Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen of verspringt hij?
Klik hier voor de online versie
januari 2020

Laatste twee weken Toorop Dynastie!

Tot en met zondag 26 januari
Nog twee weken heeft u de kans om De Toorop Dynastie in Stedelijk Museum Alkmaar te bezoeken. In de tentoonstelling zijn topstukken van Jan Toorop, Charley Toorop en Edgar Fernhout uit Nederlandse musea en particulier bezit te zien. De expositie werd lovend besproken in de landelijke (dag)bladen en wordt ook door bezoekers hoog gewaardeerd. In oktober kwamen meer dan 11.000 bezoekers naar het museum.

In het museumatelier wordt de film 'Drie generaties' van John Fernhout getoond; duur ca. 55 minuten. Bij de tentoonstelling is ook een gratis audiotour beschikbaar. Staat Toorop nog op uw verlanglijstje, dan heeft u nog heel even de tijd. #mustsee

Project Caesar afgerond

In de Gouden Eeuw-zaal pronkt vanaf heden het vroegste schuttersstuk van Caesar van Everdingen. Na een intensieve restauratie vorig jaar is het werk helemaal klaar om getoond te worden en heeft een ereplek gekregen in de Gouden Eeuw van Alkmaar.

Van maart t/m juni 2019 kon het publiek live meekijken over de schouders van de restauratoren Johanneke Verhave en Erika Smeenk-Metz. Het schilderij was in het verleden ernstig beschadigd geraakt, en ging schuil onder een dikke laag vergeelde vernis en ontsierende verkleurde retouches en overschilderingen. Caesar van Everdingen (1616/1617-1678) schilderde Officieren van de Oude Schutterij van Alkmaar in 1641, toen hij ongeveer 25 jaar oud was. Het was zijn eerste grote publieke opdracht. Later volgden er meer.

De Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Restauratiefonds) heeft de restauratie met financiële steun mogelijk gemaakt. Bekijk hier het item van NH-nieuws.

KORT NIEUWS

Ruim 64.000 bezoekers in 2019

Stedelijk Museum Alkmaar heeft het jaar 2019 afgesloten met ruim 64.000 bezoekers. Dat betekent een groei van bijna 20% ten opzichte van vorig jaar. Dit mooie cijfer is te verklaren door een sterk tentoonstellingsaanbod in 2019. Zo presenteerde Stedelijk Museum Alkmaar de allereerste overzichtstentoonstelling van kunstenaar Piet van Wijngaerdt, de grondlegger van de Bergense School. Een ander hoogtepunt dit jaar was de expositie ‘Voor jullie voeten’ waarmee de internationaal vermaarde kunstenaar herman de vries terugkeerde naar zijn Noord-Hollandse geboortegrond. De restauratie op zaal van een belangrijk schuttersstuk van de 17e eeuwse Alkmaarse meester Caesar van Everdingen trok eveneens veel aandacht van het publiek. De huidige tentoonstelling over de schildersdynastie Toorop, startte afgelopen september en is nog tot en met 26 januari te zien.
Bekijk hier ons programma voor 2020.
 

VERWACHT

COLLECTIE PAUL RIJKENS
WIEGMAN, DE SMET, SLUIJTERS

Zakenman en kunstverzamelaar
De Unilever topman Paul Rijkens (1888-1965) had een enorme collectie van ongeveer 500 schilderijen en 300 etsen van Nederlandse en Belgische kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Met kunstwerken van Gustave De Smet, Constant Permeke en Walter Vaes had hij de grootste verzameling Belgische kunst in Nederland. Andere favorieten van Rijkens waren Toon Kelder, Matthieu en Piet Wiegman, Leo Gestel en Jan Sluijters, waarvan hij maar liefst 55 schilderijen had.

Topwerken uit de collectie Rijkens
Dat Paul Rijkens één van de grootste industriëlen was die Nederland heeft gekend, en voor ons land en Europa een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in en na de oorlog is nauwelijks bekend, nog minder is zijn collectie bekend. Stedelijk Museum Alkmaar laat in de tentoonstelling Collectie Paul Rijkens een selectie van veel onbekende topwerken zien.
Grote tentoonstellingszaal - vanaf 22 februari 2020
 

Kies de Vriendschap die bij u past, wordt ook begunstiger van Stedelijk Museum Alkmaar en geniet van de voordelen van Vriend zijn.

Walter Vaes, Twee peren, ca. 1923, particuliere collectie en vanaf 22 februari te zien in Collectie Paul Rijkens
STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR
Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar
072-5489789
info@museumalkmaar.nl

'Een inspirerende ontmoetingsplek in het hart van Alkmaar. Met persoonlijke verhalen, veelzijdige museumzalen en boeiende tentoonstellingen voor jong en oud'

Volg ons:  
OPENINGSTIJDEN
MUSEUM CAFÉ EN SHOP

Dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur
(gesloten op maandag, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag). Op 2e Kerstdag en Oudjaarsdag geopend!
Dit bericht is automatisch gegenereerd; u kunt hier niet op reageren. Afmelden voor deze nieuwsbrief


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stedelijk Museum Alkmaar · Canadaplein 1 · Alkmaar, Noord-holland 1811 KE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp