Copy
Verken uutiskirjeessä on ajankohtaista tietoa digitaalisesta nuorisotyöstä. Uutiskirje ilmestyy kerran kuussa, kuun toisena maanantaina.
View this email in your browser


VERKEN UUTISKIRJE 2/2017


 

Sisältö 

Verken ajankohtaista 
Tule mukaan suunnittelemaan SomeCamp -tapahtumaa
Nuori2017 -tapahtumassa paljon digitaalisuuteen liittyvää ohjelmaa

Koulutukset ja tapahtumat
Vielä ehdit mukaan digitaalisen nuorisotyön cMOOC-opintojaksoille
Valtakunnallinen ohjaamoviikko 13.-18.2.2017
Päihdepäivät 6.-7.6.2017

Julkaisut
Pullopostia mediameressä – empatiataitojen ja sananvapauden edistäminen

Muuta ajankohtaista
Sekasin-chat tarjoaa nuorille ilmaista ja anonyymiä keskusteluapua
Verkkokoulutus lisää nuorten medialukutaitoa huumeilmiöiden suhteen
Mediakasvatusseura juhlistaa satavuotiasta Suomea 100 mediakasvatusideaa -kampanjalla
Help.some -sovelluksesta saatavilla myös iOS-versio
Digiboom -kampanjan tavoitteena digitaitonen sukupolvi
 

Verken ajankohtaista

Tule mukaan suunnittelemaan SomeCamp -tapahtumaa
Syyskuussa 19.-20.9.2017 järjestetään järjestyksessään kolmas SomeCamp -tapahtuma Suomen Turussa. Paikkana toimii Heinänokan leirikeskus ja mukaan mahtuu 60 innokkainta digitaalisen nuorisotyön kehittäjää.

Somecamp kokoaa yhteen kuntien, seurakuntien ja järjestöjen digitaalista nuorisotyötä tekeviä ja työstä kiinnostuneita toimijoita tutustumaan toistensa tapoihin hyödyntää digitaalista mediaa ja teknologiaa nuorten parissa tehtävässä työssä. Tapahtuma mahdollistaa uuden oppimisen ja omien hyvien käytäntöjen jakamisen.

Tapahtuman ohjelmasta vastaa suunnitteluryhmä, joka on avoin kaikille kiinnostuneille. Mikäli haluat päästä mukaan suunnittelemaan tämän vuoden SomeCampista timanttista kokonaisuutta, ota yhteyttä Sonjaan: sonja.hernesniemi@verke.org.
 

Nuori2017 -tapahtumassa paljon digitaalisuuteen liittyvää ohjelmaa
Nuori 2017 -tapahtuman ohjelma on julkaistu ja Verken SomeCampin lisäksi ohjelmassa on paljon mielenkiintoista digitaalisuuteen liittyvää ohjelmaa. SomeCamp valtaa Monitoimitalon (Satakunnankatu 13) tiistaina 28.3. ja mielenkiintoista SomeCampin hengen mukaista ohjelmaa on siellä tarjolla koko päivän ajan.

Maanantaille kalenteriin kannattaa merkata Dana Cohlmeyerin luento nuorisotyöstä digitaalisella ajalla ja nuorisotutkimusseuran luento fanikulttuurin uusista muodoista. Keskiviikkona Distanssi -hankkeen pisteellä on mahdollista opiskella diginuorisotyön perusteet tapahtuman ajaksi avattavalla mini-MOOC -verkkokurssilla ja kuunnella luentoa digitaalisesta nuorisotyöstä.

Nämä ja monet muut ohjelmavinkit löytyvät Nuori2017 -tapahtuman sivuilta.

 

Koulutukset ja tapahtumat

Vielä ehdit mukaan opiskelemaan Digitaalisen nuorisotyön perusteita 
Ammattikorkeakoulut Humak ja Metropolia järjestävät yhteistyössä Verken ja Koordinaatin kanssa keväällä 2017 kaikille avoimen ja maksuttoman Digitaalisen nuorisotyön perusteet -opintokokonaisuuden. Opintokokonaisuuden ensimmäinen opintojakso alkaa olla lopuillaan, mutta seuraaville kahdelle opintojaksolle ehtii vielä hyvin ilmoittautua.

Opintokokonaisuus on suunnattu nuorten parissa työskenteleville, nuorisoalaa opiskeleville sekä kaikille muille aihepiiristä kiinnostuneille. Aiempaa kokemusta aiheesta ei edellytetä. Opiskelija voi valita suoritettavakseen minkä tahansa opintojaksoista, tai vaikka kaikki. Työskentelyyn kuuluu yksilö- ja ryhmätehtäviä, ja ne voi suorittaa myös työn ohessa.

Ilmoittautuminen opintojaksoille onnistuu osoitteessa www.distanssi.fi. Samasta osoitteesta löytyy lisätietoa opintojaksojen sisällöistä, aikatauluista ja opiskelukäytännöistä. IlmoittautuminenCMOOC 2 & cMOOC 3 -kursseille sulkeutuu viikkoa ennen kunkin opintojakson alkamisajankohtaa.
 

cMOOC-kurssit keväällä 2017:

  • cMOOC 2: 13.3.-9.4.2017 Digitaalinen nuorisotyö 2: Osallisuus ja toimijuus

  • cMOOC 3: 24.4.-21.5.2017 Digitaalinen nuorisotyö 3: Dialogisuus ja kohtaaminen

Lisätietoa:
Lehtori Markus Söderlund, markus.soderlund@humak.fi, p. 020 7621 304

www.distanssi.fi
 

Tulevaisuus kirkastuu Ohjaamossa - ohjaamoviikkkoa vietetään 13.-18.2.2017
Toista kertaa järjestettävää ohjaamoviikkoa vietetään valtakunnallisesti helmikuun toisella viikolla. Viikon aikana Ohjaamot eri puolilla Suomea järjestävät paljon ohjelmaa, kuten esimerkiksi erilaisia teemapäiviä ja -luentoja.

Ohjaamojen toiminnasta ja ohjaamoviikon tapahtumista eri puolilla Suomea saa nyt kootusti tietoa vastikään avatun Kohtaamo.info -sivuston kautta.Sivuston ylläpidosta vastaa Kohtaamo -hanke (ESR), joka toimii valtakunnallisesti ohjaamojen kehittämisen tukena sekä vastaa verkko-ohjauksen valtakunnallisesta kehittämisestä. Kohtaamon löytää myös esimerkiksi facebookista, twitteristä ja instagramista.
 

Päihdepäivät
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto järjestää Päihdepäivät 2017 Helsingin Kulttuuritalolla 6.-7.6.2017. Kaksipäiväisessä koulutustapahtumassa ammattilaiset, opiskelijat, päättäjät ja vapaaehtoiset tapaavat toisiaan, keskustelevat ajankohtaisista aiheista ja oppivat uutta. Vuoden 2017 teemana on monimuotoisuus päihdetyössä. Yli kahdessakymmenessä seminaarissa käsitellään muun muassa päihdepalvelujen yhdenvertaista saatavuutta muuttuvassa toimintaympäristössä, yksinäisen ikäihmisen kohtaamista, kulttuurisensitiivistä ehkäisevää päihdetyötä sekä työelämää ja kannabista.

Lisätietoja ja ilmoittautumislomake tapahtuman sivuilla. Ilmoittautuminen on käynnissä ja jatkuu 17.5. asti.

Yhteyshenkilö: Annika Eloranta, puh. 050 411 0357.
 

Julkaisut


Materiaalia empatiataitojen ja sananvapauden edistämiseen
Pullopostia mediameressä -materiaali tarjoaa työkaluja empatiataitojen ja sananvapauden edistämiseen mediakasvatuksen keinoin. Erilaiset mediavälineet ja -sisällöt tarjoavat mahdollisuuksia itseilmaisuun, toisten ihmisten kohtaamiseen ja oman identiteetin rakentamiseen.

Materiaalin ovat tuottaneet yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Mediakasvatuskeskus Metka, Mediakasvatusseura, Suomen PEN, Yle Oppiminen ja Yle Uutisluokka.

Lataa materiaali pdf-muodossa tästä.
 

Muuta ajankohtaista

Sekasin-chat tarjoaa nuorille ilmaista ja anonyymiä keskusteluapua
Tammikuussa avatussa Sekasin chatissa nuori pääsee puhumaan mieltään painavista asioista vuoden jokaisena päivänä. Sekasin -chattia ylläpitää Suomen mielenterveysseura ja toiminta toteutetaan monien toimijoiden yhteistyönä. Chat on auki joka päivä 07-00 ja nuorten viesteihin vastaavat mielenterveyden ammattilaiset ja koulutetut ammattilaiset

Lisätietoa Suomen mielenterveysseurasta täältä. Sekasin chat -palveluun liittyvät tiedustelut sekasin@mielenterveysseura.fi.


Verkkokoulutus lisää nuorten medialukutaitoa huumeilmiöiden suhteen
YAD Youth Against Drugs ry julkaisi on julkaissut “Kamaa somessa” nimisen nuorille suunnatun verkkokoulutuksen, jonka aiheena ovat huumeet ja sosiaalinen media. Koulutuksen tavoitteena on lisätä nuorten kriittistä medialukutaitoa sosiaalisen median päihde- ja huumesisältöjen suhteen sekä antaa valmiuksia ja osallistaa vertaisvaikuttamiseen verkossa.

"Kamaa somessa" -koulutus liittyy Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaan “Mutku netissä luki – Päihdekriittinen mediakasvatuskokonaisuus verkkovapaaehtoistyöhön” -hankkeeseen. Lajissaan ensimmäinen koulutus koostuu noin kymmenestä monipuolisesta tehtävästä, joita tekemällä nuori etenee koulutuspolkua tasolta toiselle. Koulutuksen pääkohderyhmää ovat 13–17- vuotiaat nuoret. Tehtäväpankin tehtävät soveltuvat myös nuorten parissa työskentelevien hyödynnettäviksi, osana ryhmien tai yksilöiden kanssa tehtävää päihde- ja mediakasvatusta.

Lisätietoja: Anne Hämäläinen, anne.hamalainen@yad.fi
 

Mediakasvatusseura juhlistaa satavuotiasta Suomea 100 mediakasvatusideaa -kampanjalla
Mediakasvatusseura juhlistaa 100-vuotiasta Suomea tuomalla esiin suomalaista mediakasvatusta ja sen säihkyvimpiä helmiä vuosien varrelta. Mediakasvatusseura kokoaa yhteistyössä kaikkien alan toimijoiden kanssa sata mediakasvatusmateriaalia ja -vinkkiä kymmenen mediakasvatukseen liittyvän teeman alle: varhaiskasvatus, koulumaailma, nuorisotyö, mediasivistys, hyvinvointi, demokratiakasvatus, mediakriittisyys, uudet digitaaliset ja vuorovaikutteiset ympäristöt, elokuva- ja taidekasvatus sekä pelikasvatus. Juhlavuoden 2017 ajan julkaistaan kuukausittain kulloiseenkin teemaan liittyvät kymmenen materiaalia ja vinkkiä.

Kooste erityisesti nuorisotyöhön liittyvistä vinkeistä ja materiaaleista jaetaan huhtikuussa ja pelikasvatuksen vinkit julkaistaan lokakuussa. Ilmianna tärkeäksi kokemasi mediakasvatusmateriaali ja tule mukaan juhlistamaan satavuotista Suomea! Vinkkisi voit käydä lisäämässä listalle vuoden loppuun saakka täällä.

Lisätietoa kampanjasta ja julkaistavat koosteet ovat luettavissa täältä.
 

Help.some -sovelluksesta saatavilla myös iOS-versio
Help.some on lapsille ja nuorille suunnattu maksuton mobiilisovellus, jonka avulla nuori voi saada tietoa ja tukea esimerkiksi erilaisissa kiusaamis- ja häirintätapauksissa, seksuaaliseen ahdisteluun ja hyväksikäyttöön liittyvissä kysymyksissä sekä muiden rikosasioiden selvittelyssä ja rikoksen uhreja koskevissa asioissa. Tavoite on, että kynnys on matala: kuka vaan alle 18-vuotias voi ladata sovelluksen ja tulla kyselemään eri aiheista, olipa ongelma suuri tai pieni. Nuorten kanssa keskustelevat Nettipoliisit, Rikosuhripäivystyksen ja Pelastakaa Lapset ry:n ammattilaiset ja vapaaehtoiset.

Nyt sovellus on saatavilla myös iOS-versiona. Sovelluksen voi ladata maksutta Google Playsta ja App Storesta, se löytyy nimellä Help.some. Latauslinkit ja lisätietoa: www.helpsome.fi
 

Digiboom-kampanjan tavoitteena digitaitonen sukupolvi
Pelastakaa lapset ry käynnistää yhdessä Soneran kanssa Digiboom – Lapsen oikeudet digitaalisessa mediassa -kampanjan. Koko vuoden kestävä hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Hanke nostaa esiin lasten ja nuorten kokemuksia oikeuksien toteutumisesta esimerkiksi verkko- ja peliyhteisöissä. Tavoitteena on, että lapsen oikeudet toteutuvat jatkossa paremmin.

Juhlavuoden aikana kymmeniä tuhansia nuoria autetaan parantamaan digitaalisia valmiuksiaan yhteisissä tapahtumissa. Nuorten äänet ovat kuultavissa www.digiboom.fi -sivustolla, jonne kootaan tietoa tapahtumista, apua ja tukea nuorille netinkäyttöön sekä jaetaan fiiliksiä eri tapahtumista. Sivustolla voi tutustua nuorten oikeuksiin digitaalisessa mediassa ja tehdä konkreettisia tekoja, jotta lapsen oikeudet digitaalisissa ympäristöissä toteutuisivat paremmin.

Lisätietoja kampanjasta saat osoitteesta www.digiboom.fi sekä sähköpostitse osoitteesta digiboom@pelastakaalapset.fi.

Vuoden tapahtumista jaetaan tietoa ja tunnelmia myös sosiaalisen median kanavissa tunnisteella #digiboom. Kampanjan löydät Twitteristä, Facebookista, Instagramista ja Snapchatista.
 

Ilmoittaminen uutiskirjeessä

Verken uutiskirje on tarkoitettu ilmoituskanavaksi nuorisoalan toimijoille digitaalista nuorisotyötä koskevista tapahtumista, koulutuksista, julkaisuista jne. Kevään 2017 uutiskirjeen seuraavia ilmestymispäiviä ovat 13.3., 10.4., 8.5. ja 12.6. Uutiskirjeeseen tarkoitettu materiaali tulee toimittaa ilmestymispäivää edeltävään perjantaihin mennessä osoitteeseen info@verke.org. Verke pidättää oikeuden tekstien muokkaamiseen ja julkaisemiseen.

 

 

 

info@verke.org  |  +358 9 310 89067   |   PL 5055, 00099 Helsingin kaupunki


peru uutiskirjeen tilaus  |  päivitä omat tietosi   |   tilaa uutiskirje WhatsAppiin


This email was sent to <<Sähköpostiosoite>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Verke · PL 5000 · Helsingin kaupunki 00099 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp