Voorwoord door Stéphane Fischler, Vice-Voorzitter van SBD

Beste collega's en vrienden,

We komen aan het einde van wat zal worden herinnerd als een onverwacht moeilijk en zeer pijnlijk jaar voor veel van onze collega's, burgers en mensen over de hele wereld.

Sommigen van ons hebben familie en vrienden verloren en hopelijk zullen we van nog meer pijn bespaard blijven.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om Jacky Korn persoonlijk te vermelden, een dierbare vriend en de voorzitter van de Beurs die ons vorige maand veel te vroeg heeft verlaten.

Covid heeft een grote impact gehad op onze sector en haar mensen. En ik ben bang dat, zelfs met het goede nieuws dat verschillende vaccins groen licht hebben gekregen van de regelgevende autoriteiten, het nog lang niet voorbij is.

Als ik de kans krijg, word ik gevaccineerd. Ik vind dat we ons moeten gedragen als verantwoordelijke burgers en solidair moeten zijn door voor degenen die gevaar lopen te zorgen en een snel economisch herstel te verzekeren.

Voor mij persoonlijk, betekende Covid vrije tijd om te lezen, leren, denken, praten, discussiëren, schrijven, te veel eten en het ontdekken van het "webinar" via ZOOM, TEAMS en vele andere nieuwe communicatiemiddelen.

Laat me beginnen met positief nieuws: het hoopvolle maar nog steeds onzekere herstel van de vraag naar diamanten juwelen. Geleid door de immer veerkrachtige Amerikaanse consument samen met een bijna volledig hersteld China.

We moeten hopen dat de door de midstream herwonnen hefboomkracht niet even snel zal verdwijnen als ze gekomen is. Dit zal grotendeels afhangen van onze Indiase collega's met hun overweldigende productiekracht en die verantwoordelijk hebben gehandeld tijdens het ergste van de pandemie.

Graag loof ik de inspanningen van de Natural Diamond Council-NDC en haar indrukwekkende generieke campagnes, dankzij de financiering van de diamantproducerende leden. Ik kijk uit naar hun toekomst en hopelijk blijvende creativiteit.

Covid heeft de meesten van ons ook de vrijheid ontzegd om buiten onze grenzen te reizen, wat een ernstige impact heeft op de handel en zakelijke relaties. Het versnelde echter het gebruik van technologie. Bijvoorbeeld door de introductie van ruwtenders op afstand en het toegenomen gebruik van videobeelden voor het op afstand bekijken van geslepen diamanten. Ik denk dat dit na verloop van tijd het nieuwe normaal zal worden en een nieuwe concurrentiedynamiek zal creëren die met name de toekomst van de verdeling van ruw zal beïnvloeden.

Iets waar we trots op moeten zijn en moeten delen: R&D en de resulterende technologieën hebben ertoe bijgedragen dat de diamantnijverheid in Antwerpen de onbetwiste leider is in het verlenen van expertise aan de handel. Vooral voor grotere goederen en de meest unieke en zeldzame diamanten. Het wordt opnieuw aangetoond door de recente en substantiële lokale investeringen in bijkomende hoogtechnologische productie. Het is een essentiële en kritische pijler van de toekomst van Antwerpen die moet blijven worden ondersteund.

Ik maak ook graag van de gelegenheid gebruik om het recent verkozen bestuur van AWDC persoonlijk te feliciteren. Dit terwijl ik na deze zeer uitdagende maanden uitkijk naar hernieuwde dynamiek en innovatie om de handel in Antwerpen verder te versterken en zijn unieke troeven te consolideren.

De winkelomgeving wordt momenteel opnieuw uitgevonden, waarbij het fysieke en het digitale worden samengevoegd. Versterkende "stemmen" als ooit tevoren. De consumentenstructuur verandert met nieuwe generaties met totaal andere ervaringen dan de onze. De globalisering van luxe betekent geen “one-size-fits-all”, maar impliceert eerder de noodzaak om de lokale cultuur te leren, te begrijpen en er beter op in te spelen. China loopt voorop door zijn enorme en voortdurend innoverende e-commerce-ruimte. Gegevensverzameling en -beheer zijn de nieuwe kernactiva van bedrijven binnen onze hele toeleveringsketen. E-commerce wordt nu ook een platform voor hoogwaardige luxe. Wees getuige van de recente gezamenlijke investering door Richemond en Alibaba in Farfetch die veel analisten verraste. Amazon lanceert zijn eigen luxemode site. Dit zijn enorme en potentieel impactvolle ontwikkelingen, ook voor onze sector.

