Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen of verspringt hij?
Klik hier voor de online versie
augustus 2019

Beste kunstliefhebber

Nog één week is de tentoonstelling te bezoeken over beeldend kunstenaar herman de vries (1931). De in Alkmaar geboren kunstenaar haalt zijn inspiratie uit de natuur en maakt daarmee prachtige kunstwerken waar je wel bij stil moet staan.
herman de vries vertegenwoordigde Nederland in 2015 op de Biënnale van Venetië, en zijn werk is opgenomen in toonaangevende Nederlandse, maar ook buitenlandse musea; van New York, Londen en Parijs tot Berlijn. Voor het eerst keerde de vries deze zomer voor de tentoonstelling terug naar zijn geboortegrond waar hij samen met basisschoolleerlingen uit zijn geboortestreek een nieuw kunstwerk van aarde maakte.
Tot en met zondag 1 september

Tip: Het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag, verwierf dit jaar het persoonlijke archief van de kunstenaar en organiseert medio oktober een RKD-talk over herman de vries.

Meer nieuws
Verder vertellen wij u over een mooie nieuwe aanwinst van het museum en de najaarstentoonstelling te zien vanaf 28 september aanstaande. Op 18 november vindt de jaarlijkse Joost Zwagerman lezing en essayprijs plaats; tickets en info zie verderop in de nieuwsbrief.

Tot snel!

ZONDAGMIDDAG INLOOPRONDLEIDING

Op zondagmiddag 25 augustus en 1 september kunt u om 14.00 uur nog aansluiten bij een gratis inlooprondleiding door de tentoonstelling 'herman de vries'. Onze ervaren rondleider vertelt u nét even meer dan op de tekstbordjes staat vermeld. Vragen stellen wordt gewaardeerd!

Er kunnen maximaal 20 mensen meelopen; vol = vol. Reserveren is niet mogelijk.

Audiotour
Kunt u deze dag niet en bezoekt u wel de tentoonstelling, dan raden wij u van harte onze gratis audiotour aan, ingesproken door herman de vries zelf. Hij neemt u mee langs enkele van zijn kunstwerken en vertelt over zijn werk.

De audiotour is verkrijgbaar bij onze gastheer/vrouw. Meer over de tentoonstelling 'herman de vries. voor jullie voeten' leest u hier. 

TEGENLICHT MEET-UP: TIJDPERK VAN DE MENS

Vrijdagavond 30 augustus
Ook herman de vries is zich zeer bewust van de impact van de mens op de aarde. Over het Nederland dat hij uit zijn jeugd kent en het huidige Nederland zegt hij: "De veel hogere bevolkingsdichtheid en toenemende materiële welvaart hebben het land zeer veranderd."

Aansluitend bij uitzending 'Tijdperk van de Mens' (2017) vindt in Alkmaar een Tegenlicht Meet-Up plaats over de gevolgen van de menselijke activiteiten op aarde. Hierin spreken we met de regisseur van de uitzending Alexander Oey, bioloog/columnist Auke-Florian Hiemstra, geoloog Daan Tamminga (o.a. geografie.nl) en Thijs Middeldorp van de Ambassade van de Noordzee en columnist bij De Correspondent. Gespreksleider: performer Yuri Veerman

Locatie: GAS!fabriek, Helderseweg 29 in Alkmaar. Tijd: 18.00-19.30 (eten en borrelen), 19.30-21.00 (Meet Up). Ticket inclusief maaltijd is € 12,50, aanmelden kan via Tegenlicht Alkmaar.

MEESTER VAN HET VISSTILLEVEN

T/m 28 oktober is in onze kleine tentoonstellingszaal een focustentoonstelling over Pieter van Schaeyenborgh te zien. Deze tot nu toe vrij onbekende zeventiende-eeuwse meester (actief tussen 1635-1657) was een van de meest bekwame Hollandse schilders op het gebied van visstillevens. Maar ook, de enige Alkmaarse schilder gespecialiseerd in stillevens.

Het is uniek dat een aantal schilderijen van zijn hand zo goed bewaard zijn gebleven. Zo hangt er een groot en gesigneerd schilderij Visstilleven met gezicht op Egmond (zie foto) in onze Gouden Eeuw-zaal. Maar bevinden zich in een particuliere verzameling ook twee fraaie schilderijen met daarop zoet- en zoutwatervissen. Ook deze schilderijen hebben een bijzondere geschiedenis verweven met de stad Alkmaar.

