Copy
Lees de nieuwsbrief van Digitalezorg.nl voor al het nieuws over zorg, ICT en innovatie
Augustus 2013

Uitgelicht

• Meer met minder, online delen kans voor de zorg
• Zorginstellingen op zoek naar ‘data-liquiditeit’

Ook uw kennis delen via Digitalezorg.nl?

Heeft u nieuws of wilt u uw ervaring delen? Laat het ons weten!

Volgen en Liken

Friend on Facebook Facebook
Follow on Twitter Twitter

De vakanties zijn voorbij...

En dat is te merken! Het congresseizoen gaat in september weer vol van start en iedere maand zijn er meerdere interessante (internationale) congressen. Moeilijk om te kiezen tussen het AAL Forum, HIMSS Amsterdam, Health 2.0, Medicine 2.0, Zorgvisie Event etc. Natuurlijk zullen wij verslag doen van verschillende evenementen zodat u er toch een beetje bij kunt zijn. 

Wij zitten dit najaar ook niet stil. In oktober zal de Ruimte voor Innovatiescriptieprijs weer opengesteld worden voor innovatieve scripties. De editie van 2013 was een succes en we hopen dit jaar nog meer scripties te ontvangen en de jury voor een moeilijke taak te zetten een winnaar te kiezen. De uitreiking zal net als dit jaar plaatsvinden tijdens de Zorg&ICT 2014 in Utrecht. 

Ook in 2014 zijn wij weer present tijdens de Zorg&ICT. Zoals ieder jaar organiseren we weer wat nieuws in samenwerking met VNUee. Zo kunt u ons in maart bezoeken op de Kennis Academy, het Innovatieprogramma bezoeken en deelnemen aan het Young Professional programma. En wij zullen tijdens de beurs de eerste uitgave van ons eigen magazine lanceren! U kunt binnenkort meer lezen over deze activiteiten op Digitalezorg.nl.

Maar het najaar zal vooral in het teken staan van de interactie met u, onze lezers. Met 25.000 bezoekers per maand en meer dan 5.000 volgers in de social media, bezit u een enorme hoeveelheid kennis en ervaring. En waarom deze niet delen met uw collega's. Daarom starten wij met het DigiZorg Panel. Een panel dat gevraagd en ongevraagd advies geeft aan ons, reageert op het nieuws en artikelen en vooral kennis deelt. 'What's in it for me' zult u denken? Onze panelleden krijgen ons nieuwe magazine toegestuurd, korting op evenementen en trainingen, de laatste white-papers en nog veel meer! Nu vast opgeven voor ons panel? Stuur dan een mail naar panel@digitalezorg.nl. Meer informatie over het DigiZorg Panel vindt u binnenkort op Digitalezorg.nl en in de volgende nieuwsbrief. 

Kortom, genoeg te doen dit najaar!

Scorecarding: vooruitdenken met actueel inzicht in zorgprocessen 

Roel Haverland, Business Unit Manager bij UNIT4 BI Solutions schreef een artikel voor Digitalezorg.nl over Scorecarding: De zorgsector blijft in zwaar weer verkeren. Voortdurende bezuinigingen, beperkte budgetten en een terugloop in het aantal beschikbare manuren zijn aan de orde van de dag. Daarnaast hebben zorgmedewerkers te maken met een toenemende werkdruk en concurrentie van andere instellingen. En nu de mondigheid bij patiënten en cliënten toeneemt en de sector voornamelijk vraaggestuurd gaat werken, is het afleggen van verantwoording over het geleverde werk steeds belangrijker.


Zorgvisie Event Digitale ontwikkeling in de zorg 

Zorgvisie organiseert 28 november 2013 het event Digitale ontwikkelingen in de zorg. Met de huidige snelheid van technologische ontwikkelingen is het zinvol om als zorgprofessional op de hoogte te blijven van alle mogelijkheden op het gebied van eHealth, Zorginnovatie en Social Media in de zorg. Schrijf u daarom in voor dit congres en u bent in 1 dag weer up-to-date!

Meer informatie

Interview met Jan Willem Schoemaker CISO van het Erasmus MC

Jan Willem Schoemaker is Corporate Information Security Officer & Business Continuity Manager van het Erasmus MC. Samen met Beer Franken schreef hij Informatiebeveiliging in de zorg – Werken met NEN7510. Ook is hij één van de docenten van de 5-daagse opleiding Informatiebeveiliging in de zorg (www.iir.nl/informatiebeveiliging-zorg), waar hij de module Continuïteit behandelt.

Wat is het belangrijkste kenmerk van informatiebeveiliging in de zorg? 
“Structureer je aanpak. Ten eerste door het gebruiken van een ISMS (Information Security Managementsysteem). Daarnaast door risicoanalyse- en management toe te passen en op basis daarvan keuzes te maken. Het is P-D-C-A: plan, do, check, act. Het begint met beleid. Je voert een risicoanalyse uit. Daarin kijk je wat voor jouw organisatie belangrijk is. Wat zijn de bedrijfsprocessen, wat zijn de informatiesystemen, en welke risico’s loopt jouw instelling daarmee? Op basis daarvan ga je prioriteiten stellen: welke maatregelen moet ik treffen, wat moet ik verder verbeteren? Die maatregelen ga je planmatig uitvoeren. Daarbij volg je de voortgang en evalueer je de resultaten. Ook laat je interne en externe partijen controleren of je beleid effect heeft gesorteerd, bijvoorbeeld of de awareness van medewerkers is verbeterd. Als dat niet zo is moet je er verder aan werken. Dat is het belangrijkste: informatiebeveiliging is een proces, niet een eenmalige actie.”

Lees het hele interview

Auteur en opleiding: Jan Willem Schoemaker is docent van de opleiding Informatiebeveiliging in de zorg. Als lezer van Digitalezorg.nl mag u met een speciale korting van 350 euro deelnemen aan deze opleiding! Meld u hiervoor online aan  en vermeld kortingscode 68075DZ.

LinkedIn

Ondertussen in de LinkedIn groepen...

Zorg&ICT: Zorginstellingen zelf schuldig aan digitale achterstand medewerkers?
VG 2.0: Communicatie/spel apps voor cliënten met autisme
Nictiz: Infographic met tips voor het starten met eHealth diensten in ziekenhuizen
Zorg voor Innoveren: Full body scan als preventieve zorg, goede of slechte vorm van zorginnovatie?

Agenda voor de komende maanden

Naar de volledige agenda.
Copyright © 2013 Stichting Digitalezorg.nl.
Email Marketing Powered by Mailchimp
Afmelden voor de nieuwsbrief