De commoditisering van geslepen diamanten versnelt en heeft een snelle impact op de koophouding van juwelenfabrikanten en retailers. Technologie zorgt voor een ongezien niveau van verwachtingen met betrekking tot transparantie en ethische normen. Merken, van mijnen tot detailhandel, streven naar transparantienormen als een middel om hun reputatie te verdedigen, maar ook als een instrument voor margebehoud en concurrentie. Dit schept enorm veel verwachtingen die de essentie van het diamantverhaal beïnvloeden. Het duwt het herkomst- of oorsprongsverhaal naar voren voor differentiatiedoeleinden, maar zonder, naar mijn mening, de dynamiek en snelheid van de impact van een dergelijke strategie op consumenten te beheersen. Hoezeer je ook denkt dat het een beheersbare en langzame evolutie is die de industrie de tijd geeft om zich aan te passen, ik denk dat je dat niet kunt. Deze berichten, eenmaal naar buiten gebracht, leiden een eigen leven. We proberen nog steeds te herstellen, als dit ooit mag lukken, van dit tijdperk van nepnieuws en complottheorieën.

Omdat de digitale ruimte steeds belangrijker wordt, zullen "generieke diamanten" onder druk komen te staan ​​en mogelijk worden gedevalueerd als we niet snel met een algemeen aanvaardbare oplossing komen.

Helaas is de midstream er tot dusver niet in geslaagd om hierover, en over andere zaken, een gemeenschappelijke visie te ontwikkelen, vrees ik. De midstream moet zijn houding veranderen, naar elkaar luisteren, beter samenwerken en gemeenschappelijke standpunten bepalen. Nogmaals, men moet nu handelen!

Over de bankenproblematiek: een langetermijnoplossing om bankdiensten aan de sector aan te bieden en te verzekeren, hangt naar mijn mening af van de standaardisatie van diamanttransacties. Een adequaat niveau van transparantie bereiken over de prijs / assortiment ratio van de goederen om een ​​snelle evaluatie van transacties mogelijk te maken en zo het risico en de daaruit voortvloeiende compliance last te verminderen.

Een kwestie die moet worden aangepakt, en vooral in de midstream, is het kritieke gebrek aan vrouwelijke stemmen in onze sector en het gebrek aan diversiteit in het algemeen. Je hoeft alleen maar naar beelden van World Diamond Congresses te kijken om te beseffen wat een probleem dit is. Onze sector loopt helaas niet synchroon als het gaat over het profiteren van de positieve impact van gemengd gender en een diverse dynamiek. Men kan niet hopen te veranderen en te innoveren als slechts ‘de helft van de hersenkracht’ aan tafel zit.

Diamantmensen staan ​​door hun vak in contact met alle uithoeken van de wereld. Wat betekent dat we als geen ander zien dat de geopolitieke krachten tussen Oost en West op één lijn worden gebracht. De westerse overheersing is beëindigd. Een tijdperk van respectvolle samenwerking in plaats van confrontatie moet ervoor in de plaats komen. Als fervent Europeaan heb ik grote hoop dat Europa een belangrijke rol zal spelen bij het aanmoedigen en smeden van mondiale samenwerking en partnerschappen. Er is niet één "geboren" leider van de wereld. Er is maar één kleine planeet genaamd aarde waar we moeten leren beter te luisteren, werken, concurreren, delen en van elkaar leren. Een planeet die dringend zorg nodig heeft.

Eén ding dat ik heb geleerd, is dat je nooit alleen op je eigen ongeïnformeerde mening moet vertrouwen, maar liever kennis van anderen opzoekt, ook al is dat in het begin ongemakkelijk. Fouten zijn een enorme kans voor ons allemaal om ons intellect uit te dagen en te gebruiken om verandering te stimuleren en het beter te doen.

We moeten de moeilijke nieuwe realiteit accepteren en ons aanpassen en ernaar handelen. Niet louter onze gewoontes en dromen volgen. Waanideeën zijn gevaarlijk en destructief.

Maar Covid betekende ook het opnieuw ontdekken van het belang van menselijke relaties en dit kan naar mijn mening niet beter worden gesymboliseerd dan door het geven van een natuurlijke diamant.

Tot slot wil ik mijn collega's van de raad van bestuur van SBD, zijn jonge en gedreven voorzitter Bart De Hansetters en last but not least, onze fantastische directeur Melissa Smet bedanken die een broodnodige en gewaardeerde bijdrage heeft geleverd aan het SBD-lidmaatschap in deze zeer uitdagende tijden.

Ik wens jullie allereerst geduld en een goede gezondheid. Zorg voor degenen die dichtbij en niet zo dicht bij je staan ​​en stel je ervoor open om te genieten van en te profiteren van wat nu een andere wereld is.

Gelukkig nieuwjaar.

Stéphane Fischler, Vice-Voorzitter SBD

Bericht aan de diamantbedrijven die aangesloten zijn bij de hospitalisatieverzekering van de sector

Diamantbedrijven die aangesloten zijn als filiaal bij de sectorale hospitalisatieverzekering van het Intern Compensatiefonds, ontvingen vorige week een aangetekende brief van AXA met de mededeling dat zij de verzekering “medische kosten” niet langer kunnen aanbieden aan de huidige voorwaarden en dat het contract opgezegd wordt vanaf de volgende vervaldag, 1 april 2021.

De beheerders van het Intern Compensatiefonds zijn in gesprek met de huidige verzekeraar en andere verzekeraars met als doel een nieuw contract af te sluiten met ingang van 1 april 2021. Indien u aangesloten wenst te blijven bij de sectorale hospitalisatieverzekering is het dus niet nodig om actie te ondernemen.

Contacteer makelaar Marsh indien u nog vragen heeft

Oproep: werkgevers die een beginnende diamantslijper willen aanwerven

Het Fonds voor de Diamantnijverheid plant om in 2021 een volgende editie van de basiscursus Diamantslijper te organiseren. De cursus vindt plaats onder het systeem van peterschap, waarbij een diamantwerkgever ("peter") zich engageert om een leerling aan te werven (op voorwaarde dat de leerling de cursus succesvol heeft afgerond).

Bent u diamantwerkgever en heeft u interesse om een beginnende slijper aan te werven? Dan is peter worden van een leerling van de basiscursus misschien wel iets voor u!

Als bestuurder binnen het Fonds streven wij ernaar om de volgende basiscursus zo veel mogelijk af te stemmen op de noden van de SBD-leden. Laat ons iets weten als u overweegt om deel te nemen, zodat wij uw wensen in kaart kunnen brengen.

Geef SBD een seintje als u interesse heeft

SBD-lidbedrijf zoekt ervaren diamantbewerkers

Als snelgroeiende speler in de Antwerpse diamantmarkt is SBD-lidbedrijf HB Antwerp op zoek naar ervaren brillandeurs.

HB Antwerp zet volop in op technologie en robotica, zodat het slijpproces volledig in Antwerpen kan uitgevoerd worden. Hoewel dit soort technologie de efficiëntie enorm vooruithelpt, wordt het brillanderen en afzoeten van diamant nog steeds met de hand gedaan. Hiervoor zijn ze op zoek naar ervaren brillandeurs.

Kandidaten kunnen mailen naar hr@hbantwerp.com

Vragen? Stuur een e-mail naar HB Antwerp

Wij gaan er even tussenuit! SBD is terug beschikbaar vanaf 4 januari

Wegens vakantie is het SBD kantoor gesloten vanaf 24 december tot en met 3 januari. Vanaf 4 januari zijn we weer paraat om de SBD-leden verder te helpen (via e-mail, telefoon of op kantoor na afspraak).

Wij wensen onze leden en nieuwsbrieflezers een aangename eindejaarsperiode en een gezond en succesvol 2021!

Website iconEmail iconFacebook iconLinkedIn icon

Copyright © 2020 Syndikaat der Belgische Diamantnijverheid. All rights reserved.

You are receiving this email because you opted in via the SBD membership application form or via our website.