Copy
Lees de nieuwsbrief van Digitalezorg.nl voor al het nieuws over zorg, ICT en innovatie
September 2012

Uitgelicht

• Informatiebeveiliging is meer dan pleisters plakken
• Jeroen Bosch veilig op weg

Ook uw kennis delen via Digitalezorg.nl?

Heeft u nieuws of wilt u uw ervaring delen? Laat het ons weten!

Volg en Like ons

Friend on Facebook Facebook
Follow on Twitter Twitter
Innovatieplein

De komende 12 maanden...

De eerste nieuwsbrief na de vakanties staat vol met evenementen die in het najaar plaatsvinden. Wij zullen van veel van deze evenementen verslag doen en vooraf inzage geven in de programma's. Voor sommige evenementen geven we zelfs vrijkaarten weg (hou daarvoor onze Twitterstream in de gaten!) 

Voor ons staat het najaar ook in het teken van de eerste 6 maanden van 2013. Naast de 'Ruimte voor Innovatie' scriptieprijs, waarover u in deze nieuwsbrief meer kunt lezen, organiseren wij in maart 2013 ook weer tijdens de Zorg&ICT diverse activiteiten. Dit jaar geven we samen met de NVEH invulling aan het eHealthplein tijdens de beurs. In combinatie met de eHealthstraat, waar eHealthbedrijven zich kunnen presenteren, zal het eHealthplein een onafhankelijk beeld geven van de implementatie en opschaling van eHealth in Nederland. 

Nieuw dit jaar is het driedaagse congres dat wij tijdens de Zorg&ICT organiseren. Met drie actuele thema's zullen we de deelnemers van het congres een interessant programma presenteren. Zorginnovatie, eHealth en ZorgICT vanuit het perspectief van de ICT'er, zorgprofessional én patiënt. Vóór november 2012 is het congresprogramma bekend en deelname is kosteloos. Hou onze site dus in de gaten!

Heeft u ideeen voor het congres? Laat het ons dan weten en misschien staat u op het podium. 

Clouddiensten in de zorg

Min de tekstverwerker, draaien al onze software programma’s die wij gebruiken in de cloud. Ook onze data slaan wij voor een deel op in de cloud. In het bedrijfsleven maar ook in de zorg en bij de overheid zie je steeds vaker dat er gekozen wordt voor een cloud-oplossing. Deze “oplossing” kan bijvoorbeeld bestaan uit een back-up in de cloud, een e-mailservice, een applicatie waarbij de ingevoerde data wel in huis wordt opgeslagen of een systeem wat alle door een organisatie benodigde functionaliteiten bevat waarbij tevens de data buitenshuis wordt opgeslagen. Maar hoe zit het met de continuïteit en juridische aspecten. 

Itte Overing van ICT Recht neemt ons in een serie van artikelen mee door de wereld van de clouddiensten.

Ruimte voor Innovatie scriptieprijs 2013

De scriptieprijs is een succesvol initiatief. De afgelopen 6 jaar heeft FWG als initiator in totaal 332 scripties ontvangen, waaruit ieder jaar mooie prijswinnaars zijn geselecteerd. De laatste twee edities kregen de eerste prijswinnaars zelfs de gelegenheid bij de verdere implementatie van hun onderwerp betrokken te zijn dankzij de samenwerking tussen FWG en ZonMw. 

Anno 2012 heeft FWG besloten de scriptieprijs aan een andere organisatie over te dragen. In 2013 zullen Stichting Digitalezorg.nl en ZonMw daarom de 'Ruimte voor Innovatie' scriptieprijzen uitreiken als de beste scripties van 2012.

Jury
De jury bestaat uit kopstukken die hun sporen verdiend hebben in de zorgwereld. Zij zijn:

  • Prof. dr. Henk Bilo, juryvoorzitter, Isala Klinieken, 
  • Dr. Nico van Meeteren, TNO,
  • Prof. dr. Bert Vrijhoef,
  • Dr. Pieter Hasekamp, Zorgverzekeraars Nederland,
  • Drs. Marleen Barth, GGZ Nederland,
  • Drs. Chris Flim, ZonMw,
  • Dr. Nick Guldemond, TU Delft.

Scriptieprijs
Afgestudeerde hbo en w.o.-studenten kunnen deelnemen aan de scriptieprijs door hun afstudeerscriptie (zowel Bachelor als Master) over een innovatief onderwerp in de zorg in te dienen. De onderwerpen kunnen afkomstig zijn van alle mogelijke studierichtingen, van technisch tot puur medisch tot bedrijfskundig en juridisch. De inschrijfperiode is van september tot en met 30 januari . Een selectiecommissie selecteert uit alle inzendingen de beste scripties, waarna een jury van kopstukken uit de zorg bepaalt welke drie scripties de winnende zijn.

Aan de nummers 1, 2 en 3 kent de organisatie geldbedragen van respectievelijk € 1.500,-, € 750,- en € 500,- toe, die de finalisten op het congres tijdens de Zorg&ICT 2013 symobolisch krijgen uitgereikt. Daarnaast krijgt de winnende scriptie ondersteuning uit het netwerk van de organisatie, met als doel het project een stap verder te brengen richting toepassing in de praktijk. De winnende scriptie zal in deze vervolgstappen gevolgd worden op de sites Digitalezorg.nl en Ruimtevoorinnovatie.nl.

In september 2012 start de scriptieprijs via Ruimtevoorinnovatie.nl. Volg de 'Ruimte voor Innovatie' scriptieprijs op Twitter @RvIRedactie om op de hoogte te blijven.

Het AAL Forum 2012 is dé ontmoetingsplaats voor Ambient Assisted Living

De Europese bevolking veroudert in rap tempo. Dit biedt talloze kansen voor een ‘zilveren markt’ van producten en diensten om de kwaliteit van leven hoog te houden. Het Europese Ambient Assisted Living (AAL) Joint Programme is opgezet om hiervoor innovatieve ICT-oplossingen te ontwikkelen. Nederland is dit jaar trots gastheer van het AAL Forum.

Het AAL Forum 2012 is dé ontmoetingsplaats op het gebied van Ambient Assisted Living; AAL staat voor het stimuleren van innovatieve op ICT-gebaseerde producten die helpen bij het op een goede en gezonde manier ouder worden; thuis, onderweg en op het werk met als doel kwaliteit van leven, zelfstandigheid en deelnemen in de maatschappij te bevorderen.


Lees meer

Digitalezorg.nl is mediapartner van dit evenement en zal voor u verslag doen. 

LinkedIn

Ondertussen in de LinkedIn groepen...

Digitalezorg: Nictiz Master Class Detailed Clinical Models
Innovatie ouderenzorg: Dwaaldetectiesysteem binnen & buiten?
NEN 7510: Voorbespreking training “Procesmatig Managen van Functioneel Beheer”
Zorg voor Innoveren: CBO incorporeert TeamSHOPP

Agenda voor de komende 3 maanden

ZonMw kiest voor ICT en eHealth

ZonMw is met ingang van 1 juli 2012 gestart met het structureel aandacht geven aan ICT en eHealth in alle nieuwe programma’s en calls.

Parallel wordt gewerkt aan een expliciete onderzoeks- en innovatieagenda eHealth. Zorgvernieuwers die met eHealth aan de slag willen kunnen hulp zoeken via het dossier eHealth op Zorg voor innoveren.

Wat wil ZonMw met ICT en eHealth
Toepassing van ICT en eHealth in de gezondheidszorg kan kwaliteit van leven en zorg verhogen en tegelijk kosten verlagen. Daarom is ZonMw gestart met het maken van een structurele verbinding tussen behoeften voor gezondheid, zorg en welzijn van zorgconsumenten en zorgprofessionals en het steeds grotere aanbod van nieuwe mogelijkheden van ICT en eHealth.

Lees verder

Copyright © 2012 Stichting Digitalezorg.nl.
Email Marketing Powered by Mailchimp
Afmelden voor de nieuwsbrief