Verspringt de tekst of is het niet goed leesbaar?
Klik hier voor de online versie

Beste kunstliefhebber,

“Laat je raken” klinkt het met zwoele, bezwerende stem wanneer je als bezoeker Stedelijk Museum Alkmaar betreedt, om vervolgens een 20 seconden Spa te ondergaan, inclusief handgel en een zacht doekje. De entree van het museum is door kunstenaarscollectief Circus Engelbregt getransformeerd in een Wellness-beleving inclusief tropische planten en rustgevende muziek. Elders in deze nieuwbrief leest u daar meer over.

Na de bijna drie maanden lange sluiting vanwege Corona was heropening van het museum op 1 juni een blijde en feestelijke gebeurtenis. Bij de bezoekers die voor de deur stonden te trappelen om het museum weer te kunnen bezoeken ontlokte de installatie van Circus Engelbregt een brede glimlach. En dat was ook precies wat we wilden bereiken: dat de  beperkingen die vanwege de veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn niet worden ervaren als een dwangbuis, maar u als bezoeker in de juiste stemming brengen om van de kunst te genieten.
Gelukkig kan dat nu weer. Het is fijn om te merken dat Stedelijk Museum Alkmaar werd gemist en dat velen honger hadden om weer oog in oog te staan met de kunst en de historische objecten die ons zo veel vertellen over de cultuur en de geschiedenis van stad en de omgeving.

Sinds enkele maanden wordt er in de museumwereld een levendige discussie gevoerd over blockbuster-tentoonstellingen en de noodzaak om zoveel mogelijk bezoekers te trekken. De meesten zijn het er wel over eens dat we wellicht wat doorgeslagen zijn met de massale toeristenstromen in de musea en blockbuster-tentoonstellingen die zoveel publiek trekken dat je in de overvolle museumzalen amper nog kunt genieten van de kunst. In Stedelijk Museum Alkmaar hebben we daar nooit mee te maken gehad. Dat zou ons ook niet passen. Natuurlijk vinden we het belangrijk en zijn we blij als we veel bezoekers trekken en een breed publiek bereiken. Maar het is minstens zo belangrijk dat een bezoek aan het museum ook echt impact heeft. Dat u de tijd heeft om de collectie goed en ontspannen te bekijken en meegenomen wordt in het verhaal dat de tentoonstelling vertelt, zodat u het museum na uw bezoek met nieuwe beelden, nieuwe ervaringen, nieuwe inzichten en mogelijk ook nieuwe inspiratie verlaat. “Laat je raken” is ook in dat opzicht een passende verwelkoming. Wij nodigen u graag uit om Stedelijk Museum Alkmaar weer te bezoeken en te genieten van de collectie en de exposities die we nu in huis hebben en die voor de toekomst op stapel staan. Graag tot ziens.
 
Patrick van Mil
 

wellness nietes | anderhalvemetermuseum

Musea mogen weer bezoek ontvangen, maar zo’n bezoek ziet er nu heel anders uit. Er moet heel veel. Omdat een bezoek aan het museum juist een ontspannen en prettig uitje zou moeten zijn, hebben wij kunstenaarscollectief Circus Engelbregt gevraagd na te denken over het anderhalvemetermuseum. Lees verder>

plan uw bezoek | reserveren

De afgelopen weken hebben wij een reserveringsmodule gerealiseerd op onze website. Hier kunt u zelf online uw bezoek inplannen. U kiest een datum en aankomsttijd. Hoe lang u dan in het museum blijft is aan u. De eerste tien dagen van heropening zijn voorspoedig verlopen en de bezoekers gaven aan zich op hun gemak te voelen. Tot snel! Liever telefonisch reserveren? Dat kan ook nog.

tentoonstellingen | nu te zien

In de vorige nieuwsbrief vertelden wij u al dat de tentoonstelling Collectie Paul Rijkens. Wiegman, De Smet, Sluijters is verlengd t/m 1 november.
Omdat geplande rondleidingen en lezingen nu helaas niet door kunnen gaan, neemt gastconservator Kees van der Geer u in een korte film mee langs enkele werken op zaal. Bekijk het filmpje hier>

2019 | jaarverslag online

Wie in 2019 Stedelijk Museum Alkmaar bezocht, kon zo maar in gesprek
raken met een restaurator die een zeventiende-eeuws schuttersstuk aan
het opknappen was, om vervolgens te worden overvallen door filosofische
overpeinzingen bij het aanschouwen van het werk van hedendaags
kunstenaar herman de vries.
Lees ons jaarverslag hier>

steun | vrienden zien meer

Wij koesteren onze vrienden, want vrienden leveren een onmisbare bijdrage aan het museum. Dankzij deze financiële steun kan Stedelijk Museum Alkmaar hoogwaardige tentoonstellingen aanbieden, de vaste collectie beheren, nieuwe aanwinsten verwerven, publicaties verzorgen en tal van educatieve activiteiten tot stand brengen.
Ontdek de voordelen van vriend zijn>

tip | theater op je bord

TAQA Theater De Vest presenteert in juni 'Theater op je bord'.
Heerlijk eten (lunch of diner) en genieten van theatrale intermezzo's op unieke plekken in het theatergebouw. Theater op je bord bezoek je ieder weekend in juni. Dit weekend maken Kees van Amstel, Steffen Morrison, Hans Dorrestijn en Leoni Jansen hun opwachting.
Bekijk hier het aanbod>
 

STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR
Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar
072-5489789
info@museumalkmaar.nl

'Een inspirerende ontmoetingsplek in het hart van Alkmaar. Met persoonlijke verhalen, veelzijdige museumzalen en boeiende tentoonstellingen voor jong en oud'

Volg ons:  
Privacy statement
openingstijden
dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur

contact
www.stedelijkmuseumalkmaar.nl
info@museumalkmaar.nl
072-5489789


plan uw bezoek
reserveer online een datum en tijdvak voor uw bezoek aan ons museum | RESERVEER

 
 
Dit bericht is automatisch gegenereerd; u kunt hier niet op reageren. Afmelden voor deze nieuwsbrief


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stedelijk Museum Alkmaar · Canadaplein 1 · Alkmaar, Noord-holland 1811 KE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp