Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen of verspringt hij?
Klik hier voor de online versie
november 2019

Najaar in Stedelijk Museum Alkmaar

Recensies en recordmaand
De komende wintermaanden kunt u nog genieten van Jan Toorop, Charley Toorop en Edgar Fernhout in  De Toorop Dynastie. Wij ontvingen vier **** voor de tentoonstelling in het NRC en vorig weekend stond er een uitgebreid artikel in het FD-magazine.

Animo voor de aangeboden lezingen georganiseerd voor Museumkaarthouders was overweldigend (binnen het uur vol) en de vakantieworkshop voor gezinnen in de herfstvakantie werd druk bezocht. Al met al een mooie maand en ook qua bezoekers een record; namelijk 11.883 kunstliefhebbers in één maand.

Tot snel in Alkmaar!

TENTOONSTELLING
De Toorop Dynastie

Hoe bepalend was het voor het kunstenaarschap van Charley Toorop om de dochter te zijn van een beroemde kunstenaar? Welke rol speelde zij op haar beurt als moeder van kunstenaar Edgar Fernhout en welke invloed had zij op de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap en op het verloop van zijn carrière? Hoe verschillend de oeuvres van de drie generaties Toorop ook zijn, toch hebben ze duidelijk invloed gehad op elkaar.
In de tentoonstelling en gelijknamige publicatie laten we de onderlinge relaties en verwantschappen tussen de drie kunstenaarsgeneraties zien, waarbij Charley als het scharnierpunt functioneert. Het perspectief op het werk van deze drie belangrijke kunstenaars wordt vernieuwd en verrijkt. De Toorop Dynastie
Grote zaal - t/m 26 januari 2020

'De Toorop Dynastie' is mogelijk gemaakt met steun van:
Fonds21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Zabawas, Stichting Pieter Haverkorn van Rijsewijk, Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900, Gifted Art, het Jaap Hartenfonds en De Gijselaar- Hintzenfonds. Onze speciale dank gaat uit naar de bruikleengevers, samenwerkingspartner Museum Kranenburgh en naar de familie Fernhout.

ACTIVITEITEN

RONDLEIDING DOOR DE CONSERVATOR

Eén keer per maand kunt u met Marjan van Heteren conservator en samensteller van De Toorop Dynastie, meelopen door de tentoonstelling.

Maximaal 15 personen; vol=vol. Reserveren is helaas niet mogelijk.
Aankomende data: 10 december en 23 januari om 14.00 uur.

Kijk voor alle informatie op onze website

JOOST ZWAGERMAN LEZING 2019

Op 18 november aanstaande vindt in Theater de Vest de 2e Joost Zwagerman Lezing plaats. De lezing wordt gegeven door de vermaarde Britse schrijver Julian Barnes (1946). Grote bekendheid verwierf Barnes met Flaubert’s Parrot. Barnes is internationaal gelauwerd, onder andere met 'David Cohen Prize' en de Oostenrijkse Staatsprijs voor literatuur. Voor de roman Sense of an Ending ontving hij in 2011 de prestigieuze 'Man Booker Priz' voor fictie. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald. Joost Zwagerman was een groot bewonderaar van Julian Barnes.
Kaarten à € 17,50 zijn te bestellen via Theater De Vest; de lezing is in het Engels.

ELKE ZONDAGMIDDAG INLOOPRONDLEIDING

Ook kunt u elke zondagmiddag om 14.00 uur aansluiten bij een gratis inlooprondleiding door de tentoonstelling De Toorop Dynastie. Onze ervaren rondleider vertelt u nét even meer dan op de tekstbordjes staat vermeld. Vragen stellen wordt gewaardeerd!

Maximaal 15 personen; vol=vol. Reserveren is helaas niet mogelijk.
Data en info

LIEF - KUNSTWERK
HARALD VLUGT

Ter gelegenheid van de Joost Zwagerman-lezing 2019 hangt in Stedelijk Museum Alkmaar tijdelijk het werk 'Lief' bovenaan de trap naar de Bergense School.

De Bergense kunstenaar Harald Vlugt maakte dit werk in 2016 naar aanleiding van het gedicht 'Lief' van Joost Zwagerman.

Het kunstwerk is een ingeschilderde collage met sculpturale transparante glaselementen. De schaduwpartijen in het gezicht van de 'spierenman' zijn fysiek de laatste 50 gedichten van Joost Zwagerman.

EN VERDER

FREDERIK DE HOUTMAN

In de kleine zaal is vanaf 9 november een nieuwe focustentoonstelling te zien: over Frederik de Houtman (Gouda 1571 - Alkmaar 1627). Houtman was samen met zijn broer betrokken bij de eerste expedities naar Oost-Indië. In 2019 is het 400 jaar geleden dat hij op een eilandengroep stuitte voor de kust van West-Australië: de Houtman Albrahos.

Discussie
Tegenwoordig zien wij de VOC-geschiedenis niet meer los van de wandaden, waar ook Frederik de Houtman zijn aandeel in had. Hoe kijken wij nu terug op zijn reizen? En wat betekent het voor onze presentatie over de Gouden Eeuw van Alkmaar? Wij geven weer waar de discussie over gaat.
Kleine zaal - t/m 1 maart 2020

LEKKER EN HANDIG

Lekkers in de wintermaanden
Het museumcafé is druk bezig met het bakken van overheerlijke smultaarten, zoals de chocoladecaramel- en pompoentaart maar ook heerlijke huisgemaakte wintersoepen worden bereid.

Cadeautjes voor de feestdagen
De uitgebreide museumwinkel heeft het assortiment weer aangevuld met mooie cadeaus, boeken, ansichtkaarten en vele leuke hebbedingetjes. Tip voor de feestdagen! Weet u niet wat u moet geven? Er zijn ook cadeaubonnen van €5 en €7,50 verkrijgbaar in de shop.

Kies de Vriendschap die bij u past, word ook begunstiger van Stedelijk Museum Alkmaar en geniet van de voordelen van Vriend zijn.
STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR
Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar
072-5489789
info@museumalkmaar.nl

'Een inspirerende ontmoetingsplek in het hart van Alkmaar. Met persoonlijke verhalen, veelzijdige museumzalen en boeiende tentoonstellingen voor jong en oud'

Volg ons:  
OPENINGSTIJDEN
MUSEUM CAFÉ EN SHOP

Dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur
(gesloten op maandag, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag). Op 2e Kerstdag en Oudjaarsdag geopend!
Dit bericht is automatisch gegenereerd; u kunt hier niet op reageren. Afmelden voor deze nieuwsbrief


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stedelijk Museum Alkmaar · Canadaplein 1 · Alkmaar, Noord-holland 1811 KE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp