Copy

2020 är året då vi öppnar upp Navet!

I vår öppnar vi en del av Navet för alla som är intresserade av Agenda 2030 och Globala målen. Vi kommer att hålla öppet alla vardagar mellan 15 till 19 med många spännande frågeställningar att komma och ta del av och engagera sig i. 

Astronomi och ljus
Just nu arbetar vi på Navet med en ny astronomiutställning med många olika exempel på hur allt hänger ihop. Det kosmiska kretsloppet! Stjärnornas liv! Årstider, dag och natt! Vad är ljus? Förutsättningar för liv! Klart någon gång under våren 2020.


Minecraft och stadsbyggnad

Hur vill DU att stadsdelen Gässlösa ska se ut?
Borås Stad och Urban Talks jobbar på flera sätt för att få boråsarna delaktiga i stadsplaneringen. Just nu är det fokus på stadsdelen Gässlösa. Navet samarbetar och är delaktig vid genomförandet vid tre tillfällen.
  • Det första tillfället var den 18 oktober när 83 gymnasieungdomar träffades för en hackaton på Do Tank (en del av Borås science park). En energifylld och inspirerande förmiddag då gymnasieeleverna hackade, byggde prototyper och planerade framtidens hållbara stad! LÄS MER
  • Andra aktiviteten ägde rum den 23 november på Lördagsbarn i Kulturhuset. Barn bjöds in för att ge sin bild av vad som gör en stad attraktiv för dem. Hur vill de bo och leva i framtiden.  
  • Den 28 november, med anledning av Barnrättsveckan och utställningen av tävlingsbidragen från arkitekttävlingen European 15 anordnas det en kväll på Kulturhuset med workshop i Minecraft. Bland annat föreläser Tobias Ahlin, designchefen bakom Minecraft om den digitala revolutionen, kreativitet, kritiskt tänkande och varför Minecraft är ett bra pedagogiskt verktyg. LÄS MER
 

Forma framtiden

Elever från olika skolor i Sjuhärad i årskurs åtta och nio fick i början av november chansen att delta i workshoppar tillsammans med olika teknikföretag i syfte att inspirera till möjliga framtidsjobb. Fokus låg på digitalisering, grafisk teknik och design. De deltagande organisationer var Ericsson, ACG Nyström, Viskastrands gymnasiet, Stema, Smarta Fabriker, Sven Eriksons gymnasiet, Fristad Plast, Högskolan i Borås, BOXON, Smart Textiles och ACP Systems AB. LÄS MERGe bort biljetter i julklapp


Öppet under jullovet

I år har vi extraöppet på lördag den 21 december - för att ge möjlighet att köpa entrébiljetter och årskort i julklapp. Eller om du så önskar, något annat från butiken. 

Läs hela jullovets öppettider HÄR

Det lurade ögat

– förvillande likt en utställning om illusioner.
Sommarens spännande och omtyckta utställning om synvillor och illusioner finns som vandringsutställning eller att köpa. Utställningen behöver 100-200 kvm. Kontakta info@navet.com för information.
 

Mer PIF i Tranemo

I Tranemo fortsätter Navets deltagande i projektet Processutveckling i Fokus. Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM) följer projektet mycket nära och har nu preliminärt godkänt en fortsättning under 2020. PIF handlar om att arbeta fram nya metoder och verktyg inom ramen för utbildning i skolan. SPSM är väldigt intresserade av att se en fortsättning och att få ta del av resultaten. 

Kompetensutveckling

Många pedagoger kommer till oss för kompetensutveckling. Senast besökte 30 F-5-pedagoger från Värnamo kommun Navet. De hade bokat en heldag med ”Kreativt skapande och berättande i digitala miljöer” från Navets kursutbud. Boka vårens kompetensutveckling redan nu, vi anpassar gärna innehållet till era önskemål.

Många exempel
I mer än tio år har till exempel Tre Rosor intraprenad i Ulricehamn framgångsrikt samarbetat kring fortbildning för verksamhetens pedagoger. Det har genom åren varit olika fokusområden som matematik, teknik, konst och vetenskap, hållbar utveckling, digitala verktyg, programmering samt fysik och kemi. 

Läs mer om Navets pedagogutbildningar HÄR
Copyright © 2019 NAVET Science Center, All rights reserved.