Copy
Nyhetsbrev 22. november 2019 

På vippen - slik kutter vi 
 

Bli med på frokostmøte om karbonbudsjett og utslippskutt i Media City Bergen, torsdag 12. desember 


For å komme i mål med 1,5 eller 2 gradersmålet, må det kuttes overalt. På klimatoppmøtet i Madrid blir årets karbonbudsjett offentlig, og er en oversikt over ulike lands karbonutslipp.

I MediaCityBergen torsdag 12. desember presenterer Siv Kari Lauvset ved Norce og Bjerknessenteret årets tall.

Framtidens hav er det ukjente hav. Frode Vikebø ved Havforskningsinstituttet og Bjerknessenteret forteller om alt vi ikke vet, og hva vi bør vite for å sikre økosystemene i havet.

Salmon Group er et nettverk i oppdrettsnæringen, som har redusert soya i laksefôret. Anne-Kristine Øen, adm.dir Salmon Group forteller hvordan de kutter i sitt karbonavtrykk.

Og hvordan kutter vi lokalt her i Bergen? Vi har med oss byråd for klima, miljø og byutvikling Thor Haakon Bakke som forteller hvordan Bergen skal kutte utslipp framover.

Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret, ønsker velkommen og leder møtet.
 

Meld deg på her

Følg også arrangementet via Facebook

Konsertserien Neste steg dykker ned i havet


På vår blå planet er overflaten aller mest hav.

12. og 13. desember fylles Grieghallen med havforskning. I Griegsalen spiller Harmonien opp med toner inspirert av det store blå. På scenen tar tre forskere oss med fra livets opprinnelse og ut i framtiden sammen med de store havstrømmene.

I foajeen byr vi på glimt fra havforskningen, fra Nansens hundre år gamle vannhenter til dagens havforskende elever på Amalie Skram videregående skole.

Bli med på den andre konserten i konsertserien Neste steg! 

Bergen Filharmoniske Orkester spiller:  
  • John Luther Adams - Become Ocean
  • Mendelsohns - Stille sjø og ønske om god reise
  • Richard Wagner - Lohengrin og Götterdämmerung

På scenen møter du: 
  • Christian Jørgensen, professor ved Institutt for biovitenskap
  • Dorothy Dankel, forsker ved Institutt for biovitenskap
  • Marius Årthun, forsker ved Geofysisk institutt og Bjerknessenteret

Fått med deg disse? 
 

Sporer havnivåstigning  til Antarktis 

I forrige mellomistid steg havet til det sto ti meter høyere enn i dag. For første gang kan forskere nå spore det ekstra vannet til Antarktis. Bjerknesforskerne Ulysses Ninnemann, Erik Vinje Galaasen, Nil Irvali og Kikki Kleiven (fra venstre i bildet) er medforfattere i en studie publisert i Nature Communications


Hva er havets tålegrenser? 

Hvilket nivå av havforsuring og temperaturøkning tåler havet og økosystemene som lever der?  Forskerne i det nye EU-prosjektet COMFORT undersøker trygge rammer for havet. 
 

Kor raskt smeltar isen i Antarktis?

I det nye EU-prosjektet TiPACCS skal det sjekkast ut om det finst vippepunkt i det antarktiske klimasystemet, punkt der akselerasjonen på temperaturen i havet aukar. Slike vippepunkt kan føre til rask og uventa auka smelting av isen.
 

Naturlig nedkjøling fikk isbreene til å vokse 

For noen hundre år siden rykket breene frem i hele Europa, mens klimaet ble kaldere. Dette er den såkalte lille istid, og skylden legges vanligvis på vulkanutbrudd og et minimum av innstråling fra solen i det 13. århundre. Denne teorien er imidlertid vanskelig å få til å stemme med nyere data som viser at arktiske breer begynte å vokse mye tidligere. En ny studie antyder at denne regionale effekten kan ha blitt utløst av spontane klimaendringer.
 

Å reise rundt jorda etter is 

Nadine Steiger var med isbryteren Kronprins Haakon på tokt til Antarktis. Elin Darelius er blant våre fremste forskere på Antarktis og havstrømmene rundt det isdekte kontinentet. Hør dem fortelle hvorfor de drar rundt hele kloden for å forske på is. 

Lytt til Bjerknessenteret på våre nettsider, i Spotify eller der du laster ned podkaster.
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright © 2019 Head of Communication, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp