Na een corona-pauze, waarin het alle hens aan dek was om de leden op de hoogte te houden aangaande de geldende regels en recentste steunmaatregelen, ben ik verheugd om terug in mijn pen te klimmen voor het schrijven van het voorwoord van de eerstvolgende SBD publicatie. In een tijdperk waar de volledige pijplijn van de diamantsector van mining tot retail een vergaande digitalisering ondergaat (gaande van verplicht telewerk voor functies die zich ertoe lenen als maatregel in België tegen de verspreiding van het coronavirus tot blockchain-technologie om de reis van een diamant op te volgen), zette ook SBD een stap op vlak van digitale transformatie. Het SBD bestuur nam de beslissing om de driemaandelijkse gedrukte uitgave “De Belgische Diamantnijverheid” te vervangen door een digitale nieuwsbrief. Deze niet-periodieke digitale nieuwsbrief is bedoeld voor de leden en geïnteresseerden die zich via de SBD website voor de nieuwsbrief hebben aangemeld. Daarnaast zullen er ook e-mails over sociaal-juridische en andere relevante updates verstuurd blijven worden (in functie van de ontwikkelingen, maar dan exclusief gericht aan de SBD-leden).
In voormelde informatiemailings die we de afgelopen maanden naar het SBD ledenbestand stuurden was COVID-19 de rode draad. Overigens niet abnormaal, gelet op het feit dat de coronacrisis de sector hevig heeft doen bloeden. Zo had meer dan de helft van de responderende diamantbedrijven in een door AWDC georganiseerde survey aangegeven dat hun omzet tijdens de eerste lockdown 90 procent of meer gedaald was. Maar het is in deze moeilijke en vaak sombere tijd goed om ook eens even stil te staan bij enkele positieve berichten en tendensen, waar ik dan ook graag dit voorwoord aan wijd.
Terwijl tijdens de eerste lockdown een groot aantal diamantbedrijven en -slijperijen de deuren gesloten had omdat het nog niet mogelijk was om de werkzaamheden veilig te organiseren of simpelweg wegens gebrek aan werk, konden veel van deze firma’s wel operationeel blijven tijdens de tweede lockdown door hun bedrijfsvoering aan te passen en gepaste hygiënische maatregelen te nemen. In Antwerpen bleef ook Diamond Office open. De import- en exportstatistieken van Diamond Office laten een herstel zien, waarbij er in oktober 2020 vanuit Antwerpen op vlak van waarde 75,5 % meer ruw geëxporteerd werd dan in dezelfde periode vorig jaar. De import was met 65 % toegenomen. In het kader van de samenwerking tussen Lucara Diamond, Louis Vuitton en SBD-lid HB Antwerp werd aangekondigd dat er nog twee exceptionele stenen van respectievelijk 549 en 998 karaat in Antwerpen gepland en bewerkt zullen worden.
In een jaar waarin de bankenproblematiek in de diamantsector tot een ongezien en onaanvaardbaar niveau ontspoord is, waren we ook verheugd dat de Kamer de wet inzake de basisbankendienst goedgekeurd heeft, waardoor (diamant)bedrijven die drie keer geweigerd werden door een Belgische bank toch een rekening zullen kunnen openen. We kijken hoopvol uit naar de teksten van de uitvoeringsbesluiten, waarvoor AWDC in gesprek is met de overheid.
Op vlak van arbeidsreglementering heeft SBD de onderhandelingen opgestart om de Wet van 1938 met voorbijgestreefde regels over arbeidsduur in de diamantsector op te heffen. In de plaats daarvan willen we de diamantwerkgevers een modern instrumentarium bieden om een arbeidsduurregeling in te voeren aangepast aan de noden van zowel de onderneming als de werknemers.
Ik kan besluiten dat we, als we onze krachten bundelen, handel én nijverheid, diamantorganisaties en beurzen, Antwerpen aantrekkelijk kunnen houden als werelddiamantcentrum en ons weer door de crisis zullen slaan! Als u mij zou vragen naar woorden die de Antwerpse diamantsector kenmerkend omschrijven, dan zijn dat immers authenticiteit, expertise én veerkracht.
Bart De Hantsetters, Voorzitter SBD