Copy
TOMAS FRIIS
hillerød | holbæk | valby

Hej <<Fornavn>>

Nå, skal dét nu også være så alvorligt - kan vi ikke bare være kærester - eller ægtefolk? (Svaret er: Ja, det skal det - også. Ikke kun, men også!)

Jeg har fået en del feed-back på en artikel om det man kunne kalde det aftalte eller kontrakt-baserede parforhold, som jeg skrev for noget tid siden. Den er igen dukket op på "Børn og Fritid" - igen med en del feedback i in-boxen. Den korte udgave af feedbacken er 

 • Det virker fornuftigt!
 • Hvorfor er der ikke nogen der har fortalt mig det før?
 • Det skulle jeg have vidst før - så var vi ikke blevet skilt :-(
 • Skal det nu OGSÅ sættes i skemaer og aftaler og kan vi ikke snart blive fri og bare være lykkelige ...
Du kan læse artiklen på min hjemmeside. Der kan du også se, om parterapi - eller et service-eftersyn - er noget for jer.

Udgangspunktet er, at ALLE relationer er en form for kontrakt; Der er noget du gerne vil have (eller give) og noget den anden gerne vil have (eller give) Og de ting skal jo helst passe sammen for at vi oplever kontrakten som positiv - at den giver overskud på den lange bane. Kontrakten handler også om det, vi IKKE vil have (eller give). Tænk over den kontrakt du har på jobbet, i træner-gerningen på lille-put-holdet, i forholdet til dine forældre eller søskende, i forhold til dine venner. OG selvfølgelig i forholdet til din kæreste / kone / mand / ...

Min påstand er at der ER en kontrakt; også selvom i ikke har talt om det. Hvis i ikke har afstemt forventningerne - og løbende følger op på dem, tilpasser og justerer så har i stadig en kontrakt. Den er bare enten helt ubevidst eller i hvert fald out-datet. Til gengæld er den så uklar og utydelig og - med mindre i er Lotto-heldige - så går du og kæresten rundt med to forskellige i stedet for enslydende kontrakter. HELD OG LYKKE MED DEN STRATEGI! 

Valentines Day er på vej - og uanset om du elsker den, hader den eller er temmelig ligeglad (eller overrasket over at det allerede er på fredag!) så tænker jeg at det måske er et godt tidspunkt at reflektere - sammen med den du har allermest kær - over kontrakten. ER vi på samme side i bogen? VIL vi det samme. VED vi overhovedet hvad der i virkeligheden er vigtigt for den anden - eller er det den sædvanlige "hvis du VIRKELIG ELSKER MIG - SÅ ved du hvad jeg har brug for / ikke kan tåle / ønsker mig / længes efter ..."

Måske er det på tide at få sat den halv- eller hel-årlige "Kæreste-udviklingssamtale" i kalenderen. Og hvis ikke skemaerne kommer automatisk fra HR eller kærlighedsafdelingen, så kunne DU jo selv tage fat. Uanset om det skal være fredag den 14/2 med blomsterbuketter, ballon-hjerter og en fin middag eller bare en gåtur og en snak i weekenden.

"Jamen vi har det jo lige så godt og jeg vil ikke ødelægge stemningen ..." Igen: Hvis der ligger noget og ulmer, så går det nok ikke væk af sig selv - du kan ligeså godt tage fat i det.

Hvis du tænker, at i er "på samme side i bogen" - men alligevel godt kunne bruge nogle flere og bedre samtaler om alting, så er Dialogspillet svaret. Og det virker! ikke bare i form af gode og dybe snakke, men også på den både, at i bliver dygtigere til at tale sammen, så i kan blive på samme side i bogen.  

Jeg plejer også at skrive noget om mænd og mandearbejde - så her er de korte highlights fra 2020-programmet:

 • Jeg var til ManCave i Jægerspris for nylig; et arrangement i kulturhuset Rejsestalden. Feed-backen på mit foredrag var god - og flere har efterfølgende spurgt om jeg kommer ud og laver den slags i mindre grupper; Og ja det gør jeg og Nej, i behøver ikke være 50 mennesker - jeg laver masser af små arrangementer for mindre grupper, herreloger, polterabends osv. 
 • Mandegruppen med opstartsweekend den 28/2-1/3 er så tæt på udsolgt man kan komme; Der er én plads tilbage uden navn på. Hvis den skal være din - eller til en mand du kender - så er det altså lige om meget snart vi lukker tilmeldingen og ventelisten begynder. Næste hold starter i første weekend i september.
 • Desværre kommer der ikke deltagere nok til det planlagte mandegruppe-hold i Århus; så vi venter et halvt år med at indtage Jylland. Det skal nok komme i gang - og du er selvfølgelig mere end velkommen til at tage fat i mig allerede nu, hvis du hører til på de kanter og vil med på efterårsholdet.
 • Tilmeldingen til DeepDive i foråret er åben. Det er det dybeste format vi laver; et ordentligt spadestik indad og nedad i den maskuline reaktor-kerne; hvem er du i virkeligheden? - og hvad holder dig tilbage fra at leve det liv du ønsker?
 • Halvdelen af pladserne til årets 4 dages manderetreat med Eli Buren er booket. Det er en fantastisk oplevelse - 4 dage med ca. 30 mænd der arbejder kropsligt, mentalt og energetisk med at stå skarpere: Blive mere nærværende, mere ærlige, mere åbne. 
Har du set Mandefald på DR? Serien mandag aften om mænd, der er ensomme. Dem der tit får stemplet "taber-mænd" - her kommer vi ind under huden på dem. Og nej, det handler ikke om bajere på bænken, men om mænd der pga. fx. uddannelse (dvs. mangel på samme!) eller andre forhold ikke har fået fat i det med parforhold eller familie. Det er tankevækkende TV.

Som en mand engang sagde: Der er i virkeligheden kun tre virkeligt elendige og katastrofale lorte-måneder imellem mit nuværende liv (med kone, børn, job, hus og styr på det) og den totale deroute. Fx. pga. en uventet skilsmisse - med tab af bolig (jeg flytter jo med det samme, så ungerne og konen kan blive i huset), så kontakten med ungerne også ryger - der pga. krisen bliver til en fyring ... så er det frie fald igang. En af de sikreste måder - som mand - at undgå dén glidebane er at have et netværk af solide, ærlige, og åbne mænd omkring sig. Og det gælder ikke bare i forhold til at "undgå katastrofen" men også - og især - til at holde fast i det gode, det der virker og få et federe liv med mere mening.

Hvordan ser dit netværk ud - som det er nu OG hvis det hele begynder at ramle sammen?

Mere, mindre eller lige tilpas?

Hvis du synes ovenstående er for lidt, for meget eller bare forkert - hvis der er noget du savnede eller er utilfreds med, så giv lyd. Ring eller skriv hvis der er noget jeg kan hjælpe dig med.

Mange hilsner

Tomas
M: 4031 4014
_________________________
Tomas Friis
Coach, Mande- og Parterapeut

www.tomasfriis.dk - www.mandekursus.dk


Kontorer:
 • Slotsgade 32, Baghuset, Hillerød
 • Balance-huset, Nygade 12A, 2 sal, 4300 Holbæk
 • Hvidehus - Valbygaardsvej 64A, 2500 Valby
Hvis du vil følge med i de løbende  smånyheder, så find mig på Facebook eller Twitter. Hvis du vil dele nyhedsbrevet med en anden, så klik her for at sende til en ven. Hvis du har fået nyhedsbrevet fra en ven, så tilmeld dig og få dit eget ved at klikke her: Tilmeld. Hvis du ikke vil modtage flere nyhedsbreve fra mig skal du blot klikke her: Fjern mig fra mailinglisten.
Copyright 2018 © Tomas Friis