Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen of verspringt hij?
Klik hier voor de online versie
juni 2019

Beste kunstliefhebber

Begin juni is de nieuwe tentoonstelling over beeldend kunstenaar herman de vries (1931) van start gegaan. Misschien dat u al bent geweest of dat de tentoonstelling op uw verlanglijstje voor deze zomer staat. Hieronder leest u meer over de expositie en neem alvast een kijkje bij de foto's van de opening op onze Facebookpagina.

Verder leest u in deze nieuwsbrief meer over de vele activiteiten die gepland staan. Doe mee aan een inituitieve kunstbeleving, volg een rondleiding of ga mee op expeditie. In de kleine zaal opent binnenkort een nieuwe focustentoonstelling over visstilleven-schilder Pieter van Schaeyenborgh. En op de Bergense School-zaal is ook weer veel nieuw werk te zien en zijn tekeningen gewisseld. 

Het museumcafé heeft een fijn terras gekregen en de museumwinkel heeft het hele assortiment vernieuwd met prachtige cadeaus, boeken, ansichtkaarten en vele hebbedingetjes.

Tot snel!
 

TENTOONSTELLING
herman de vries. voor jullie voeten

Ervaar de zilte geur van zee, de kleurenpracht van onze aarde... 
Beeldend kunstenaar herman de vries keert deze zomer in Stedelijk Museum Alkmaar terug naar zijn geboortegrond met een monografische tentoonstelling.
In het werk van de vries (met kleine letters geschreven) is kunst onlosmakelijk verbonden met natuur en poëzie. Een groot deel van zijn oeuvre bestaat uit rangschikkingen van in de natuur gevonden objecten als stenen, bladeren, grassen en takken en uit foto’s, publicaties, performances en installaties. De natuur is zijn atelier. Hij vindt het bijzondere in objecten die al bestaan, en soms letterlijk voor je voeten liggen.

Vooraanstaande kunstmusea
De vries is één van Nederlands meest prominente kunstenaars. Zijn werk wordt over de hele wereld getoond, en verzameld in vooraanstaande kunstmusea, zoals het MOMA (New York), de Nationalgalerie (Berlijn) en Stedelijk Museum Amsterdam. Hij vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië in 2015. Na vele reizen en omzwervingen vestigde hij zich in Zuid-Duitsland. Hij werd in 1931 geboren in Alkmaar en woonde hier de eerste twintig jaar van zijn leven.
T/m 1 september herman de vries. voor jullie voeten

Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen, verkrijgbaar in onze museumwinkel. Hieronder een selectie van de activiteiten georganiseerd bij de tentoonstelling. 

Lees ook het artikel dat verscheen in Het Parool

ACTIVITEITEN

RONDLEIDING DOOR DE DIRECTEUR

Eén keer per maand op donderdag neemt Patrick van Mil, directeur Stedelijk Museum Alkmaar, u mee door de tentoonstelling 'herman de vries. voor jullie voeten'. Lijkt het u leuk om mee te lopen?
De rondleidingen zijn op: 20 juni, 18 juli en 15 augustus. Kijk voor alle informatie op onze site.

ELKE ZONDAGMIDDAG INLOOPRONDLEIDING

Elke zondagmiddag kunt u om 14.00 uur aansluiten bij een gratis inlooprondleiding door de tentoonstelling 'herman de vries'. Onze ervaren rondleider vertelt u nét even meer dan op de tekstbordjes staat vermeld. Vragen stellen wordt gewaardeerd!

Er kunnen maximaal 20 mensen meelopen; vol = vol. Reserveren is helaas niet mogelijk.
Data en info

EXPEDITIE VINDPLAATS

Op zondag 16 juni en woensdag 24 juli kunt u mee op expeditie naar plekken waar herman de vries speciale herinneringen aan heeft. 

Martijn Mulder van Stichting Historisch Egmond neemt u mee op 16 juni op zoek naar sporen van beschaving in de duinen van Egmond. 
Tijdens de expeditie van 24 juli neemt archeoloog Nancy de Jong u mee naar de Oudorperpolder; op steenworp afstand van de plek waar resten van kasteel Middelburg zijn gevonden.

Aanmelden en info?
Er zijn geen kosten aan verbonden; aanmelden is wel noodzakelijk en kan hier voor 16 juni (Verbrande Pan) en hier voor 24 juli (Oudorperpolder).

DOCU IN FILMHUIS & TEGENLICHT MEET-UP

Docu met Q&A - 30 juni
Filmhuis Alkmaar vertoont op zondagmiddag 30 juni een speciale documentairefilm die aansluit bij de tentoonstelling over herman de vries. 
Tijd 16.00 uur, meer info en kaarten binnenkort via www.filmhuisalkmaar.nl

Tegenlicht Meet-Up - 30 augustus
herman de vries is zich zeer bewust van de impact van de mens op de aarde. Over het Nederland dat hij uit zijn jeugd kent en het huidige Nederland zegt hij: "De veel hogere bevolkingsdichtheid en toenemende materiële welvaart hebben het land zeer veranderd." Aansluitend bij uitzending 'Tijdperk van de Mens' (2017) vindt een Tegenlicht Meet-Up plaats over de gevolgen van de menselijke activiteiten op aarde. Tijd 19.00 uur inclusief maaltijd; meer info

INTUÏTIEVE KUNSTBENADERING

Voorafgaand aan uw bezoek aan de tentoonstelling van 'herman de vries, voor jullie voeten', kunt u op eigen benen komen te staan tijdens de artistieke opwarmsessie van kunstenaar Martijn Engelbregt met fysieke oefeningen uit de natuurfilosofische tao.
Data en onlinetickets

PILOT ZOMERWORKSHOP
MUSEUMKAART

Museumkaarthouders kunnen gratis meedoen aan de pilot-familieworkshop bij de tentoonstelling 'herman de vries' op 16 juni, 23 juni of 30 juni (inschrijven is noodzakelijk en kan via de site).

Elke woensdagmiddag
In de zomervakantie wordt deze familieworkshop ook gegeven op de woensdagmiddagen. Kijk snel verderop in de nieuwsbrief of op onze website voor data en info!

ZOMERWORKSHOP KIDS

In de zomervakantie kunnen kinderen met hun opa, oma, vader of moeder elke woensdagmiddag tussen 12 en 14 uur meedoen aan een leuke inloop natuurworkshop bij de tentoonstelling 'herman de vries'. 

Zintuigen
In de workshop ga je samen met je vader, moeder, opa of oma, onder begeleiding van een museumdocent aan de slag met natuurlijke materialen. De deelnemers worden uitgedaagd om, net zoals herman de vries, de schoonheid van alledaagse voorwerpen met zintuigen waar te nemen.

Kijk op onze website voor alle data en meer info! 

HET POËTISCH MOMENT - RONDETAFELGESPREK

Rondetafelgesprek - 18 juli
Net zoals bij de eerdere tentoonstellingen 'Emanuel de Witte' en 'De Koe' vindt er op donderdagavond 18 juli een interessant rondetafelgesprek plaats over de autodidactische beeldend kunstenaar herman de vries. 

Directeur Patrick van Mil gaat deze avond in gesprek met kunstenaars, journalisten en kunsthistorici. Binnenkort meer over de tafelgasten.

Wilt u erbij zijn?
Kaarten kosten € 7,50 (inclusief publicatie voor jullie voeten, verkoopprijs € 9,95).
Schrijf u in en koop uw ticket online (IDEAL)
 

MEESTER VAN HET VISSTILLEVEN

Vanaf 22 juni is in Stedelijk Museum Alkmaar een focustentoonstelling over Pieter van Schaeyenborgh te zien. Deze tot nu toe vrij onbekende zeventiende-eeuwse meester (actief tussen 1635-1657) was een van de meest bekwame Hollandse schilders op het gebied van visstillevens. Maar ook, de enige Alkmaarse schilder gespecialiseerd in stillevens.

Het is uniek dat een aantal schilderijen van zijn hand zo goed bewaard zijn gebleven. Zo hangt er een groot en gesigneerd schilderij Visstilleven met gezicht op Egmond (zie foto) in onze Gouden Eeuw-zaal. Maar bevinden zich in een particuliere verzameling ook twee fraaie schilderijen met daarop zoet- en zoutwatervissen. Ook deze schilderijen hebben een bijzondere geschiedenis verweven met de stad Alkmaar.

Sinds de tentoonstelling in 2004 Vis: stillevens van Hollandse en Vlaamse meesters 1550-1700 in het Centraal Museum, is Van Schaeyenborgh’s naam weer uit de vergetelheid geraakt en nog altijd is zijn werk weinig terug te zien in musea. Stedelijk Museum Alkmaar hoopt met deze eerste monografische tentoonstelling de kunstenaar en zijn oeuvre meer bekendheid te geven. 
Van 22 juni t/m 27 oktober 2019 - kleine zaal

Wilt u meer vis zien? In het Dordrechts Museum is vanaf 29 juni de tentoonstelling BEET te bezoeken of reis af naar Vlaardingen waar u vanaf 22 juni mee wordt genomen in het vissersleven in de tentoonstelling Schoon aan de haak.

museumcafé (fotografie Roel Backaert)
STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR
Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar
072-5489789
info@museumalkmaar.nl

'Een inspirerende ontmoetingsplek in het hart van Alkmaar. Met persoonlijke verhalen, veelzijdige museumzalen en boeiende tentoonstellingen voor jong en oud'

Volg ons:  
OPENINGSTIJDEN
MUSEUM CAFÉ EN SHOP

dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur
(gesloten op maandag)
Pasen, Pinksteren en Hemelvaart geopend!
Dit bericht is automatisch gegenereerd; u kunt hier niet op reageren. Afmelden voor deze nieuwsbrief


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stedelijk Museum Alkmaar · Canadaplein 1 · Alkmaar, Noord-holland 1811 KE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp