Copy
TOMAS FRIIS
hillerød | holbæk | valby

... eller "jeg skal i biffen i morgen"

Hej
<<Fornavn>>

Jeg skal i biografen og se Christian Tafdrups "En frygtelig kvinde" i morgen sammen med min mandegruppe. Jeg tænker, at jeg gennem mit eget liv - både som mand & kæreste og som mande- & parterapeut - nok har set det meste før i levende live. Men alligevel - mon ikke jeg får en på opleveren derinde i mørket. Mange har skrevet om, anmeldt eller på anden måde haft en mening om den film - så nu går vi ind og får syn for sagen.

.... hvis du bare vil se hvad der sker de næste par måneder, så scroll ned i bunden; Det er det jeg prøver at sælge dig noget :-) Allernederst kan du til-/afmelde/ændre nyhedsbrevet.

Et af de metaforer, der har fyldt meget hos mig den seneste tid er "at smide præmier eller fakturaer ud i fremtiden". Vi tager hele tiden en masse beslutninger og træffer hele tiden valg, store og små mellem hinanden og både bevidst og (vel?)overvejet og mere ubevidst og på autopilot.

Prøv at se det som et billede; hver gang du tager en beslutning kaster du enten en præmie eller en faktura ud i fremtiden. Præmierne er typisk resultatet af de beslutninger som virker en slag investering, en risiko, en anstrengelse eller et offer af en slags

 • Jeg går ned og træner - selvom jeg ikke gider - så bliver jeg sundere / gladere / lækrere.
 • Jeg springer den næste kage over - selvom jeg har lyst OG vand i munden - så bliver jeg ikke så tyk, som jeg ellers ville være blevet.
 • Jeg bogfører og stemmer banken af nu - selvom det er max kedeligt - så bliver det nemmere at lave regnskab senere.
 • Jeg tager den samtale med min kæreste (mor / chef / naboen) nu - selvom jeg er bange for reaktionen - så er der rene linier.
 • ...
Fakturaerne derimod er typisk de nemme - det er enten at snuppe gevinsten med det samme eller at slippe for ubehaget / bøvlet / risikoen, i hvert fald lige nu
 • Jeg springer træningen over- jeg ikke gider, jeg er for træt / øm /  - så klarer jeg det i morgen / næste uge / næste måned / når jeg bliver gammel.
 • Jeg spiser liiiige lidt mere and / rødkål / risalamande / købe-pizza / Matador-mix - selvom jeg godt ved jeg bliver oppustet og smadret i kroppen i morgen.
 • Jeg køber lige de der fede støvler på Master-cardet nu; så bliver pengene først trukket næste måned.
 • Jeg lader som ingenting / siger ingenting eller snakker lidt udenom, så slipper vi for konflikten eller den dårlige stemning her midt i weekenden / afdelingsmødet / overfor kæresten eller veninden.
 • ...
Fortsæt selv! Jeg er ret sikker på at du godt ved hvor og hvornår det er du selv snupper den nemme løsning, og hvornår du gør det rigtige. Altså ikke "det rigtige" forstået som hvad din mor ville synes om, hvad de 10 bud og den kristne etik påpeger eller hvad der er populært blandt vennerne. Jeg mener det, der er rigtigt ifølge DIT EGET INDRE KOMPAS. Min påstand er, at vi godt ved det - i hvert fald i 95% af tilfældene.

Det rigtige er typisk det, der giver mig en følelse af stolthed / respekt for mig selv / en grund-lettelse / noget der "afspænder". Jeg tror godt du kender den fornemmelse. Det ikke-så-rigtige er typisk det, der giver en kortvarig lettelse, men til gengæld en længerevarende følelse af noget der strammer / klemmer / spænder i maven eller brystet - følelsen af at have solgt ud eller sprunget over det alt for lave gærde.

Nogle gange bliver jeg selvfølgelig overrasket over resultatet; jeg synes jeg gjorde det rigtige / sande / meningsfulde, og så kom der en l*rt retur til ventilatoren. Så er der som regel mulighed for at blive klogere og få justeret kompasset.

I langt de fleste tilfælde er oplever jeg, at der er en næsten 100% sammenhæng mellem resultatet og den beslutning jeg traf. Ikke som i at "jeg solgte præcis 57 billetter til det foredrag", men som i: Når jeg følger mit indre kompas sker der som regel noget godt, og når jeg ikke følger det, så sker der sjældent noget der er godt på den lange bane. Det kan være pisse-irriterende at der ikke er et quick-fix eller tre nemme trin til rigdom, lykke  eller smart hår og berømmelse. Til gengæld er det ret trygt på en lidt gammeldags måde (OG på en måde sindsygt skræmmende), at der i ret høj grad er "løn som fortjent". Skræmmende fordi det jo viser at det faktisk ER mig, der har ansvar for det meste i mit liv, og at "resultatet af mit liv" afhænger af mig selv. Der er ikke rigtigt nogen (mine forældre, samfundet, boligboblen, finanskrisen, fortsæt selv) der kan gøres ansvarlige for ret meget af dét.

Der er selvfølgelig nogle situationer, hvor jeg er blevet ramt af fx. en boligboble, en finanskrise - eller et helt banalt hul i skovbunden når jeg var ude for at løbe - eller noget andet som man skal være rimeligt perfid for at give nogen (eller sig selv) skylden for. Det er bare "shit happens". Men en meget stor del af det jeg oplever som større eller mindre l*rt i ventilatoren er faktisk ret nemt at spore tilbage til beslutninger jeg selv har truffet, vel at mærke beslutninger hvor jeg ret hurtigt kan sige "Tomas, Det vidste du jo godt da du traf beslutningen (om at gøre noget eller om at lade være eller springe over hvor gærdet er lavt). Og det mest irriterende er, at hvis jeg er sådan rigtigt ærlig-ærlig overfor mig selv, så vidste jeg jo ikke bare, at det var den forkerte beslutning, jeg havde også en ret god idé om hvad og hvordan fakturaen ville se ud. Andre gange bliver jeg reelt overrasket, og så er det som regel tid til at justere kompasset. 

Min anden påstand er altså, at du før eller siden støder ind i de fakturaer og de præmier du tidligere har smidt ud i det, der dengang var fremtiden. Noget af det har du ramt, andet ankommer i morgen, i næste uge, næste måned eller senere. Før eller senere, men meget sjældent "aldrig".

Jeg har tænkt mig at have det filter på i morgen når jeg skal i biffen og se den frygtelige kvinde og hendes stakkels / svage / eftergivende / uopmærksomme, Frygteligt Flinke Fyr af en kæreste. Eller hvad det nu viser sig at være. I hvert fald ved jeg af grundig erfaring, at det bliver en god aften sammen med de fem mænd, der betyder allermest i mit eget liv.  Og nej det er ikke fordi vi går i biffen eller giver den socialt gas hver gang - det er som regel hårdt selvudviklingsarbejde. Det er med garanti en præmie til fremtiden, hver gang jeg tilbringer tid sammen med dem. Og en seriøs faktura de gange jeg lader dovenskaben vinde eller laver et kalender-kiks, så det ikke kan lade sig gøre.

Mit spørgsmål til dig er: Hvor meget styrer du efter dit eget kompas, og hvordan ser regnskabet ud lige nu? Er der noget der trænger til at blive kigget på, noget kompas der skal pudses eller noget retning der skal justeres? Hvordan er balancen mellem præmier og fakturaer i dit liv? Er de ubetalte fakturaer ved at hobe sig op?

Den interne joke er i øvrigt, at jeg i min tidligere finanssektor-karriere for mange år siden har arbejdet med "lån nogle hurtige penge til forbrug" i GE Capital Bank, så jeg ved lidt om, hvordan man kommer i gæld på dén måde. Og jeg har for at det ikke skal være løgn også arbejdet nogle år i det, de fleste kender som RKI, så jeg har også en ret god idé om, hvordan det ender hvis man ikke får ryddet op i tide.

Om det er konkret gæld i kroner og ører eller mere i overført betydning vi køber på kredit, så minder mekanismerne meget ofte om hinanden. Det er ikke altid, men meget, meget ofte en stribe beslutninger, som vi dybest set godt ved er noget l*rt, der sidenhen vælter læsset på den ene eller anden måde. i parforholdet, økonomisk, i forhold til jobbet, overfor ungerne .... 

[Advarsel: Her starter billet-salget!]
Hvis du har mod på at kigge på dit eget indre kompas; hvordan det er skruet sammen, hvordan du bruger det (eller lukker øjnene for det) og hvad man(d) kan gøre ved det, så er der noget at komme til eller efter i de næste måneder:
 • på onsdag den 10/1 er der gratis Info-aften hos Søren Stistrup og Mandecirklen.dk i Århus.
   
 • morten-front-shpå lørdag den 13/1 er der HOLD Vejret, Mand - tænk som en fridykker i København. Det er en sjov, OG effektiv måde at arbejde med fx. dine undskyldninger. Jeg holder kurset sammen med Morten Rosenvold Villadsen, der er en af Danmarks bedste fridykkere og UV-jægere. Han kan noget, både med at undervise og hjælpe folk med mental-træningen. OG en detalje med at holde vejret i over syv minutter og dykke dybere end 80 meter (altså på én indånding!). Vi sniger noget mandearbejde ind mellem teknik, vandbaljer, stopure, pulsoximetre og kurver over CO2-mætning og hyperventilation og hvad har vi. Så selv om du hverken er eller har planer om at blive fridykker eller UV-jæger, men bare vil kigge på hvorfor du nogle gange giver op, hopper over det lave gærde, bliver hængende i sofaen - i stedet for at følge dit indre kompas - så tag med på lørdag - der er stadig ledige pladser. Se alle detaljerne på www.mandekursus.dk.
   
 • onsdag den 17/1 og torsdag den 18/1 er der gratis infoaften og foredrag i København og Hillerød. Det handler rigtig meget om om maskulinitet - og på mange måder om det kompas du som mand grundlæggende er udstyret med. Og selvfølgelig om Mandegrupper og workshops. Forårets mandegrupper er på vej. MG31 (Onsdags-holdet hold i København) ER udsolgt med venteliste, MG32 i Hillerød har stadig ledige pladser og MG33 (tirsdags-holdet i København) er på vej op. Der bliver sikkert et par ekstra pladser på onsdags-holdet fordi der ofte er deltagere, der vælger at skifte hold, så kom frisk hvis du skal med - også selvom du kun kan om onsdagen. Eller bare vil vide lidt mere om det dér maskuline kompas. 
   
 • 19/1 er der også åben Mandeaften i AuthenticMen  - det er kl. 18 i Viby (Århus) med Kelvin Varst.
   
 • jesus219/1 holder jeg foredraget HELT Ærligt - om at leve – og kommunikere – med hudløs og radikal (k)ærlighed. Det er i Køge! Der plejer at være gods til at tænke over hvor ærlige dine relationer i virkeligheden er - og værktøjer til at få mere ærlighed og dermed mere nærhed og intimitet i. Det er en af vejen til færre fakturaer og flere præmier ude i fremtiden.
   
 • 29/1 er det Hvorfor Rigtige Mænd ikke gider stærke kvinder.  Det er i Odense. Foredraget kommer også til Vejle den 9/4, og til Køge 13/4 og senere på foråret også til København. Det plejer at få gang i kommentarerne på Facebook. De sidste tre har været udsolgt, og det skal nok blive sjovt - og sikkert lidt tankevækkende.
  Og bare rolig, det er ikke helt neanderthal-tilbage-til-hulen. Til gengæld et videnskabeligt funderet bud på forklaringer til nogle af de mere skjulte dele af kompasset, der regulerer mænds og kvinders personlighed, følelser, værdier og adfærd forskelligt. 
   
 • 3/2 holder Gustav Högfelt og jeg workshoppen VIS din Vrede, Mand i København. Gustav er psykomotorisk terapeut og behandler - og arbejder til dagligt i Kriminalforsorgen med indsatte asylansøgere. Gustav er i den grad en ressource omkring vrede, aggression og hvordan det virker i kroppen. 
  Det handler om sund vrede og aggression. Enten viser du din vrede og aggression – på en sund måde – eller også brænder du inde med den. Hvor indebrændt er du? Aggression og vrede er en sund energi, når den anvendes rigtigt. Det vil sige til at håndhæve din egne grænser og til at manifestere dig i verden. Både når andre maser sig ind over dine grænser. OG når du er i gang med at give for meget og være Mr. Nice Guy, pleaser og Fantastisk Flink Fyr med hensynsbetændelse.
Nå ja, jeg vil sådan set også gerne lige blære mig med, at jeg har lavet en ny udgave af Dialogspillet; Den ret sjove og hyggelige måde at lære at blive bedre til at kommunikere med mennesker, der betyder noget for dig. Det er en form for Trivial Pursuit på hovedet - det er dig, der kender alle svarene og din medspiller der får minuspointene. Nu med flere opgaver og øvelser til et federe, sjovere og dybere parforhold. Du kan bestille det på tomasfriis.dk.

Kære kvinde. Hvis du vil kigge i det maskuline maskinrum, så kom endelig med. De fleste kurser og workshops på Mandekursus.dk er selvfølgelig for mænd, (og indirekte for rigtig mange kvinder) Men vi laver og fx. foredragene, hvor alle er velkomne. Og et enkelt format der KUN er for kvinder.

Tag en veninde med (eller tag ham der din kæreste / bror / kammerat / far / kollega med) til foredrag eller en af de gratis infoaftener om Mandegrupper og -workshops. Måske er der også lidt, du selv kan blive inspireret af …. til selv at tage mere ansvar, til at slippe noget af din egen gamle historie, til at blive klogere på mænd og dit eget forhold til det maskuline. Du skal du måske allermest kigge på DeepDive - KUN for kvinder. Det er et 5-dages retreat, der sparker røv og skaber reel forandring skulle vi hilse og sige fra de tidligere deltagere.

Hvis du har lyst til (OK måske ikke "lyst til", men kan mærke at det kunne være på tide) at få talt - helt ærligt - med nogen, så er min kalender opdateret på www.tomasfriis.dk

Hvis du ikke gider at Christian Tafdrups "En frygtelig kvinde" men tænker "Tomas, der fortæller om juleaften - dét må være et 5-minutters hit", så er her en jule/nytårshilsen.

Mere, mindre eller lige tilpas?

Hvis du synes ovenstående er for lidt, for meget eller bare forkert - hvis der er noget du savnede eller er utilfreds med, så giv lyd. Ring eller skriv hvis der er noget jeg kan hjælpe dig med.

Mange hilsner

Tomas
M: 4031 4014
_________________________
Tomas Friis
Coach, Mande- og Parterapeut
Kontorer:
Slotsgade 32, Baghuset, Hillerød
Balance-huset, Nygade 12A, 1+2 sal, 4300 Holbæk

Hvidehus - Valbygaardsvej 64A, 2500 Valby
Hvis du vil følge med i de løbende  smånyheder, så find mig på Facebook eller Twitter. Hvis du vil dele nyhedsbrevet med en anden, så klik her for at sende til en ven. Hvis du har fået nyhedsbrevet fra en ven, så tilmeld dig og få dit eget ved at klikke her: Tilmeld. Hvis du ikke vil modtage flere nyhedsbreve fra mig skal du blot klikke her: Fjern mig fra mailinglisten.
Copyright 2016 © Tomas Friis