Copy
Nyhetsbrev august 2020 

Ny studie gjer vinterklimaet i Noreg meir forutsigbartDet er mogleg å forutsjå korleis den atmosfæriske sirkulasjonen over Nord-Atlanteren vil utvikle seg det komande tiåret, viser studie i Nature.

Over Nord-Atlanteren endrar det atmosfæriske trykket seg i eit mønster som kallast den nordatlantiske oscillasjon (NAO). Denne påverkar vindar og stormar over området, som igjen påverkar vintervêret her i Noreg, samt i Europa og austlege Nord-Amerika.

To ekstreme variantar er moglege for vintrane i desse områda: stormfull, varmt og vått eller roleg, kaldt og tørt. Ifølgje studien er det no lettare å varsle kva av desse ekstremane ein kjem nærast på gjennom eit tiår.

Oppvarmingen i Arktis kan betegnes som en brå klimaendring


At Arktis varmes opp raskere enn noen annen del av kloden, har lenge vært kjent. Ny forskning viser at tempoet de siste tiårene kan sammenlignes med de bråeste klimaendringene man kjenner til i fortiden.

En studie publisert i Nature Climate Change i dag viser at nåtidens oppvarming i Arktis har vært tilnærmet like rask. I løpet av de siste førti årene har temperaturen steget fire grader i store deler av området, og langt mer over Barentshavet og på Svalbard. 

– Dette et er et varsel om at vi er inne i det vi må betegne som brå endringer, sier Eystein Jansen, professor ved Bjerknessenteret, Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen og NORCE, som har ledet studien.

Hemmeligheten under isenIsekspert Fanny Ekblom Johansson lar seg fascinere både av breer og av det de skjuler. I denne utgaven av Isekspertene snakker hun om det som skjuler seg under Folgefonna.

ISEKSPERTENE

Bjerknessenteret har landets største samling av polarklimaforskere. I sommer gir isekspertene våre deg sine beste istips.


Faktisk.no spør, og direktør Tore Furevik svarer. Slik pleier Furevik å forklare denne trenden i forelesningene sine:

– Hvis du er 30 år i dag, har du opplevd to kalde år i Norge og 28 varme. Så sjansen for de kalde årene blir mindre og mindre, i tillegg til at vi stadig oftere får nedbørsrekorder. Det er slik vi oppfatter klimaendringene, forteller professoren.

Konklusjonen blir dratt fra rapporten Klima i Norge 2100.

Klima, energi og berekraft i Rosendal

Sett av 10.- 11. august 2020 


Med Rosendalsveko ynskjer vi å samla kunnskapsinstitusjonar, næringsliv, samfunnsliv og politikarar på Vestlandet til idémyldring kring klima, energi og berekraftig ressursforvaltning.
 
Billetten inkluderer inngang på Folgefonnsenteret, ekskursjon med lunsj måndag, kulturelt program med servering måndag kveld, og lunsj tysdag.
 

«En typisk sommer på Nordpolen»


Morven Muilwijk, phd-student i oseanografi ved UiB og Bjerknessenteret deltar i sommer på det som er regnet som historiens største polarekspedisjon: MOSAIC.

I sin nyeste blogg hos Forskning.no, skriver han om hvordan Polhavet endres raskere enn noen andre steder på kloden, og om livet ombord på isbryteren Polarstern.

Les mer på forskning.no
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright © 2020 Head of Communication, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp
Twitter
Facebook
Website