Copy
Nyhetsbrev juni 2020 

Månadens klimadata: Hetebølge i Sibir  

2020 ligg an til å bli eit rekordvarmt år 

Denne veka er Sibir arenaen for rekordar. Sjølv nord for polarsirkelen går temperaturen til til 25 plussgrader over snødekt tundra – over 12 gradar høgare enn den førre rekorden for mai i Norilsk og Igarka. Uvanleg tidlege brannar er observerte. 
Med hetebølge i pandemitid, er det dobbel trøbbel i Sibir, skriv Igor Esau. 


 

Bjerknessenteret og Norsk medborgerpanel presenterer klimahaldningar 10. juni Thea Gregersen ved Norsk medborgerpanel presenterer deres nye resultater i måleserien over norske klimaholdninger 10. juni. 

Følg samtalen om holdninger og handlinger med Lars Henrik Paarup-Michelsen ved Norsk klimastiftelse og Kikki Kleiven, klimaforsker UiB og Bjerknessenteret, med lang erfaring i møter med publikum. 

Diskusjonen sendes på Youtube, les mer her.  

Mindre kjølande effekt i Barentshavet 

Barentshavet kan gå mot eit varmare havklima. Det kjem fram i ny forskning publisert i Nature Climate Change. Ei gruppe bjerknesforskarar ved Havforskningsinstituttet og UiB, viser i ei studie av observasjonar frå 1971 til 2018 at det relativt varme atlanterhavsvatnet som strøymer inn i Barentshavet frå sør, vert mindre nedkjølt enn tidlegare. 

– Sidan 1990-talet har temperaturen på vatnet frå Atlanterhavet auka, og det har blitt mindre is. Men meir effektivt «kjøleskap» har det ikkje blitt. Overraskande nok fann vi at den generelle nedkjølinga av atlanterhavsvatnet, på sin veg gjennom Barentshavet, har blitt redusert. Det kan skuldast meir varme, fuktige vindar frå sør, som totalt sett har ført til redusert avkjøling, forklarar Øystein Skagseth, forskar ved Havforskningsinstituttet og Bjerknessenteret. 

Les heile saka her

Morven bloggar frå sommarisen i Arktis


På karantenehotell i Bremerhaven. Morven Muilwijk er ph.d.student i oseanografi og skal i sommar vere stasjonert på sjøisen i Arktis. Foto: Lianna Nixon

Akkurat no er ph.d-student Morven Muilvijk på veg nordover mot sjøisen. Han er ein del av verdas største polekspedisjon MOSAiC, og blir ute på isen til august. En global pandemi var ikke på listen over risikoscenario for polekspedisjonen, men tross logistiske utfordringer er nå et smittefritt forskerteam på vei nordover. 

Les bloggen her: 

På vei mot Arktis mens verden er i en global pandemi

Fått med deg dette?


UiB går inn i klimaallianse
Universitetet i Bergen ble denne uken en del av en gruppe bestående av verdens fremste institusjoner på klimaforskning.


Klimautslipp i koronatid
Maria Sand ved Cicero og Bjerknessenterets direktør Tore Furevik diskuterer klimautslipp i en stengt verden, global oppvarming og forskningen, sammen med Øyvind Paasche.


Å bøye kurvene 
Da koronapandemien brøt ut ble vi kjent med konseptet "bending the curve". Også i klimaforskningen finnes det kurver å bøye.
Arnoldo Frigessi ved Folkehelseinstituttet og UiO diskuterer modellering med vår ekspert på klimamodellering, Mats Bentsen ved NORCE og Bjerknessenteret. Professor Kerim Nisancioglu styrer samtalen om likheter og forskjeller mellom klimamodellering og epidemimodellering. 


Bedre værvarsling i Arktis 
Spesielle værforhold og få tilgjengelige observasjoner gjør det ekstra utfordrende å varsle været i nordområdene. Forskerne i Alertness-prosjektet utvikler bedre værvarsler som vil være til nytte for maritime bedrifter, næringsliv og samfunn. 
 
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright © 2020 Head of Communication, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp
Twitter
Facebook
Website