Stedelijk Museum Alkmaar hoopt met deze eerste monografische tentoonstelling de kunstenaar en zijn oeuvre meer bekendheid te geven. Samengesteld door conservator Georgine van der Lugt.
T/m 27 oktober 2019 - kleine zaal

NIEUWE AANWINST: DE VIER EVANGELISTEN VAN CAESAR VAN EVERDINGEN

Stedelijk Museum Alkmaar heeft heel onlangs een set van vier beschilderde paneeltjes kunnen verwerven: voorstellingen van de evangelisten in grijstinten, gesigneerd door Caesar van Everdingen. Twee paneeltjes met daarop Lucas en Johannes werden geschonken door Kunsthandel P. de Boer, de andere twee paneeltjes met daarop Matteus en Marcus zijn door het museum aangekocht. Stedelijk Museum Alkmaar kan nu de ontwikkeling van de ‘meester van het vleiend penseel’ nog beter onderzoeken en presenteren.

Afgebeeld zijn vier mannen in antieke kledij, de schrijvers van de Bijbelse evangeliën. Te herkennen aan het gevleugelde wezen in hun kielzog: Matteüs wordt vergezeld door een engel, Marcus door een leeuw, Lucas door een stier, Johannes door een adelaar. Bijzonder is dat de paneeltjes worden vermeld in Caesars boedelbeschrijving, opgemaakt direct na zijn dood in 1678. Lees verder.

Vanaf nu te bewonderen in de Gouden Eeuw van Alkmaar

NIEUWE MODULE BERGENSE SCHOOL-ZAAL

Op de Bergense School-zaal is een nieuwe module Oog in oog met de kunstenaar zien met daarop 8 zelfportretten van schilders van de Bergense School. Voor deze wisseling hebben we een aantal fraaie bruiklenen gekregen van verschillende musea. Ook is er op zaal een extra groene wand gekomen, deels gereserveerd voor nieuwe aanwinsten. Pas verworven werken kunnen op deze wijze direct aan het publiek worden gepresenteerd. Bent u in het museum, neem dan vooral weer even een kijkje op de 1e etage!

VERWACHT: DE TOOROP DYNASTIE

De drie kunstenaarsgeneraties Toorop beslaan tezamen meer dan honderd jaar kunstgeschiedenis.  Hoe verschillend de oeuvres van Jan Toorop, Charley Toorop en Edgar Fernhout ook zijn, toch hebben ze duidelijk invloed gehad op elkaar. In de tentoonstelling 'De Toorop Dynastie' worden de verwantschappen tussen de drie kunstenaars uitgelicht, waarbij Charley het centrum is. Ruim aandacht is er voor de nieuwe wegen die de kunstenaars ieder voor zich insloegen en die grote delen van hun oeuvres bepaalden. De tentoonstelling geeft daarmee een nieuw perspectief op de onderlinge relaties en de eigenheid van dit kunstenaarsgeslacht. Lees meer.

Van 28 september 2019 t/m 26 januari 2020 - grote zaal

JOOST ZWAGERMAN LEZING 2019

De Joost Zwagerman Lezing 2019 zal worden gegeven door de vermaarde Britse schrijver Julian Barnes. Julian Barnes (1946) schrijft essays, romans, memoires en mengvormen daarvan. De lezing vindt net als vorig jaar weer plaats in Taqa Theater de Vest en wordt in het Engels gegeven. Tickets voor 18 november zijn al te bestellen.

Grote bekendheid verwierf Julian Barnes met Flaubert’s Parrot. Barnes is internationaal gelauwerd, onder andere met David Cohen Prize en de Oostenrijkse 'Staatsprijs voor literatuur'. Voor de roman Sense of an Ending ontving hij in 2011 de prestigieuze Man Booker Prize voor fictie. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald. Joost Zwagerman was een groot bewonderaar van Julian Barnes. Meer informatie.

EEN LEKKERE KOFFIE OF LUNCH?

In ons Museumcafé kunt u genieten van fairtrade koffie, op de collectie geïnspireerde lunchgerechten, een glas wijn of Alkmaars bier. In de zomer kunt u lekker op het terras vertoeven, uitkijkend op de grote Sint-Laurenskerk en het plein. Het café is net als de winkel ook zonder museumkaartje toegankelijk. Bekijk onze menukaart.

STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR
Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar
072-5489789
info@museumalkmaar.nl

'Een inspirerende ontmoetingsplek in het hart van Alkmaar. Met persoonlijke verhalen, veelzijdige museumzalen en boeiende tentoonstellingen voor jong en oud'

Volg ons:  
OPENINGSTIJDEN
MUSEUM CAFÉ EN SHOP

dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur
(gesloten op maandag)
Pasen, Pinksteren en Hemelvaart geopend!
Dit bericht is automatisch gegenereerd; u kunt hier niet op reageren. Afmelden voor deze nieuwsbrief


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stedelijk Museum Alkmaar · Canadaplein 1 · Alkmaar, Noord-holland 1811 KE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp