Nieuwsbrief van ARhus
Is deze nieuwsbrief onleesbaar? Klik hier.

ARhus in oktober

 NIEUW: Kennismakers Jr.
Voor kinderen van 10 tot 12 jaar lanceren we de gloednieuwe reeks Kennismakers Jr. Elke maand kun je kennismaken met een bijzonder beroep. De professionals vertellen je wat ze allemaal doen en je mag ook zelf aan de slag.
Het eerste beroep dat aan bod komt is Programmeur apps en websites op zondag 9 oktober. Mario Witdoek geeft ook een demo Lego Mindstorms.
 Bibweek-Digitale Week
Tijdens de Bibweek, die dit jaar samenvalt met de Digitale Week van 8 tot 16 oktober, zetten we je aan het dromen. Wat kan je méér dankzij de digitale wereld? Hoe zal de wereld er over twintig jaar uit zien? Hoe ziet jouw Utopia eruit? Doe mee aan de Maak je droom-wedstrijd en win een smartwatch of Virtual Reality-bril!

Op zaterdag 8 oktober, de verwendag, geeft speciale gast Zora het startschot en stelt CVO Roeselare zijn ICT-opleidingen voor. Ook kan je filmpjes bekijken van onze verwenbezoeken. Een divers groepje ambassadeurs ging ARhus voorstellen bij Dienstencentrum Schiervelde, Frucon² (gift.be), Skyline Communications en WTV-Focus. We verrasten hen met een potje ARhoning #1, honing van onze allereerste oogst!
Tijdens de week presenteren we een ruim aanbod van workshops en lezingen, waarbij digitale tools en ontwikkelingen extra in de kijker gezet worden. Ouders met vragen over het mediagebruik van hun kinderen kunnen terecht op www.medianest.be. Lees meer.
 Debat innovatie door samenwerking met Sven Gatz
ARhus en BRoeRe (Bibliotheken Roeselaarse Regio) willen samenwerking aangrijpen om ruimte te creëren voor innovatie. Zo worden bibliotheken en kenniscentra ondernemende organisaties in het brede maatschappelijke veld. Het debat 'Innovatie door samenwerking', dat in ARhus doorgaat op maandag 10 oktober vanaf 19u in aanwezigheid van minister Sven Gatz, kan je live volgen op onze website.
Laat je inspireren door gangmakers uit diverse maatschappelijke sectoren die erin slagen hun organisatie telkens opnieuw uit te vinden en zo aan te passen aan de opportuniteiten van vandaag en morgen.
 Dag van verzet tegen armoede
Wist je dat in Roeselare 1 kind op 7 in armoede opgroeit? De Werelddag van verzet tegen armoede is het ideale moment om deze armoedeproblematiek onder de aandacht te brengen. Vind jij armoede ook een schending van de mensenrechten? Doe dan mee aan... Of bekijk de themastand 'Verzet tegen armoede' op verdieping +4 van ARhus De Munt.
Lees meer.
 Iedereen piano
Van woensdag 19 t.e.m. zondag 23 oktober daagt Iedereen Piano jou uit om jouw talent te tonen. Ga langs op één van de locaties of evenementen waar een piano opduikt. In ARhus is er een klasconcert (19/10) en een unieke historische collectie muziekinstrumenten (van 10 t.e.m. 23 oktober). Ook organiseren we voor technische scholen een bezoek aan het wereldwijd befaamd atelier 'Chris Maene'. 
Iedereen Piano is een organisatie van ARhus, STAP, de Stad Roeselare en Piano's Maene.
Lees meer.
 RSL Undercover: in het spoor van James Bond
Naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van WO I werkt ARhus samen met stad Roeselare mee aan het project RSL Undercover (30/09 - 04/12). Via een expo, lezingen en een publieksspel wordt dieper ingegaan op het thema spionage. Uitschieter is de unieke tentoonstelling in de Directeurswoning, waarbij de collectie van de Veiligheid van de Staat voor het eerst buiten de eigen muren te bekijken is.
 Apps in de kijker: Fair Trade - bewust consumeren
Van 5 tot 15 oktober vieren we de 15e editie van de Week van de Fair Trade in België. Deze maand willen we daarom een aantal apps voorstellen waarmee je als consument op een eerlijke en ook duurzame manier inkopen kunt doen. Aansluitend bespreken we nog enkele leuke apps voor kinderen.
Lees meer.
 In de kijker: te gekke literatuur en films
Van 10 tot 16 oktober gaat de Week van de Geestelijke Gezondheid door, met als thema ‘Horen, zien en praten. Want praten maakt het verschil’. 1 op 3 volwassenen voelt zich soms niet goed in z’n vel. West-Vlamingen blijken het moeilijk te hebben om hierover te praten en hulp te zoeken. Belangrijk dus om dit thema elk jaar in de kijker te zetten. Dit keer gingen we op zoek naar romans en films over personages met een psychische aandoening. In oktober vind je deze boeken en films op de 3de verdieping van ARhus De Munt. Het ontdekken waard!
Op 20 oktober komen buddy's van mensen met een psychische kwetsbaarheid vertellen over hun ervaringen tijdens een smakelijk Broodje ARhus.
Een overzicht van hulpverlening in Roeselare vind je hier.
 Wist je dat?
  • Je mee kan met onze Boekenbeursbus op 2 november? Sla je winterleesvoer in!
  • De collectie van ARhus De Munt werd uitgebreid met de tijdschriften Bahamontes (wielrennen) en Oogst (kunst, literatuur en film)?
  • ARhus in oktober geen sluitingsdagen heeft? Onze afdeling op De Munt is 7 dagen op 7 open!
  • Onze eigenste algemeen directeur Yves Rosseel voor Mediawijs een dossier schreef over Health Literacy en Kenniscentra?
  • Er een 2de reeks van Stadsmatinees over stadsontwikkeling start voor professionelen in West-Vlaanderen? Telkens live te volgen via webcast op onze website.
  • We op 16 oktober, de Europese Restart a Heart Day, jou willen leren hoe jij de zeer lage overlevingskansen na een hartstilstand kan verhogen?
  • Je deel kan nemen aan het loopevenement 11.trail: dwars door Roeselare t.v.v. 11.11.11?
 Verder nog in ARhus
Volg ons   

Stuur deze nieuwsbrief door | Pas je gegevens aan | Schrijf je uit
 
© ARhus, Albrecht Rodenbach open kenniscentrum - De Munt 8, 8800 Roeselare Belgium.