Netanyahu is geen partner voor vrede, maar leider van een bezetting die in 2017 50 jaar duurt
  
 
Nieuwsbrief, 5 sept 2016

Morgen komt de Israëlische premier Netanyahu naar Nederland. Hij spreekt dan met premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Koenders. Woensdagochtend spreekt hij achter gesloten deuren met de commissie voor buitenlandse zaken van de Tweede Kamer.

Netanyahu zal weer roepen dat hij voor vrede is. Maar in werkelijkheid blokkeert hij vrede op alle mogelijke manieren. Hij maakt de bezetting permanent, weigert Oost-Jeruzalem aan de Palestijnen terug te geven, wijst de grenzen van 1967 af, leidt Israëls meest extreme regering ooit, gaat door met de uitbreiding van nederzettingen en bewijst de twee-statenoplossing alleen lippendienst.

Op onze website vindt u tien redenen waarom Netanyahu geen partner voor vrede is.

Dat Netanyahu geen partner voor vrede is, blijkt ook uit allerlei uitspraken die hij gedaan heeft. Wij hebben ze voor u in kaart gebracht.In de aanloop naar Netanyahu’s bezoek heeft The Rights Forum vier treffende cartoons laten maken en deze verspreid via social media.


 


De vierde cartoon lanceren wij morgenochtend.

Netanyahu is geen partner voor vrede, maar leider van de bezetting – een bezetting die in 2017 50 jaar duurt en miljoenen Palestijnen van hun vrijheid berooft. Daar zouden kabinet en Tweede Kamer premier Netanyahu de komende twee dagen op moeten aanspreken. In plaats van meer samenwerking met Israël, is meer druk op de regering-Netanyahu nodig.

Te meer, omdat de Israëlische regering doorgaat met de grootschalige uitbreiding van nederzettingen. Dat veroorzaakt ernstige mensenrechtenschendingen en blokkeert vrede. De nederzettingen vormen de grootste bedreiging voor de twee-statenoplossing.

Onder het Statuut van Rome kan het nederzettingenbeleid als oorlogsmisdrijf worden aangemerkt. Daarom heeft onze oprichter en erevoorzitter Dries van Agt er in EenVandaag voor gepleit dat Netanyahu door het Internationaal Strafhof vervolgd wordt. Dat is in Den Haag gevestigd, niet ver van het Torentje en de Tweede Kamer.

Het Statuut van Rome is het verdrag waarop het Internationaal Strafhof gebaseerd is. In artikel 8 (lid 2, b-viii) staat onder het kopje “War Crimes” vermeld, als een van de misdrijven:

"The transfer, directly or indirectly, by the Occupying Power of parts of its own civilian population into the territory it occupies, or the deportation or transfer of all or parts of the population of the occupied territory within or outside this territory."

Hieruit vloeit voort dat Israëls nederzettingenbeleid als oorlogsmisdaad kan worden aangemerkt. Vooralsnog is Netanyahu als regeringsleider onschendbaar. Het valt te hopen dat hij zich ooit voor zijn desastreus en illegaal beleid zal moeten verantwoorden.

Steun ons

Wilt u ook bijdragen aan een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict? Ondersteun ons werk als Vriend van The Rights Forum.

JA, ik word Vriend van The Rights Forum
afmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | stuur door | aanmelden