Copy
Lite nyheter från Humlegårdens Ekolager

Hej !

Här kommer ett litet nyhetsbrev från Humlegården...


 

Speidel hos Humlegården på onsdag

 

Nu på onsdag, den 13 juni kl 15 - 19 kommer Stefan Speidel (ägare), och Ralf Leukart (teknisk säljare) från Speidel i Tyskland att gästa Humlegården på Fabriksvägen 5 B i Vallentuna för att svara på frågor om bl a Braumeister. Vi demonstrationsbrygger också med en Braumeister 50 liter.

Är du nyfiken? Välkommen!

Mer info (PDF)
Sommarölträff hemma hos oss på Humlegården lördag 18 augusti

För åttonde året i rad arrangerar vi tillsammans med Svenska Hembryggareföreningen en sommarölträff hemma hos oss (Eva, Svante och Malte) på Humlegården i Ekskogen, norra Vallentuna. I år blir det lördag 18 augusti, från kl 13 och framåt. Det blir gott öl, god mat och gott sällskap. Sedan kan det tänkas att det blir något lite extra den här gången, eftersom vi samtidigt firar 20-årsjubileum för Humlegårdens Ekolager! Boka för säkerhets skull in kvällen också...

Du är välkommen oavsett om du har eget öl med dig eller inte. Anmäl dig och eventuella öl med nödvändig info om brygden senast tisdag 14 augusti på Facebook eller via mail till Peter Högström.
Svante satsar 100 % på Humlegårdens Ekolager

Svante Ekelin som tillsammans med Eva startade Humlegårdens Ekolager för 20 år sedan har hela tiden haft en heltidsanställning utanför familjeföretaget. Nu har han sagt upp sig från sitt jobb på Ericsson för att jobba heltid med Humlegårdens Ekolager.SommarSaison

Saison, ett perfekt sommaröl?

Ja, det anser i varje fall vi på Humlegården, så därför bjuder vi här på ett smaskigt recept! Det här är en uppfriskande saison med lite lägre alkoholhalt, som kan konsumeras även då man kör omkring med gräsklipparen i trädgården. Saison kan gärna jäsa varmt och passar också på det sättet för sommarbryggning. Kryddningen är naturligtvis frivillig, men varför inte sätta lite krydda på tillvaron...?

Recept till 20 liter saison, OG 1039, FG 1005,  4,5 % alkohol, BU 23 :

3 kg pilsnermalt
400 g vetemalt
15g koriander i mäsken

10 g Motueka (30 min)
25 g Motueka (15 min)
35 g Motueka (3 min)

Kryddning:
1 tsk nykrossad svartpeppar sista 7 min i koket och skal av en ½ citron i en påse i jäshinken strax före upptappning. Citronskalen behöver bara kort kontakttid, ca 5-8 timmar.

Saisonjäst, t ex
White Labs WLP565 Belgian Saison I  eller WLP566 Belgian Saison II eller WLP568 Saison Ale Blend
Wyeast BC3711 French Saison eller BC3724 Belgian Saison (Wyeasts saison-jäster kommer in ca 20 juni)

Mäska vid 64°C i 60 minuter, koka 75 minuter med humlegivor enligt ovan, kyl vörten och jäs vid 20 - 30 °C. Bryggs lämpligen snarast och avnjutes under sommaren!
Humlegårdare bland maltpåsar

Större delen av Humlegårdens personal. Stående från vänster: Svante, Malte, Eva, Bosse och Roger. På knä: Peter. Saknas på bilden: Lina, Viktor, Axel och Moa.

telefon

Kontaktinfo

webbsida :  www.humle.se
webbutik : shop.humle.se
telefon : 08-51450120 (växel/talsvar)
mail : info@humle.se (allmänna frågor), logistik@humle.se (leveranser av lagda ordrar)

besök : Fabriksvägen 5 B, Vallentuna (se karta)
öppettider : onsdag kl 16-18, torsdag kl 16-18
+ enligt överenskommelse

(stängt torsdag 21 juni och torsdag 28 juni)
härdad MM3-2.0

MonsterMill MM3-2.0 med härdade valsar

Detta är top-of-the-line från Monster Brewing Hardware - en kross som tål hårda tag.


kronkapsyler

färgade kronkapsyler

Vill du sätta färg på dina ölflaskor, eller bara ha ett enkelt sätt att skilja olika öl åt? Vi har kronkapsyler (kronkorkar) i 10 olika färger.
refraktometer

refraktometer

Med en refraktometer går det snabbt och enkelt att mäta extrakthalten. Placera några droppar vört/must på prismat och läs av.


Perlick Perl

Perlick Perl

Perlick Perl är en ny version av den berömda Forward Seal-kranen, med färre rörliga delar, helt i rostfritt och med en patenterad mekanism som sluter framåt mot tappen istället för bakåt mot fatet. Man undviker kvarstående öl i kontakt med luft i kranen efter användning. Genom att skjuta bak knoppen efter tappning toppar man glaset med skum.
partyfat

partyfat

Partyfat på 5 liter erbjuder en enkel och överkomlig väg för flaskbryggaren att uppgradera sig själv till fatölbryggare. Och för den som redan har fatölanläggning är det ett flexibelt och smidigt komplement.


OCB

Oxford Companion to Beer

Ett modernt uppslagsverk om alla aspekter av vår favoritdryck. Över 1100 uppslagsord. Garrett Oliver från Brooklyn Brewery har redigerat alla bidrag, med bistånd från Horst Dornbusch. Kom ut i november 2011 och har förutsättningar att bli ett standardverk.
 © 2012 Humlegårdens Ekolager AB