Nieuwsbrief van ARhus
Is deze nieuwsbrief onleesbaar? Klik hier.

ARhus in april

 Roeselare solidair
De aanslagen in onze hoofdstad laten ARhus en Stad Roeselare niet onberoerd. Daarom organiseert de stad vanavond, vrijdag 25 maart, op het Stationsplein om 18u een moment van verbondenheid tegen zinloos geweld.
Meer info.
 MOOOV filmfestival
ARhus en De Spil slaan voor het tweede jaar op rij de handen in elkaar voor het MOOOV filmfestival: 22 april tot en met 1 mei. Op beide locaties kan je terecht voor kwaliteitsvolle gelauwerde films met zicht op de wereld. ARhus wil wereldfilm ook toegankelijk maken voor specifieke doelgroepen en zo meewerken aan een inclusieve maatschappij. De film 'As I Open My Eyes' is toegankelijk voor blinden en slechtzienden door middel van live-audiodescriptie via koptelefoons. Dit is uniek in Vlaanderen voor een anderstalige film! Ook zienden kunnen op die manier ervaren hoe blinden en slechtzienden naar film ‘kijken’. De familiefilm (vanaf 8 jaar) die we op zondag programmeren, is ook toegankelijk voor doven en slechthorenden. ‘No ordinary hero’ is een film over een dove superheld die de diversiteit in onze samenleving viert.
Bekijk hier het volledige programma.
 Erfgoeddag: Rituelen in Roeselare, rijker dan je dacht!
Traditionele rituelen verdwijnen of veranderen van betekenis. Tegelijk komen er nieuwe bij. Wat zijn de betekenissen van deze nieuwe rituelen? Hoe kunnen rituelen op een goede manier worden vormgegeven in een seculiere, interreligieuze context? Hoe kunnen ze mensen met elkaar verbinden?
Panelgesprek op 24 april met pastoor-deken Renaat Desmedt (federatie Roeselare-centrum), vrijzinnig humanistisch consulent Hilde Lievens (Huis van de Mens) en Abdel Mouniem Rakraki (Moskee El Nour). Meer info en inschrijven.
Ook elders in Roeselare wordt er dieper ingegaan op rituelen. Programma.
In aanloop van Erfgoeddag loopt in ARhus ook de expo 'beWAARd' van SASK Roeselare. 
 ARhumenten: Marc Van den Bossche over 'Sport als levenskunst'
Elke sport- en filosofieliefhebber is welkom op de lezing 'Sport als levenskunst' op zondag 10 april. Marc Van den Bossche, professor filosofie aan de VUB, begon na een fietsongeval terug met hardlopen en fietsen, tegen doktersadvies in. Sporten is verslavend, en hij geniet van de wilde ideeën die hij krijgt tijdens de lijfelijke worsteling. Daarnaast bekijkt hij hoe sport gezien kan worden als een betekenisgevende activiteit in onze hoogtechnologische samenleving.
Meer info en inschrijven.
 Onder de loep: volkstuinen & The Green Line
Nu de lente begonnen is, begint het bij velen te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan. Heb je zelf geen tuin of geen plaats voor een moestuin? Dan is een volkstuin misschien wel iets voor jou. In deze 'Onder de loep' zetten we de mogelijkheden op een rij. Ook geven we je interessante websites, apps en boekentips mee over tuinieren.
Ook in het centrum van Roeselare kun je binnenkort terecht voor een portie groen. Ecologie en cultuur gaan hand in hand tijdens het project The Green Line.
 Apps in de kijker: creativiteit
Naar aanleiding van de internationale 'Dag van de Creativiteit' op 21 april, presenteren we deze maand enkele apps waarmee volwassenen en kinderen hun creativiteit kunnen botvieren. We stellen eerst enkele toepassingen voor waarmee je creatiever leert denken en originele oplossingen vindt door je project vanuit nieuwe invalshoeken te benaderen. Met andere apps maak je je eigen muziek, filmpjes en tekeningen en tover je ze om tot kleine kunstwerkjes.
Bij de kinderapps vind je nog applicaties om vreemde constructies te bouwen of een toneelstuk met lappenpoppen uit te werken.
 Wist je dat?
  • De functie Lijsten maken in de catalogus vernieuwd is? Welk boek staat in jouw top 3 'te lezen'?
  • De Paashaas dit jaar knotsgekke opdrachtjes bedacht? Kinderen tot 12 jaar zijn op 26/03 welkom tussen 14u en 16u.
  • ARhus De Munt en onze afdelingen op Pasen en Paasmaandag (27-28/03) gesloten zijn?
  • ARhus op 22/04 start met een reeks Stadsmatinees over stadsontwikkeling voor professionals, in samenwerking met o.a. de Vrije Universiteit Brussel en de steden Roeselare, Kortrijk en Oostende?
  • ARhus meewerkt aan Revivak, een Vlaams-Nederlands project dat restauratie vakmanschap revitaliseert?
  • Elk bibliotheeklid van een gezin nu 7 Fundels (interactieve prentenboeken) kan uitlenen via de Fundels app? Voorheen was dit 7 Fundels per 'Mijn Bibliotheek' profiel. Lees meer.
 Verder nog in ARhus
Volg ons   

Stuur deze nieuwsbrief door | Pas je gegevens aan | Schrijf je uit
 
© ARhus, Albrecht Rodenbach open kenniscentrum - De Munt 8, 8800 Roeselare Belgium.