Copy
Nyhetsbrev 3. januar 2020

På vippen: 2020 – tiåret for handling
 

Meir om utfordringane for det komande tiåret, på Landmark, torsdag 23. januar


I Erna Solberg sin nyttårstale var klimaendringane eit gjennomgåande tema. Også for ti år sidan var klimaendringar ei viktig del av nyttårstalen til Jens Stoltenberg. I begge finn ein det underliggande spørsmålet «kva skal me leve av etter olja»?

I tida mellom dei to nyårstalane er oppfattinga av klimaendringar gått frå noko diffust i framtida, til klimaendringar som er her og no. I løpet av det siste tiåret har ekstremvær vorte vanleg, både i ordbruk og som fenomen.

2020 markerer starten på eit avgjerande tiår. I løpet av desse ti åra må Noreg og verda sjå ei markant omstilling av samfunnet, med omfattande kutt i karbonutslepp om me skal ha sjanse til å nå måla i Parisavtalen.

Programmet vert opna av to foredrag frå professor Asgeir Sorteberg ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret, og Lars Henrik Paarup Michelsen, dagleg leiar for Norsk klimastiftelse.

Programmet avsluttast med ein paneldebatt om det komande tiåret. Deltakarlista vert oppdatert.

Bjerknesforskar ein sentral
del i NRK-serien Snowhow


«Vinteren endrer alt. Den byr på store muligheter og en masse trøbbel. Hva har vinteren gjort med oss som bor her nord, og hva gjør vi med vinteren?» skriver NRK.

I fjerde og siste episode av dokumentarserien spiller forsker Mari Fjaldstad Jensen ved UiB og Bjerknessenteret en viktig rolle. Hun forklarer fortidens is fra forskningsbasen EastGRIP på Grønland, og hvordan den kan hjelpe oss å forklare fremtiden.

Kolstad varsler mild vinter i 2020


– Både langtidsvarselet, vanlig værvarsel og sesongvarselet peker i den retningen. Slik det ser ut akkurat i dag, ligger det an til å bli en mild vinter frem til slutten av mars, sier klimaforsker Erik Kolstad ved Norce og Bjerknessenteret for klimaforskning til NRK.

neXtSIM – neste generasjons isvarsel

Vår nyligste podcast (på engelsk) handler om nye metoder å forutse is i det høye nord. Lær om neXtSIM, fremtidens isvarslingssystem, en modell som nok betyr mer for deg enn du vet.

Lytt til Bjerknessenteret på våre nettsider, i Spotify eller der du laster ned podkaster.

Fått med deg disse? 


Smeltingen på Grønland startet allerede på 1940-tallet

Målinger har vist at smeltevann fra Grønlandsisen og sjøisen i Arktis gjort vannet vest i Nord-Atlanteren ferskere de siste 30 årene. En ny studie forlenger dataserien bakover i tid og indikerer at smeltingen startet allerede på 1940-tallet. 


Over ekvator etter vestavind

Mens vi tente adventslys og handla julegaver, har geologer fra Bergen dratt langt mot sør. På Kerguelen i Sørishavet skal de lete etter gamle dagers vestavind.
 

Mest lest på Bjerknessenteret i 2019

Vi har mange faktasider hjå Bjerknessenteret​​​​​​, og topplista for året 2019 ber preg av dette. Vårt publikum er kunnskapshungrig, vi ser fram til å servere dykk meir i løpet av 2020.
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright © 2020 Head of Communication, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp