Copy
TOMAS FRIIS
hillerød | holbæk | valby

... så fik jeg set "En frygtelig Kvinde"

Hej
<<Fornavn>>

Jeg var i biografen i aftes og så Christian Tafdrups "En frygtelig kvinde" sammen med min mandegruppe. No big surprise; filmen var meget som forventet og de mange anmeldelser og kommentarer havde jo afsløret plot, tanker bag osv. osv, så den del var "spoilet" på forhånd.

Jeg synes filmen var god på mange planer. Jeg går ret sjældent i biografen (Note to self, "Gør det noget oftere, Tomas!") så jeg har ikke et højt forventningsniveau til skuespil-kunst eller de finere filmiske detaljer. Jeg går i biffen med fokus på historien. Den er der forskellige niveauer af i Tafdrups semi-selvbiografiske fortælling.

Man kan se den som en satirisk/sjov kommentar til køn og det moderne parforhold. Dér er det den klassiske moderne par-fortælling; en kvinde med styr på sit shit (og så alligevel) og en lidt bøvet umoden mand, der ikke kan finde ud af ret meget. Stærk sexet kvinde møder forvokset sød mandebaby. Dem er der en del af; og jeg har ikke brug for mere i dét narrativ som det så fint hedder. Hvis du som kvinde vil lære noget dér, så er mit bud: Drop overfladen og dine pseudo-hippe forventninger og bliv noget mere ægte. 

Man kan se den som en tragisk fortælling om køn og det moderne parforhold. Og det er dér den giver noget. Det er selvfølgelig strammet, skærpet og skåret i pap når det nu er på film. Det er også som at kigge ind i de 100vis af parforhold jeg kigger ind i. To mennesker der ikke har styr på ansvar, behov og grænser. Eller Marie har i den grad en forestilling om hvordan det skal være. Og det former hun så listigt Rasmus til at passe ind i. Selvfølgelig med det resultat at hun får det hun tror hun har lyst til - og det er ca. det modsatte af hvad hun vil have i virkeligheden. Rasmus derimod har - for at sige det pænt - hovedet oppe i røven. Ved ikke i ret meget om kvinder, parforhold eller sig selv, så han flyder med, siger "det kan vi da godt til det meste"; og bliver langsomt til en virkeligt kikset udgave - han prøver at være det hun beder om, og bliver til noget hverken han kan eller vil være - eller hun kan bruge til noget.

Der hvor filmen i mit univers er helt fantastisk er, hvis man bruger den til at få øje på noget i sig selv. Hvis du kan se bare lidt af dig selv (eller din kæreste) i figurerne, så stop op og spørg dig selv om du har gang i noget der er lidt, mellem eller XXL uheldigt. Både med dig selv og din kæreste. Pigen i sædet direkte bag mig sagde flere gange noget i stil med "shit-shit-shit-shit". "Nej-nej-nej". "Undskyld" ... og sluttede på vej ud med at sige til sin veninde; "Jeg gør det aldrig mere. Virkelig, jeg  skal direkte hjem og sige undskyld til Allan". Jeg fornemmer det eller noget lignende var en ret udbredt reaktion blandt det kvindelige publikum i Empire Bio i aftes.

Blandt mændene (som selvfølgelig (!) var noget i undertal) var det mere blandet; Lidt hånlighed overfor Vatpikke-Rasmus, masser af genkendelse, en del vrede på "den dumme kælling", og - tror jeg - også noget. "Fuck, han(/jeg) er jo selv ude om det! - jeg må tage mig sammen". 

Hvis du har set filmen (eller bare har fanget budskadet på baggrund af omtalen i medierne) og kan genkende dig selv eller din kæreste i Marie og Rasmus så STOP. Gør noget andet. Skift retning. Og hvis det ikke går af sig selv / ved egen kraft - så få noget hjælp.

Jeg har allerede mødt de første nye klienter (både kvinder, mænd og par) som kommer næsten direkte fra biograf-mørket og ind i terapilokalet med  "den sti skal vi altså ikke længere ned af".

Min erfaring siger, at der nok går to-tre år før Marie og Rasmus selv booker en tid; Hvis altså de ikke rykker direkte i Statsforvaltningen til en snak om fordeling af samvær, folkeregisteradresse, børnebidrag og den slags. OK jeg ved godt at de er skuespillere, men .... du ved hvad jeg mener!

Meget af omtalen af filmen har været delt i to bunker: Enten "Marie - og kvinder - ER FRYGTELIGE .... og blablabla" Eller "Rasmus - og mænd - ER VATPIKKE og skvatmikler og tag jer sammen og blablabla".

Sandheden er selvfølgelig at der skal to til Tango. Hvis der er én der manipulerer, så er der én der lader sig manipulerer. Hvis der er én der bliver kørt over, så er der én der lader sig køre over. Forsvaret er ofte at "jamen jeg vidste jo ikke / forstod ikke / kunne ikke blablabla". Det er den anden der skal enten holde op med at manipulere eller den anden der skal give modspil eller ...

Held og lykke med "det er den anden der skal holde op med/begynde på/ændre ved xyz"-strategien. JA, din kæreste er muligvis en idiot, men hvad vil du gøre ved det? Drop skyld-med-skyld på og tag noget ansvar. Og det gælder uanset om man er mand eller kvinde, uanset om man er den, der manipulerer eller lader sig manipulere. Uanset om man er den der kan finde ud af det eller ikke finde ud af det. Er det svært? Ja! Kan det lade sig gøre? Ja! Er det ulejligheden værd? JA for h*lvede! (Det er nemlig DIG der skal leve med resultatet)

Hvis du er interesseret i nogle af de bagvedliggende mekanismer i filmen; altså hvorfor (og hvordan) det er som det er og går som det går, så duk op til en Gratis infoaften i næste uge (og tag din egen udgave af Rasmus med) eller til et af foredragene om mænd, kvinder, kommunikation, parforhold eller køn i løbet af foråret.

Hvis du tænker at "det der Mandegruppe" måske kunne være en del af medicinen for din kæreste (eller bror eller far eller gode ven ...) Så er svaret. Ja, det er det i høj grad. Jeg er lidt forudindtaget :-) og vil gerne sælge nogle billetter, men helt ærligt; Det er ikke bare en del af medicinen. Det er stor set den eneste kur; at være sammen med andre mænd for at

  • lære sig selv at kende som mand 
  • blive bedre til at mærke sine behov og grænser og håndhæve dem
  • kommunikere mere ærligt og direkte
  • forstå dynamikken mellem det maskuline og feminine
  • stå på mål for sig selv

... grundlæggende at blive en mand der kan være stolt af sig selv og blive mødt med respekt af sin kvinde, venner og resten af verden. Hvis du gerne vil være kæreste med Rasmus fra filmen, så bare rolig; det sker nærmest af sig selv hvis man(d) ikke er opmærksom.

Så duk op ... GØR noget! Faktisk laver vi et EKSTRA MANDEGRUPPE-HOLD i København; Det kommer til at køre om tirsdagen; Der er stadig plads både tirsdag og onsdag i København- i Hillerød kommer holdet til at køre om torsdagen. Der er stadig pladser (også i Århus hos Mandecirklen.dk)


Tag en veninde med (eller tag ham der din kæreste / bror / kammerat / far / kollega med) til foredrag eller en af de gratis infoaftener om Mandegrupper og -workshops

Mere, mindre eller lige tilpas?

Hvis du synes ovenstående er for lidt, for meget eller bare forkert - hvis der er noget du savnede eller er utilfreds med, så giv lyd. Ring eller skriv hvis der er noget jeg kan hjælpe dig med.

Mange hilsner

Tomas
M: 4031 4014
_________________________
Tomas Friis
Coach, Mande- og Parterapeut
Kontorer:
Slotsgade 32, Baghuset, Hillerød
Balance-huset, Nygade 12A, 1+2 sal, 4300 Holbæk

Hvidehus - Valbygaardsvej 64A, 2500 Valby
Hvis du vil følge med i de løbende  smånyheder, så find mig på Facebook eller Twitter. Hvis du vil dele nyhedsbrevet med en anden, så klik her for at sende til en ven. Hvis du har fået nyhedsbrevet fra en ven, så tilmeld dig og få dit eget ved at klikke her: Tilmeld. Hvis du ikke vil modtage flere nyhedsbreve fra mig skal du blot klikke her: Fjern mig fra mailinglisten.
Copyright 2016 © Tomas Friis