Copy
TOMAS FRIIS
hillerød | holbæk | valby

Hej <<Fornavn>>

Hvis mit mail-system kan finde ud af det, så burde du få denne mail, fordi du har været med i et mandegruppeforløb eller på DeepDive eller retreat med Eli Buren (fangede du ansvarsfraskrivelsen? Det hedder: "hvis JEG kan finde ud af mit mail-system"!)

Jeg har lige sendt et andet nyhedsbrev ud "hvordan har du det i virkeligheden med den maskuline side af spektret?". Du kan læse det ved at klikke på overskriften. Der er nok ikke SÅ meget super-nyt under solen i det for dig; i hvert fald ikke hvis du har været med i en af de seneste mandegrupper eller har fulgt med på Facebook.

Et par af afsnittene er disse: 

Køn – det er ikke ret kønt for tiden

Mænd og det maskuline har været “i vælten” (!) på det seneste – ikke mindst med #metoo-kampagnen. Så her kommer lige en disclaimer – dette handler IKKE om skyld, om forsvar af “patriarkatets undertrykkende struktur” eller “giftig maskulinitet”. Det er faktisk heller ikke “victim blaming” eller noget i den boldgade.

Det handler om det modsatte: Om ansvar, om patriarkatets skabende natur og om sund maskulinitet. Jeg benægter ikke at skyld findes og kan være relevant – eller eksistensen af undertrykkelse, af syge sider af det maskuline. For det gør det. Big time! Ligesom det omklamrende matriarkat, Mor-Korea og giftig feminisme OGSÅ findes. Så skal vi sætte os i hver vores grøft og smide mudder i den andens retning

Skyld vs. ansvar

Debatter om køn, om mænd og kvinder, og dermed helt indbygget debatter om magt og om seksualitet, kan for alvor få sindene i kog. Næsten altid med en eller anden form for pegen fingre af (de) andre, en eller anden form for “ret” til os og skyld til dem. Og dermed en eller anden form for fritagelse for ansvar. Og det er da fedt at slippe for ansvaret, at tilbyde ansvaret til eller mase det ned i halsen på andre. Det er fedt. Altså bortset fra at den manøvre producerer MINDRE frihed og MINDRE mening.

--- (du kan læse resten ved at klikke på linket) ---

Jeg er sgu lidt bekymret. Eller sortsynet eller ... jeg ved ikke hvad jeg skal kalde det. Jeg oplever at verden - også i vores lille andedam - bliver mere og mere skinger og mere og mere polariseret, grøfterne og angsten dybere og nuancerne i debatten bliver færre. Jeg er sikker på at Facebook og Twitter virker både som ekko-kamre og forstærkere for det - Jeg pipper selv ind i mellem lidt op, fordi jeg har meget svært ved at holde min kæft når mænd som køn får (ufortjente og unuancerede) stryg over en bred kam, fx. i forbindelse med #metoo.

Grundlæggende ER der noget (meget) i galt i verden, OG vi er - og har længe været - ved at smide barnet ud med badevandet. Der ER mange idioter og stoddere og mere eller mindre forklædte "Fantastisk Flinke Fyre", og der ER mange, der lægger op til at få en velfortjent tur i gabestokken. Jeg oplever alligevel, at det går i den forkerte retning - med skingerheden og polariseringen.

Jeg har en tyrkertro (eller lad os bare kalde det en ensidig, frelst og ufejlbarlig sikkerhed) på at løsningen - eller skiftet i den rigtige retning - sker individuelt. At det sker ved at vi hver i sær "stepper op", både i vores egne liv, i de cirkler vi færdes og måske i større fora. Min tyrkertro går både på at det er det eneste der virker (at det ER individuel forandring der skaber forandring i gruppen / kulturen / samfundet og ikke så meget omvendt). OG at det gør en forskel hvad du gør og jeg gør og andre hver især gør. OG at den forskel er reel og IKKE en ligegyldig dråbe i havet.

Så jeg beder om din hjælp til at komme bredere ud. Jeg og teamet (2xJesper, Dennis, Gustav, 2xTorben, jydekarlene mfl.) synes jo selv, at vi laver noget, der gør en forskel. Der er masser af plads til forbedring og vi skruer og tuner hele tiden på det hele. Vi har fx. lige både opstrammet, koncentreret og udvidet omfanget af Mandegruppe-forløbet endnu et lille nøk for de hold der starter i 2018.

Men vi HAR brug for hjælp til at komme bredere ud. Det er det jeg vil bede dig om: Hvis du selv har fået noget ud af at deltage på kursus, retreat eller i Mandegruppe, så giv det videre. Skub en mand i ryggen, spark ham i røven eller ... tag en snak med en mand og giv ham et kram, hvis du tror han kunne have gavn af noget af det samme som du selv har oplevet. Du er også meget, meget velkommen til at dele mandekursus.dk på Facebook, twitter, Instagram eller hvor du færdes på nettet. Jeg er ikke den store has-tag-nørd for at sige det pænt; Men tænk hvis man(d) kunne få bare 1% af den hype omkring fx. #menownit som der har været omkring #metoo

For mig at se handler det om at vi ejer vores eget lort og gør en forskel og hjælper andre med at eje deres lort og gøre en forskel. Og om at give verden noget af det der mangler. Mænd der er - og med god grund kan være - lidt mere stolte af sig selv. Ikke sammenlignet med andre, men sammenlignet med den udgave vi var i går, i sidste måned og sidste år. At være det gode eksempel på en sund maskulin fremtoning i verden.

Jeg tror mindre og mindre på at råbe fra tagene, twitter-krige og Facebook-debatter osv. Og mere og mere på at tage snakken med de mennesker vi støder ind i ude i virkeligheden. Altså mere Fix dig selv for at fixe verden.

Vi holder Gratis infoaftener foreløbig sådan her: 

  • på tirsdag den 5/12 i København og Århus (Mandecirklen med Søren Stistrup)
  • på torsdag 7/12 i Hillerød.
  • på mandag 11/12 i Holbæk

 

... og jeg vil blive enormt taknemmelig hvis du vil skubbe en eller flere mænd i den rigtige retning. Du er selvfølgelig mere end velkommen til selv at dukke op og mærke lidt af lugten af savsmuld fra manegen og få en mande-krammer.

Hvis du overvejer at tage en tur mere (og bygge videre på det kursus/retreat/mandegruppe-arbejde du tidligere har deltaget i), så har jeg sat rabatten for "de gamle" op til 3.000,- så er prisen 6.600,- for hele forløbet over 3½ måned - inkl. de to weekender.

Jeg tror på, at hvis vi skal undgå for meget #metoo i fremtiden (ikke forstået som at kvæle / ignorere hverken kampagnen, budskabet nedenunder eller dække over de mere eller mindre dysfunktionelle udtryk af den maskuline skygge) så bliver vi nødt til at få mandearbejde ud til flere. Jeg håber du vil hjælpe os med at sprede dét, som jeg virkeligt tror på kan være med til at gøre en forskel og heale både os selv som mænd - OG noget af polariseringen mellem mænd og kvinder og mellem de maskuline og feminine. 

Hvis du har idéer, kommentarer, anden hjælp at tilbyde så ring eller SKRIV! bare svar på denne mail med hvad du har på hjertet - jeg glæder mig til at høre fra dig.

Hvis ikke vi ses eller høres ved inden, så håber jeg du får en december med en god jul og et nytår der er (endnu) bedre end det gamle. Vi har brug for det.

Mange hilsner

Tomas
M: 4031 4014
_________________________
Tomas Friis
Coach, Mande- og Parterapeut
Kontorer:
Slotsgade 32, Baghuset, Hillerød
Balance-huset, Nygade 12A, 1+2 sal, 4300 Holbæk

Hvidehus - Valbygaardsvej 64A, 2500 Valby
Hvis du vil følge med i de løbende  smånyheder, så find mig på Facebook eller Twitter. Hvis du vil dele nyhedsbrevet med en anden, så klik her for at sende til en ven. Hvis du har fået nyhedsbrevet fra en ven, så tilmeld dig og få dit eget ved at klikke her: Tilmeld. Hvis du ikke vil modtage flere nyhedsbreve fra mig skal du blot klikke her: Fjern mig fra mailinglisten.
Copyright 2016 © Tomas Friis