Copy
View this email in your browser

Arbres i paisatge

Un espai de Josep Gordi

Benvolguts,
 
Abans de res, moltes gràcies per ésser subscriptors del meu remodelat portal. Desitjo que les meves reflexions, les meves propostes de lectures o de visites i viatges siguin del teu interès. 
 
Fa deu anys vaig escriure el meu primer post al bloc, titulat: “Els arbres i la religió al Japó” resultat d’un viatge per aquelles llunyanes terres. D’aquell text va sortir-ne una traducció al castellà per la revista: “Paisajismo” i un article molt més ampli per Treballs de la Societat Catalana de Geografia.
D’aquella estada al Japó, encara ressona dins meu, la concepció de l’espai sagrat dels santuaris xintoistes. El tori, com a porta d’entrada, un passeig de cedres com a transit cap al santuari i, finalment, els edificis religiosos i, tot, dins d’un bosc, sobre el mar... També em va sorprendre el gran paper que tenien els arbres en els espais sagrats. Resultat de la concepció xintoista que els arbres, com altres elements naturals, tenen ànima i poden funcionar com a pont o antena entre el cel i la terra, és a dir, entre les persones i la divinitat. Aquest amor cap a les creences, tradicions i manifestacions artístiques del poble japonès ha estat present en alguns viatges, visites o activitats. Per exemple, el viatge al jardí de Monet a Giverny amb el seu pont japonès i el nenúfars, o la visita a l’exposició: “Ito Shinsui. Tradició i modernitat” de la Fundació Joan Miró de Barcelona, que em va fer comprovar, com en el cas de Monet, el fort llaç entre Miró i l’art japonès i, en darrer lloc, la meva participació en els tallers d’Ikebana que dirigia en Ferran Rodríguez a la Casa d’Espiritualitat del Miracle, on, molt amablement, em deixava parlar d’arbres, jardins i flors. Moltes gràcies Ferran!!!

Twitter
Facebeook
Instagram
Web
Copyright © 2020 Josep Gordi, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp