitt bilete.


Om Sørishavets rolle i klimasystemet


Anne Morée disputerer 27.4.2020 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The role of the Southern Ocean in past global biogeochemical cycling".


Bjerknessenteret sitt bilete.


Havets oppførsel i den siste mellomistiden


Augustin Kessler disputerte 16.6.2020 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Atlantic thermohaline changes and its implications on the carbon cycle during the Last Interglacial".


Institutt for geovitenskap sitt bilete.


Gjenskaper endringer i havtemperatur med mikrofossiler


Niklas Meinicke (i midten øverst i bildet) disputerte 25.6.2020 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Clumped isotope thermometry in foraminifera - From calibration to Plio-Pleistocene temperature reconstructions in the Indo-Pacific Warm Pool".
 

Glidarar under isen i Barentshavet


Å sende sjølvgåande torpedoliknande målerobotar under sjøisen, er eit risikoprosjekt. Under isen dukkar det opp fleire problem, og måleroboten går meir eller mindre i blinde - men det gir heilt unike data. For å få glidaren tilbake, må den ustyrast med ein rømningsveg. 

Eivind H. Kolås skriv om ein operasjon med stor risiko, men med uvurderleg forskningsverdi når ein lukkast. Les her

 

Klima, energi og berekraft i Rosendal

Sett av 10.- 11. august 2020 


I samarbeid med Folgefonnsenteret i Rosendal, set Bjerknessenteret og Havforskningsinstituttet fokus på klima, energi og berekraft i Rosendal i midten av august. 

Hald av datoen for interessante samtalar om ressursforvaltning både over og under vatn. 

Følg med på folgefonnsenteret.no for meir! 

 
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright © 2020 Head of Communication, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp
Twitter
Facebook
Website