Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen of verspringt hij?
Klik hier voor de online versie
oktober 2019

"Weer zo'n klasse tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar!"
...twitterde Victoriefonds Cultuurprijs vorige week donderdagavond.

Toen werd de tentoonstelling De Toorop Dynastie officieel geopend. In Theater de Vest hingen wij aan de lippen van conservator en samensteller Marjan van Heteren en directeur Boijmans van Beuningen, Sjarel Ex. Beiden fervente Toorop liefhebbers. Het muzikale optreden was ook genieten: een muziekkeuze van Charley Toorop, vertolkt door jonge musici van The International Holland Music Sessions.

De Toorop Dynastie is een prachtige tentoonstelling geworden waar wij trots op zijn. Wij hopen dat u dat ook vindt. Bekijk het album van de opening op onze Facebookpagina. De publicatie bij de tentoonstelling is verkrijgbaar in ons museumwinkel. Onze begunstigers: Vrienden, Schutters en leden van de Kring Bergense School kunnen het boek nu met korting aanschaffen. 

Hopelijk tot snel!

ACTIVITEITEN
De Toorop Dynastie

Elke zondagmiddag inlooprondleiding
Elke zondag kunt u om 14.00 uur aansluiten bij een gratis inlooprondleiding door de tentoonstelling 'De Toorop Dynastie'. Onze ervaren rondleider vertelt u nét even meer dan op de tekstbordjes staat vermeld. Vragen stellen wordt gewaardeerd!
Er kunnen maximaal 15 mensen meelopen; vol = vol. Reserveren is helaas niet mogelijk. Kosten entree museum.
Data en info

Rondleiding door de conservator
U kunt één keer per maand aansluiten bij een rondleiding gegeven door conservator en samensteller Marjan van Heteren. Zij neemt u mee langs de werken van Charley Toorop (1891-1955), Jan Toorop (1858-1928) en Edgar Fernhout (1912-1974).
Start 14.00 uur, er kunnen maximaal 15 personen mee (reserveren is niet mogelijk / vol = vol)
Data en info

Vakantieworkshop gezinnen
Op woensdag en donderdag in de herfstvakantie bieden wij bij een museumbezoek een gratis familieworkshop aan. In de workshop stap je, samen met je vader, moeder, opa of oma en onder begeleiding van een museumdocent in de huid van Jan Toorop, Charley Toorop en/of Edgar Fernhout. Kies uit één van de drie workshops of doe ze allemaal. Bij de activiteit 'zelfportret tekenen' maak je een zelfportret waarbij de nadruk ligt op de ogen, zoals Charley dat deed. Bij een 'kleurenworkshop' maak je een abstract kunstwerk in de stijl van Edgar en tijdens een 'tekenworkshop' ontwerp je een label voor op je waterfles zoals Jan dat deed. Workshop voor alle leeftijden

Lezing voor Museumkaarthouders
Op 19 en 26 november kunnen Museumkaarthouders een exclusieve lezing bijwonen bij de tentoonstelling ‘De Toorop Dynastie’ in Stedelijk Museum Alkmaar. De lezing wordt gegeven door samensteller Marjan van Heteren en start om 14.00 uur. Na de lezing hebben de deelnemers de gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken. Reserveren is noodzakelijk, max. 40 personen per datum. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.


Taxatiedag
Altijd al willen weten wat de waarde is van dat ene schilderij bij u aan de wand? Op zaterdag 9 november 2019 organiseert Stedelijk Museum Alkmaar een taxatiedag met Bergense School-kenner Renée Smithuis en kunsthistoricus en voormalig kunstexpert bij Sotheby's, Arnold Ligthart. Wat kunt u meebrengen? Onze experts taxeren werken uit de tijd van Jan Toorop, Charley Toorop en Edgar Fernhout, maar nemen ook de periode 1800 tot heden mee. De taxatiedag is openbaar en vindt plaats in de foyer van Stedelijk Museum Alkmaar tussen 12.00 en 16.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk.
Eenmalige bijdrage voor het taxeren van het werk bedraagt € 7,50. Bent u Vriend, Schutter of Kring Bergense School-lid dan zitten er aan de taxatie geen kosten verbonden. U ontvangt een kortingscode van ons. Geef u nu op!
 

EN VERDER

VOORDELIG COMBITICKET MET FIETSKAART

Museum Kranenburgh toont t/m 17 november 2019 een overzicht van het werk van Edgar Fernhout in de tentoonstelling Licht in kleur. Met de combikaart kunt u nu De Toorop Dynastie in ons museum en de tentoonstelling Licht in kleur in Museum Kranenburgh bezoeken met korting.
Het ticket à € 20 euro (inclusief fietskaart t.w.v. € 4,95) is verkrijgbaar bij de kassa van beide musea en geldig t/m 17.11.19.

JOOST ZWAGERMAN LEZING 2019

De Joost Zwagerman Lezing 2019 op 18 november wordt gegeven door de vermaarde Britse schrijver Julian Barnes (1946). Grote bekendheid verwierf Barnes met Flaubert’s Parrot. Barnes is internationaal gelauwerd, onder andere met 'David Cohen Prize' en de Oostenrijkse Staatsprijs voor literatuur. Voor de roman Sense of an Ending ontving hij in 2011 de prestigieuze 'Man Booker Priz' voor fictie. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald. Joost Zwagerman was een groot bewonderaar van Julian Barnes.
Kaarten à € 17,50 zijn te bestellen via Theater De Vest; de lezing is in het Engels.

VIERING ALKMAAR ONTZET

Op 8 oktober is het weer zover! Dan wordt in Alkmaar het Ontzet gevierd en vinden talloze activiteiten in de stad plaats. In Stedelijk Museum Alkmaar ook. Het museum is gratis te bezoeken, de Spaanse soldaat treedt op om 12, 14 en 16 uur, en je kunt in de foyer je eigen geuzenpenning of wapenschild ontwerpen. Weet je niet meer waarom wij het Ontzet vieren, bezoek dan de tentoonstelling Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573.

RABOBANK
FAMILIEDAG

Rabobank Alkmaar e.o. organiseert samen met Stedelijk Museum Alkmaar op maandag 21 oktober aanstaande weer de Rabo-Familiedag! Tijdens deze middag in het museum worden bij de tentoonstelling ‘De Toorop Dynastie’ activiteiten aangeboden voor jong en oud. Je kunt met opdrachtkaarten door het museum of aansluiten bij een creatieve workshop.

Tijd: van 13 tot 16 uur/ het hele museum is gratis toegankelijk.
Bekijk op onze website

LAATSTE KANS

MEESTER VAN HET VISSTILLEVEN

Nog tot en met 27 oktober is in Stedelijk Museum Alkmaar een kleine focustentoonstelling over Pieter van Schaeyenborgh te zien. Deze tot nu toe vrij onbekende zeventiende-eeuwse meester (actief tussen 1635-1657) was een van de meest bekwame Hollandse schilders op het gebied van visstillevens. Maar ook, de enige Alkmaarse schilder gespecialiseerd in stillevens.

Sinds de tentoonstelling in 2004 Vis: stillevens van Hollandse en Vlaamse meesters 1550-1700 in het Centraal Museum, is Van Schaeyenborgh’s naam uit de vergetelheid geraakt en nog altijd is zijn werk weinig terug te zien in musea.
T/m zondag 27 oktober 2019 - kleine zaal

SYMBOLEN VOOR HET OPRAPEN

In de vitrine van het museumcafé is een kleine tentoonstelling te zien over Noord-Hollands slibaardewerk. De presentatie is een samenwerking met Museum In ’t Houten Huis en Museum Jan Boon in De Rijp en het raadhuis van Graft, waar nog veel meer slibaardewerk te zien is. Kijk voor openingstijden op de respectievelijk websites.
T/m zondag 27 oktober 2019 - foyer museum / gratis toegankelijk

STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR
Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar
072-5489789
info@museumalkmaar.nl

'Een inspirerende ontmoetingsplek in het hart van Alkmaar. Met persoonlijke verhalen, veelzijdige museumzalen en boeiende tentoonstellingen voor jong en oud'

Volg ons:  
OPENINGSTIJDEN
MUSEUM CAFÉ EN SHOP

Dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur
(gesloten op maandag, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag)
Open op 2e Kerstdag en oudjaarsdag.
Dit bericht is automatisch gegenereerd; u kunt hier niet op reageren. Afmelden voor deze nieuwsbrief


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stedelijk Museum Alkmaar · Canadaplein 1 · Alkmaar, Noord-holland 1811 KE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp