Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen of verspringt hij?
Klik hier voor de online versie
december 2019

Korte terugblik en de decembermaand


Op 17 november vond de opening plaats van de focustentoonstelling over Frederik de Houtman (1571-1627). Met hoog bezoek in ons museum van de Australische ambassadeur. Na voordrachten van archivaris Harry de Raad en Australiër Howard Gray opende de ambassadeur samen met wethouder van Zon de tentoonstelling over 400 jaar De Houtmaneilanden. Regionaal Archief Alkmaar publiceerde een blog over De Houtman.

Nog t/m 26 januari
Afgelopen maand bezochten ook 'De Kunstmeisjes' De Toorop Dynastie. Hier kunt u de recensie lezen It's a family affair... "Maar meer nog dan in hun thematiek of in die krachtige oogopslag, zien we een overeenkomst in hun vakmanschap. Want tjee, wat zijn ze alle drie óngelooflijk goed"!

Vakantieworkshop
In de kerstvakantie worden er familieworkshops gegeven bij de tentoonstelling De Toorop Dynastie. In de workshop stap je samen met je vader, moeder, opa of oma en onder begeleiding van een museumdocent in de huid van Jan Toorop, Charley Toorop en/of Edgar Fernhout. Leeftijd ca. 4-12 jaar.

Mooie feestdagen!

TENTOONSTELLING
De Toorop Dynastie

Hoe bepalend was het voor het kunstenaarschap van Charley Toorop om de dochter te zijn van een beroemde kunstenaar? Welke rol speelde zij op haar beurt als moeder van kunstenaar Edgar Fernhout en welke invloed had zij op de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap en op het verloop van zijn carrière? Hoe verschillend de oeuvres van de drie generaties Toorop ook zijn, toch hebben ze duidelijk invloed gehad op elkaar.
In de tentoonstelling en gelijknamige publicatie laten we de onderlinge relaties en verwantschappen tussen de drie kunstenaarsgeneraties zien, waarbij Charley als het scharnierpunt functioneert. Het perspectief op het werk van deze drie belangrijke kunstenaars wordt vernieuwd en verrijkt. De Toorop Dynastie
Grote zaal - t/m 26 januari 2020

'De Toorop Dynastie' is mogelijk gemaakt met steun van:
Fonds21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Zabawas, Stichting Pieter Haverkorn van Rijsewijk, Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900, Gifted Art, het Jaap Hartenfonds en De Gijselaar- Hintzenfonds. Onze speciale dank gaat uit naar de bruikleengevers, samenwerkingspartner Museum Kranenburgh en naar de familie Fernhout.

ACTIVITEITEN

RONDLEIDING DOOR DE CONSERVATOR

Eén keer per maand kunt u met Marjan van Heteren conservator en samensteller van De Toorop Dynastie, meelopen door de tentoonstelling.

Maximaal 15 personen; vol=vol. Reserveren is helaas niet mogelijk.
Aankomende data: 10 december en 23 januari om 14.00 uur.

Kijk voor alle informatie op onze website

SCHRIJVER JULIAN BARNES OP BEZOEK

Op 18 november vond de 2e Joost Zwagerman-lezing plaats. De lezing werd gegeven door de vermaarde Britse schrijver Julian Barnes (1946). In de foyer van het museum hebben wij samen met Barnes een mooie quote van hem onthuld:  "Art is the whisper of history, heard above the noise of time", 2016

De essayprijs 2019 werd uitgereikt aan Jolanda van Benthem, voor haar essay ‘Een te strak gespannen draad’. Uit het juryrapport: "Een aangrijpend verhaal over een boer die aan zijn beroep te gronde ging, eigen van toon, gevoelig en onheilspellend." De schrijfster onderzoekt hoe het zover heeft kunnen komen met de verwoesting van het landschap en het rigide utiliteitsdenken.

ELKE ZONDAGMIDDAG INLOOPRONDLEIDING

Ook kunt u elke zondagmiddag om 14.00 uur aansluiten bij een gratis inlooprondleiding door de tentoonstelling De Toorop Dynastie. Onze ervaren rondleider vertelt u nét even meer dan op de tekstbordjes staat vermeld. Vragen stellen wordt gewaardeerd!

Maximaal 15 personen; vol=vol. Reserveren is helaas niet mogelijk.
Data en info

FAMILIEWORKSHOP
KERSTVAKANTIE

Op 26 en 29 december en 2 en 5 januari bieden wij een gratis familieworkshop aan bij de tijdelijke tentoonstelling De Toorop Dynastie. Kies uit één van de drie workshops of doe ze allemaal!

Bij de activiteit 'zelfportret tekenen' maak je een zelfportret waarbij de nadruk ligt op de ogen, zoals Charley Toorop dat deed. Bij een 'kleurenworkshop' maak je een abstract kunstwerk in de stijl van Edgar Fernhout en tijdens een 'tekenworkshop' ontwerp je een label voor op je waterfles zoals Jan Toorop dat deed.

Kijk voor tijden en alle info hier

EN VERDER

FREDERIK DE HOUTMAN

In de kleine zaal is momenteel een nieuwe focustentoonstelling te zien over Frederik de Houtman (Gouda 1571 - Alkmaar 1627). Houtman was samen met zijn broer betrokken bij de eerste expedities naar Oost-Indië. In 2019 is het 400 jaar geleden dat hij op een eilandengroep stuitte voor de kust van West-Australië en deze in kaart bracht: de Houtman Abrolhos.

Discussie
Tegenwoordig zien wij de VOC-geschiedenis niet meer los van de wandaden, waar ook Frederik de Houtman zijn aandeel in had. Hoe kijken wij nu terug op zijn reizen? En wat betekent het voor onze presentatie over de Gouden Eeuw van Alkmaar? Wij geven in de tentoonstelling weer waar de discussie over gaat. Lees meer
Kleine zaal - t/m 1 maart 2020

CADEAUTJES en CONCERT

Cadeautjes voor de feestdagen
De uitgebreide museumwinkel heeft het assortiment weer aangevuld met mooie cadeaus, boeken, ansichtkaarten en vele leuke hebbedingetjes. Tip voor de feestdagen! Weet u niet wat u moet geven? Er zijn ook cadeaubonnen van €5 en €7,50 verkrijgbaar in de shop.

Klassiek concert in Theater de Vest
Uittip: De Nederlandse Bachvereniging brengt op zaterdag 14 december in ons naastgelegen Theater de Vest Monteverdi’s verbluffende en kleurrijke werk ten gehore. Met zijn Mariavespers bewees Monteverdi op welke eenzame hoogte hij stond. Of hij kon vermoeden dat zijn bonte verzameling een moderne klassieker zou worden…? Een meesterwerk met een grote M!

Kies de Vriendschap die bij u past
Wordt ook begunstiger van Stedelijk Museum Alkmaar
en geniet van de voordelen van Vriend zijn.
STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR
Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar
072-5489789
info@museumalkmaar.nl

'Een inspirerende ontmoetingsplek in het hart van Alkmaar. Met persoonlijke verhalen, veelzijdige museumzalen en boeiende tentoonstellingen voor jong en oud'

Volg ons:  
OPENINGSTIJDEN
MUSEUM CAFÉ EN SHOP

Dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur
(gesloten op maandag, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag). Op 2e Kerstdag en Oudjaarsdag geopend!
Dit bericht is automatisch gegenereerd; u kunt hier niet op reageren. Afmelden voor deze nieuwsbrief


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stedelijk Museum Alkmaar · Canadaplein 1 · Alkmaar, Noord-holland 1811 KE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp